Sari direct la conținut

LIVE Război în Israel: VIDEO Primii 13 ostatici israelieni au fost eliberați / Hamas a eliberat și 10 ostatici thailandezi și un filipinez / Israelul a pus în libertate 39 de prizonieri palestinieni / Biden: Nu ne vom opri până când nu vor ajunge acasă toți ostaticii

HotNews.ro
Camioane cu ajutoare destinate localnicilor din Gaza, Foto: Hotnews
Camioane cu ajutoare destinate localnicilor din Gaza, Foto: Hotnews

După 49 de zile de război, o încetare temporară a focului a intrat în vigoare în această dimineață la ora locală 07:00 (05:00 GMT), iar primul grup de 13 ostatici israelieni – nouă femei și patru copii – a fost eliberat la ora 16:00 de către Hamas. Printr-un acord separat, au fost eliberați de Hamas și 10 ostatici thailandezi și un filipinez, toți bărbați. De asemenea, 39 de prizonieri palestinieni au fost eliberaţi din închisori israeliene.

Sinteza zilei:

  • Președintele SUA, Joe Biden, a spus că șansele ca armistițiul dintre Israel și Hamas să fie prelungit sunt reale, deși a nu are încredere ca organizația teroristă să facă ceva corect și nici nu știe cât va dura războiul. Totodată, el a pledat pentru soluția celor două state pentru a fi oprit ciclul violențelor, după ce vineri a intrat în vigoare o încetare a focului care a dus la eliberarea mai multor ostatici israelieni și a unor prizonieri care erau închisori israeliene.

Războiul Israel-Hamas – toate informațiile din ziua a 49-a sunt LIVE pe HotNews.ro:

00:10 Opt ostatici eliberați, patru copii și patru femei, au sosit la Centrul Medical pentru Copii Schneider din Petah Tikva.

CEO-ul Centrului Medical pentru Copii Schneider, Dr. Efrat Bron-Harlev, a spus că starea lor fizică este bună, relatează presa internațională.

23:30 Presa israeliană raportează că Hamas a trimis Israelului o listă cu ostatici despre care spune că vor fi eliberați mâine, scrie BBC.

Israelul nu publică lista oamenilor care urmează să fie eliberați. Odată ce Israelul a verificat lista, va trimite înapoi o listă de prizonieri palestinieni care urmează să fie eliberați în schimb.

Times of Israel relatează că Hamas a dat 13 nume – unii dintre ei fiind copii.

23:26Preşedintele Emmanuel Macron a salutat vineri eliberarea primilor ostatici de către Hamas, asigurând familiile francezilor reţinuţi despre „hotărârea” sa de a obţine eliberarea lor, în timp ce niciun francez nu se află în primul grup eliberat ca parte a unui acord între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană, transmite AFP.

„Salut eliberarea unui prim grup de ostatici (…) Gânduri speciale pentru ostaticii francezi şi familiile lor. Ei pot conta pe hotărârea noastră”, a scris preşedintele Franţei pe X (fost Twitter). „Rămânem mobilizaţi alături de mediatori pentru a obţine eliberarea tuturor”, a adăugat el.

VIDEO Momentul în care lupătorii Hamas predau ostaticii personalului Crucii Roșii:

22:38 Momentul în care lupătorii Hamas predau ostaticii personalului Crucii Roșii:

22:30Guvernul spaniol a reacționat după ce Israelul l-a acuzat pe premierul Pedro Sánchez că prin declarațiile sale „sprijină terorismul”, scrie The Guardian.

Ministrul de externe al Spaniei, José Manuel Albares, a calificat comentariile Guvernului israelian „total false și inacceptabile”: „Ministerul Afacerilor Externe analizează răspunsul adecvat pe care urmează să-l dăm – și va exista un răspuns la aceste acuzații false, deplasate și inacceptabile”.

22:24Doi dintre ostaticii eliberaţi vineri de Hamas au sosit la Centrul Medical Wolfson din oraşul Holon, situat la sud de Tel Aviv, declară un purtător de cuvânt al spitalului pentru CNN.

Şeful echipei medicale a asociaţiei familiilor ostaticilor, Hagai Levine, le-a declarat unor jurnalişti că a discutat la telefon cu mai mulţi ostatici eliberaţi şi a anunţat unii dintre ei au gastroenterită.

21:56Organizația Națiunilor Unite a anunțat vineri că 137 de camioane cu bunuri umanitare au fost descărcate în Gaza în prima zi a armistițiului, fiind cel mai mare convoi cu ajutoare care a intrat mutat în Fâșia Gaza de la începutul războiului Israel-Hamas, în 7 octombrie, conform CNN.

„În timpul pauzei umanitare care a fost în vigoare de astăzi dimineață, ONU a reușit să extindă furnizarea de asistență umanitară în toată Gaza”, a transmis ONU.

Conform sursei citate, vineri au fost livrați în Gaza și 129.000 de litri de combustibil și patru camioane cu gaz.

De asemenea, ONU spune că 21 de pacienți în stare critică „au fost evacuați într-o operațiune medicală la scară largă din nordul Gazei”. Nu este clar unde au fost transferați acei pacienți, potrivit CNN.

Biden, discurs după eliberarea primilor ostatici: Este doar începutul / E nevoie mai mult ca niciodată de soluția celor două state

21:17 Președintele american Joe Biden susține acum un discurs privind eliberarea primilor ostatici:

  • Astăzi familii din Isral au fost reunite cu cei dragi, luați ostatici de Hamas
    După numeroase discuții pe care le-am avut eu personal, a intrat în vigoare încetarea focului pentru 4 zile
    E doar începutul acestei înțelegeri, sperăm să mearga bine în continuare.
  • Primii ostatici israelieni au fost eliberați. Separat, eu fost eliberați și cetățeni theilandezi și vietnamez răpiți de Hamas
  • Au trecut printr-un calvar și este începutul unei lungi călătorii pentru vindecarea lor
  • Din momentul în care Hamas i-a răpit pe acești oameni, eu și echipa mea am lucrat pentru eliberarea lor
  • Am cerut constant încetarea focului pentru a permite eliberarea ostaticilor și pentru a permite intrarea de ajutoare în Gaza
  • Eliberările de azi reprezintă doar începutul. Așteptăm ca zeci de ostatici să se întoarcă în următoarele zile
  • Nu ne vom opri până când nu vor ajunge acasă toți ostaticii
  • Camioanele care vor intra în Gaza vor fi cu apă, alimente și combustibil
  • Trebuie să oprim acest ciclu al vioențelor. Soluția celor două state rămâne în picioare, pentru ca israelienii și palestinienii să trăiască împreună. E nevoie de asta mai mult ca niciodată

21:07Premierul spaniol Pedro Sanchez a acuzat vineri „uciderea fără discernământ a palestinienilor în Gaza”, atrăgând un răspuns furios din partea Israelului, scrie Reuters. Sanchez a făcut aceste declarații într-o conferință de presă susținută alături de premierul belgian Alexander De Croo, iar ministrul israelian de Externe a reacționat acuzându-i pe cei doi că susţin terorismul.

Ministerul israelian de Externe israelian a reacționat anunțând că i-a convocat pe ambasadorii Spaniei şi Belgiei și spunând că declaraţiile celor doi premieri reprezintă o „susţinere a terorismului”.

21:01 Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a anunțat că patru dintre ostaticii eliberați de Hamas au dublă cetățenie, israeliano-germană, scrie The Times of Israel.

Danielle Aloni, femeia cu origini românești răpită de Hamas, printre cei 13 ostatici eliberați

20:30 Purtătorul de cuvânt al Armatei israeliene (IDF), contraamiralul Daniel Hagari a spus că ostaticii eliberați – 13 israelieni și 11 cetățeni străini – au fost supuși testelor medicale inițiale și sunt în stare bună. Ei sunt duși la baza aeriană Hatzerim pentru exeminări medicale și pentru a-și suna familiile.

Cei zece cetățeni din Thailanda și cetățeanul filipinez se vor întâlni cu reprezentanți ai țărilor lor, a spus Hagari.

Toți vor fi apoi duși de elicopterele Forțelor Aeriene Israeliene la spitale, unde își vor întâlni rudele pentru prima dată în 49 de zile.

„Nu trebuie să uităm că fiecare dintre cei care se întorc acasă mai are un membru al familiei sau o rudă care a fost ucisă sau este în captivitate în Gaza. Este o mare tristețe amestecată cu bucurie și emoție”, a afirmat oficialul israelian.

Printre cei eliberați în această seară se numără Hanna Katzir, despre care gruparea teroristă Jihadul Islamic Palestinian a spus că a murit în captivitate. „Aceasta este dovada că publicul ar trebui să se bazeze pe surse oficiale”, a afirmat Hagari.

19:57 Ministerul Sănătății anunță că patru spitale din Israel sunt pregătite să îi primească pe cei 24 de ostatici eliberați de Hamas în această seară – 13 israelieni, 10 thailandezi și un cetățean filipinez, scrie The Times of Israel.

Cei 24 de ostatici vor fi duși la spitale după ce au fost supuși controalelor inițiale de sănătate la baza forțelor aeriene Hatzerim de lângă Beersheba.

„Ei se vor întâlni cu familiile lor la spitale și vor primi îngrijiri medicale și consiliere psihologică, după cum este nevoie. Sunt momente sensibile pentru familii și pentru ostaticii eliberați”, a transmis Ministerul israelian al Sănătății.

Ostaticii eliberați și familiile lor vor fi duși în zone speciale ale spitalelor, separat de alți pacienți, personal și vizitatori.

19:42 Danielle Aloni, femeia cu origini românești luată ostatică în urma atacului din 7 octombrie asupra Israelului, se află – alături de fiica sa de cinci ani – printre cei 13 ostatici eliberați vineri seară de către Hamas, în urma acordului mediat de Qatar, conform listei publicate de Times of Israel. Printre cei eliberați se află și o femeie despre care gruparea teroristă Jihadul Islamic Palestinian a susținut că la începutul acestei luni a murit în captivitate.

Netanyahu: Suntem hotărâţi să aducem acasă toţi ostaticii

19:30Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a spus, în prima sa declarație după eliberarea primilor 13 ostatici israelieni, că se angajează să îi aducă acasă pe toți ostaticii luați de Hamas, conform The Times of Israel.

„Am finalizat acum întoarcerea primului grup deostatici – copii, mamele lor și alte femei. (…) Vă subliniez vouă, familiilor ostaticilor și vouă, cetățenilor Israelului: ne angajăm să îi aducem acasă pe toți cetățenii noștri. Acesta este unul dintre scopurile războiului și ne angajăm să atingem toate obiectivele războiului”, a afirmat Netanyahu.

19:06 Armata israeliană (IDF) confirmă că cei 13 ostatici israelieni eliberați de Hamas se află pe teritoriul Israelului și sunt escortați de forțele speciale și de Shin Bet, după ce au fost supuși unei evaluări inițiale, scrie The Times of Israel.

„Forțele noastre îi însoțesc pe ostaticii eliberați până când vor ajunge la familiile lor, la spital”, arată IDF.

Armata israeliană cere publicului „să dea dovadă de răbdare și sensibilitate și să respecte confidențialitatea ostaticilor eliberați și a familiilor acestora”.

Au fost eliberați 24 de ostatici Hamas – 13 israelieni, 10 thailandezi și un filipinez

18:40 Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Qatar, Majed al-Ansari, a anunțat că 39 de femei palestiniene și minori aflați în înschisorile din Israel au fost eliberați, în conformitate cu acordul semnat cu Hamas, scrie The Times of Israel.

18:33 Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Qatar, Majed al-Ansari, a anunțat, în urmă cu scurt timp, că Crucea Roșie a preluat 24 de civili reținuți de Hamas în Fâșia Gaza, între care femei și copii, în cadrul acordului de armistițiu.

„Un număr de cetățeni thailandezi au fost, de asemenea, eliberați în afara cadrului acordului de armistițiu și sunt în prezent pe drumul de ieșire din Fâșie”, a spus oficialul din Qatar.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Qatar a spus că au fost eliberați 13 ostatici israelieni- dintre care unii au dublă cetățenie – împreună cu 10 cetățeni thailandezi și cu un cetățean filipinez.

„Suntem ușurați să confirmăm eliberarea în siguranță a 24 de ostatici”, a transmis, de asemenea, Crucea Roșie.

VIDEO Încordare maximă la granița Cisiordaniei, unde familii de palestinieni așteaptă eliberarea prizonierilor de către Israel

18:17 Mai multe confruntări au avut loc la frontiera Cisiordaniei din Beitunia, unde sute de palestinieni așteaptă eliberarea prizonierilor de către Israel, în timp ce tensiunea este la maxim.

18:02 AFP scrie, citând o sursă de securitate israeliană, că 13 ostatici israelieni – femei și copii – au fost predați forțelor israeliene.

17:57 Imagini de la baza Hatzerim, unde sunt așteptați să sosească ostaticii israelieni eliberați:

17:53 Forțele de Apărare ale Israelului vor relua luptele în Gaza după încetarea armistițiului de patru zile care a început vineri, a declarat ministrul cabinetului de război Benny Gantz în fața a sute deoameni care au participat la un miting de solidaritate la Tel Aviv cu familiile ostaticilor israelieni din Gaza, scrie The Times of Israel.

„Vreau să asigur familiile tuturor ostaticilor: nu ne vom opri, vom relua eforturile și acțiunile militare din Gaza pentru a recupera ostaticii”, a spus Gantz, politician de opoziție care s-a alăturat guvernului în urma izbucnirii războiului cu Hamas, în 7 octombrie.

17:36 Cei aproximativ 12 ostatici thailandezi au fost eliberați în baza unui acord separat mediat de Qatar și Egipt cu Hamas, a declarat un oficial citat de Reuters.

Potrivit acestuia ostaticii eliberați vineri sunt tot bărbați.

17:22 Ostaticii thailandezi care au fost primii eliberați astăzi de către Hamas au trecut granița cu Israel și sunt în drum spre spital, scrie Haaretz, conform The Guardian, care notează că nu a putut verifica în mod independent aceste informații.

Mesajul liderului Hamas

17:15 Într-un scurt videoclip, liderul Hamas, Ismail Haniyeh, spune că gruparea se angajează să respecte termenii armistițiului, atât timp cât Israelul va face același lucru, scrie The Times of Israel.

„Hamas își va continua efortul de a opri atacul israelian asupra Gazei, de a finaliza schimbul de prizonieri, de a pune capăt blocadei israeliene asupra Fâșiei Gaza, pe lângă faptul că va permite poporului palestinian să realizeze dreptul național legitim pentru un stat independent cu Ierusalimul drept capitală”, susține liderul Hamas.

În retorica Hamas Israelul este un stat ilegitim, iar atunci când grupul terorist vorbește despre un stat palestinian, se referă în general la un stat stabilit pe teritoriul Israelului, Cisiordania și Gaza – de unde și cererea de a se stabili„Ierusalim” drept capitală, și nu „Ierusalimul de Est”, care este cererea comună înaintată de Autoritatea Palestiniană și de mulți membri ai comunității internaționale, notează The Times of Israel.

17:04 Primul grup de 13 ostatici israelieni eliberați de Hamas după 49 de zile de captivitate au trecut acum în Egipt, scrie The Times of Israel.

16:47 Premierul israelian Benjamin Netanyahu și ministrul Apărării Yoav Gallant se vor afla la centrul de comandă al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) de la sediul militar din Tel Aviv în timpul eliberării și aducerii în Israel a ostaticilor, relatează Times of Israel. „Prim-ministrul și ministrul apărării vor monitoriza îndeaproape operațiunea de aducere a israelienilor eliberați din captivitatea Hamas în Israel”, a transmis biroul premierului.

16:35 Premierul thailandez a anunțat că 12 cetăţeni thailandezi ţinuţi ostatici de Hamas în Gaza au fost eliberaţi. El a spus că oficialii ambasadei sunt „pe cale să-i ia”, dar nu a precizat unde sunt ostaticii. Nu a existat niciun comentariu din partea Hamas.

Eliberarea cetățenilor thailandezi nu face parte din acordul dintre Israel și Hamas, care a fost intermediat de Qatar.

Primii 13 ostatici au fost eliberați de Hamas

16:33Primul grup de 13 ostatici luați de Hamas se află acum în grija personalului Comitetului Internațional pentru Crucea Roșie, fiind în ambulanțe pe drumul de ieșire din Gaza prin trecerea Rafah, spune un oficial israelian citat de The Times of Israel.

16:30 Imagini de la Rafah, punctul de trecere a frontierei cu Egiptul, unde ar urma să sosească primul grup de ostatici eliberați de Hamas:

16:13 Imagini din fața înschisorii israeliene Ofer înainte de eliberarea prizonierilor palestinieni din Israel:

Amintim că Israelul ar urma să elibereze, în baza acordului cu Hamas, 150 de prizonieri palestinieni, în timp ce Hamas ar urma să pună în libertate 50 de ostatici luați în timpul atacului din 7 octombrie.

16:10 Prim-miniștrii Belgiei și Spaniei, Alexander De Croo și Pedro Sánchez, susțin o conferință de presă bizară la punctul de trecere Rafah din Egipt, unde cei 13 ostatici israelieni urmează să sosească în câteva minute, scrie The Times of Israel.

Premierii salută intrarea camioanelor de ajutor în Gaza și, de asemenea, solicită o încetare permanentă a focului.

Nici Belgia, nici Spania nu au participat la discuțiile pentru eliberarea ostaticilor.

16:00Pe lângă cei 13 ostatici israelieni care ar urms să fie eliberați în următoarele minute, biroul de presă al guvernului egiptean anunță că a negociat cu succes eliberarea separată a 12 ostatici thailandezi care au fost răpiți în timpul atacului terorist al Hamas din 7 octombrie, scrie The Times of Israel.

Bangkok spune că 26 dintre cetățenii săi au fost luați ostatici în acea zi.

Se pare că și cei 12 ostatici vor fi eliberați astăzi.

Associated Press: Sute de palestinieni strămutați în sudul Gaza au pornit înapoi în nord, după armistițiu. Doi dintre ei ar fi fost uciși de trupele israeliene

15:40 Aproximativ 300 de persoane sunt adunate în fața Muzeului de Artă din Tel Aviv, într-o acțiune de solidaritate cu israelienii ținuți ostatici în Gaza. Evenimentul are loc zilnic, dar participarea este semnificativ mai mare astăzi, în așteptarea eliberării a 13 din aproximativ 240 de oameni luați ostatici de Hamas, scrie The Times of Israel.

15:3712 din cei 13 ostatici care vor fi eliberați astăzi de Hamas sunt din kibuțul Nir Oz, unde în timpul atacului terorist din 7 octombrie au fost răpiți, în total, aproximativ 75 de oameni, dintre care 13 copii, scrie The Times of Israel.

15:07 Associated Press relatează că sute de palestinieni strămutați în sudul Fâșiei Gaza au putut fi văzuți mergând înapoi în nord, vineri, după ce a intrat în vigoare încetarea focului. Cu toate acestea, doi dintre ei ar fi fost împușcați și uciși de trupele israeliene, iar alți 11 au fost răniți.

Sofian Abu Amer, care a fugit din orașul Gaza, a declarat pentru Associated Press că a decis să riște să se îndrepte spre nord pentru a-și verifica casa și pentru a-și lua haine și mâncare.

14:50Un ofițer din Comandamentul de Sud al Armatei israeliene (IDF) spune că va răspunde în fața „oricărei amenințări asupra trupelor” sale în timpul armistițiului, când forțele israeliene se vor pregăti pentru reluarea luptelor.

„Oricine reprezintă o amenințare pentru forțele noastre va fi lovit. Securitatea forțelor noastre este o prioritate (…) Vom folosi cea mai mare parte a timpului (cele patru zile de armistițiu – n.r.) pentru planificarea sarcinilor. Ne pregătim să continuăm să atacăm cu toată forța imediat după încheierea armistițiului”, a afirmat ofițerul, conform The Times of Israel.

Cum s-a pregătit armata israeliană pentru primirea primului grup de ostatici care vor fi eliberați

13:26Armata israeliană (IDF) spune că a finalizat pregătirile pentru primirea primilor ostatici eliberați din Fâșia Gaza, într-o operațiune denumită „Heaven’s Door”, scrie The Times of Israel.

Odată eliberați din Fâșia Gaza prin Egipt, ostaticii vor fi duși de IDF la Baza Aeriană Hatzerim din sudul Israelului, unde vor fi supuși unui scurt control fizic și psihic.

Armata a pregătit psihologi și experți în sănătate mintală să-i întâmpine pe ostatici, dintre care mulți sunt copii, iar experții le vor explica ce s-a întâmplat în comunitatea lor pe 7 octombrie când vor crede că este momentul potrivit.

IDF a adus telefoane pentru ostatici, astfel încât aceștia să-și sune rudele imediat după sosirea la Hatzerim. Ostaticii eliberați vor rămâne până la două ore la Hatzerim înainte de a fi duși la spital, fie cu elicopterul, fie cu microbuzul. Cei care au nevoie de îngrijiri medicale imediate vor fi duși direct de la graniță la spital, fără a merge la Hatzerim.

Familiile ostaticilor așteaptă la spitale, iar în zonă au fost rezervate camere de hotel.

Spitalul de copii Schneider a recomandat ca ostaticii să rămână cel puțin 48 de ore sub observație înainte de a fi duși acasă.

Aceeași procedură se va desfășura în următoarele patru zile pentru toți cei 50 de ostatici Hamas care vor fi eliberați în următoarele zile.

13:00Oficialii europeni de securitate văd un risc tot mai mare de atacuri ale islamiştilor radicalizaţi, iar cea mai mare ameninţare este, probabil, din partea „lupilor singuratici”, care sunt greu de urmărit, scrie Reuters.

Oficiali din poliție și din serviciile de informații din cinci țări europene, între care Marea Britanie, Germania și Franța, au declarat pentru Reuters că sporesc supravegherea militanților islamiști. Acest lucru va pune o povară în plus pe resurselor suprasolicitate din cauza amenințărilor din Rusia, China și Iran, în ceea ce șeful poliției londoneze Mark Rowley a descris drept „una dintre cele mai provocatoare convergențe de amenințări pe care le-am văzut vreodată”. Un oficial britanic al securității a spus că războiul din Gaza va deveni cel mai mare recrutor de militanți islamiști de la războiul din Irak din 2003.

Un raport detaliat care anticipa raidul Hamas, respins de serviciile secrete israeliene – Financial Times

12:03 Un raport detaliat trimis de soldaţi israelieni de rang inferior avertiza superiorii ierarhici cu privire la un atac mortal al Hamas, similar cu cel efectuat de gruparea palestiniană la 7 octombrie. Raportul, trimis unui ofiţer de rang înalt cu câteva săptămâni înainte de asalt, a fost ignorat, spun persoane familiarizate cu această chestiune, potrivit Financial Times.

11:55 Pe coridoarele aglomerate ale spitalului european din Khan Younis, medici epuizați decid care dintre pacienții sosiți ar trebui să trăiască sau să moară, scrie The Guardian. Peste 500 de pacienți au sosit în spital în ultimele zile, copleșind personalul medical care se confruntă deja cu o lipsă acută de medicamente, scăderea rațiilor de alimente și puterea și comunicațiile intermitente.

Persoanele rănite s-au alăturat miilor de persoane care caută adăpost și siguranță în instituțiile medicale.

Paul Ley , chirurg ortoped, a declarat că oamenii dorm în lifturi, iar o echipă mică lucrează non-stop în patru săli de operație pentru a amputa membrele infectate după zile fără tratament și că există o lipsă acută de analgezice.

11:51 În ciuda tuturor eforturilor, există foarte multe probleme în teren, după intrarea în vigoare a armistițiului. În primul rând, luptele nu au încetat exact la ora 07:00 , ba chiar au fost lupte foarte intense. De asemenea, oamenii strămutați în sudul Fâșiei vor să se întoarcă la casele lor din Nord ca să încerce să-și recupereze unele dintre bunuril rămase acolo sau să-și poată îngropa morții.

Dar deplasările sunt controlat foarte strict în interiorul Fâșiei Gaza și rămâne de văzut cum vor putea menține forțele israeliene acest echilibru fragil.

11:17 Informații din Gaza citate de Haaretz vorbesc despre 15 palestinieni care încearcau să treacă din sud spre nordul Gazei au fost răniți de armata israeliană. Aceleași surse mai spun că cei 15 palestinieni au fost duși într-un spital din Deir al-Balah din centrul Gazei.

Israelul va elibera vineri prizonieri palestinieni

11:14 Ministrul de externe al Thailandei spune că nu a putut încă să confirme dacă vreunul din cei 23 de muncitori thailandezi ținuți ostatici în Gaza vor fi eliberați vineri. Ministrul spune că omologul său iranian, care servește ca intermediar cu gruparea teroristă Hamas, i-a spus că vor veni „vești bune în curând”.

Ministrul thailandez de externe Parnpree Bahiddha-Nukara spune că ministerul său s-a pregătit să primească ostaticii, dar deocamdată nu e clar dacă printre primii eliberați vor fi și cetățeni străini

10:55 Israelul va elibera vineri 39 de prizonieri palestinieni, printre care 24 de femei și 15 adolescenți, în Cisiordania, în schimbul a 13 ostatici care urmează să fie eliberați din Fâșia Gaza de către Hamas, a declarat un oficial palestinian.

10:40Locuitorii din Gaza au fost filmați încercând să traverseze râul Gaza spre nordul Gazei, zonă de care IDF a cerut să se ferească. .

Imaginile din Fâșia Gaza dezvăluie că locuitorii încearcă să se întoarcă din sud în zona de la nord de râul Gaza, de care IDF le-a cerut să stea departe.

10:21MAE: 12 cetăţeni români şi membri de familie evacuaţi din Fâşia Gaza au ajuns în România / Numărul celor evacuaţi don Gaza a ajuns 249

10:15La ora locală 16:00 (14:00 GMT), primii 13 din cei 50 de ostatici israelieni vor fi predați la Comitetul Internațional al Crucii Roșii.

Ei vor fi scoși pe la frontiera Rafah din Egipt, unde va începe un întreg protocol. Pe partea egipteană a trecerii se vor întâlni cu securitatea israeliană forțelor, trebuie să li se verifice identitățile, vor fi supuși unui examen medical inițial verificări și apoi vor fi duși în Israel cu elicopterul.

Ei vor fi apoi duși la spital pentru alte controale medicale și apoi se vor reuni cu familiile lor.

Cisterne cu combustabil și gaz au intrat în Fâșia Gaza

09:55Patru cisterne cu combustibil și patru cisterne încărcate cu gaz de gătit au intrat în Fâșia Gaza pentru organizațiile de ajutor umanitar al Națiunilor Unite în această dimineață, a declarat Coordonatorul Activităților Guvernamentale în Teritorii (COGAT) al Ministerului Apărării.

Camioanele au intrat în partea de sud a Fâșiei prin punctul de trecere a frontierei Rafah din Egipt.

COGAT spune că livrarea se face „cu aprobarea eșalonului politic, în cadrul armistițiului și al programului de eliberare a ostaticilor convenit cu SUA, mediat de Qatar și Egipt”.

09:50Palestinienii din Khan Younis speră la încetarea focului de durată. BBC a vorbit cu palestinienii din Khan Younis, sudul Gazei, despre actuala încetare a focului.

Mohammad Meqbil, care a fost strămutat din Jabaliya, spune că, în ciuda faptului că sunt „foarte fericiți” de încetarea focului, încă nu pot merge acasă.

„Noi am fost dezrădăcinați din cauza bombardamentelorl și nu ne vom putea întoarce la casele noastre. Este o tragedie, vrem să ne vedem casele”, a spus Meqbil.

„Sperăm ca acest armistițiu să fie prelungit și că toată lumea poate întoarce-te acasă”, a adăugat el

Jihan Qanan, un rezident al lui Khan Younis, a spus că speră ca încetarea focului să fie una de durată. „Fie ca Dumnezeu să aducă calm între oameni. Casele oamenilor s-au prăbușit deasupra lor, au fost strămutați, ei și-au pierdut casele, banii, proprietățile, totul…” spuse Qanan.

09:40Serviciul penitenciar din Israel a primit o listă cu 39 de condamnați palestinieni pentru terorism care vor fi eliberați astăzi, ca parte a acordului cu Hamas

Aceasta este prima zi din patru în care se așteaptă să aibă loc astfel de schimburi, fiind posibile zile suplimentare de încetare a focului dacă Hamas este de acord să elibereze mai mulți ostatici.

Potrivit rapoartelor presei ebraice deținuții vor fi mutați la închisoarea Ofer din Cisiordania cu puțin timp înainte de prânz, înainte de eliberarea lor în Cisiordania sau Ierusalimul de Est

09:12Primele camioane cu ajutoare umanitare au început să intre în Fâșia Gaza dinspre Egipt la aproximativ 90 de minute de la începerea armistițiului dntre Israel și luptătorii Hamas, potrivit filmărilor Reuters TV.

Două dintre camioane, reprezentând organizații egiptene, aveau bannere pe care scria „Împreună pentru umanitate”. Un altul avea inscripționat „Pentru frații noștri din Gaza”.

IDF a demolat un tunel Hamas descoperit sub Spitalul Shifa

08:55Israelul susține că acordul de încetare a focului cu Hamas include angajamentul de a permite personalului Crucii Roșii să viziteze ostaticii deținuți de teroriști în Gaza, care nu sunt programați pentru eliberare imediată.

Ieri, Qatarul și Crucea Roșie au refuzat să spună dacă vizitele vor fi incluse în acordul intermediat între Israel și Hamas.

08:45Cu puțin timp înainte de începerea încetării focului, IDF a demolat un tunel Hamas descoperit sub Spitalul Shifa din orașul Gaza și s-ar fi repliat pe liniile de încetare a focului.

Într-o declarație a armatei se arată că Divizia 36 și soldații unității de elită Yahalom au distrus tunelul de sub Shifa, precum și alte intrări în zonă.

IDF spune că în ultima zi, până la armistițiul de la 7 dimineața, au continuat să lovească ținte Hamas în Fâșia Gaza..

08:27 La aproximativ 40 de minute de la armistițiu, este dificil de spus dacă acesta se respectă. Armata israeliană (IDF) a declarat că în două comunități israeliene din apropierea Gazei au sunat sirene care avertizează asupra potențialelor rachete, dar nu a existat nicio confirmare imediată că au avut loc atacuri .

Între timp, o echipă CNN din orașul Sderot, din sudul Israelului, a raportat „bum-uri puternice” care au sunat ca un foc de artilerie, la 15 minute după ce încetarea focului trebuia să intre în vigoare. De asemenea, fumul continua să se ridice din Gaza, a cărui sursă nu era cunoscută, a spus echipa.

Ostilitățile păreau să fi continuat până în ultimul moment, forțele israeliene atacând peste noapte spitalul indonezian din nordul Gazei, precum și o clădire rezidențială din tabăra de refugiați Nuseirat din centrul Gazei.

08:00Eliberarea ostaticilor urmează să înceapă la ora 16:00, a informat ziarul israelian Haaretz , fără a cita o sursă.

Nu este clar cine va fi în primul lot care va fi lansat, dar au existat o mulțime de relatări despre posibilitatea ca Avigail Idan, un copil american care împlinește 4 ani vineri, să fie printre aceștia.

Întrebat despre posibilitatea ca ea să fie printre cei eliberați, președintele american Joe Biden a spus: „Îmi țin degetele încrucișate”.

Avigail a fost răpită din kibutzul Kfar Aza pe 7 octombrie, în timpul atacului Hamas asupra sudului Israelului , potrivit Jerusalem Post . Părinții ei, Roee și Smadar Idan, au fost uciși în timp ce cei doi frați mai mari au supraviețuit ascunzându-se în dulapuri.

Niciun soldat nu este de așteptat să se afle printre primii oameni eliberați.

Alarme de rachete în comunitățile de graniță cu Gaza

07:38 Armata israeliană a lansat fluturași în Gaza prin care îi avertizează pe rezidenți să nu se întoarcă la casele lor din nordul Fâșiei, deoarece e încă zonă de război, în ciuda încetării focului de patru zile.

Oficialii palestinieni le-au cerut persoanelor strămutate din Gaza să se întoarcă la casele lor odată cu începerea armistițiului.

Purtătorul de cuvânt al IDF în limba arabă, Avichay Adraee, a dat în mod similar o declarație prin care le-a spus oamenilor din Gaza că războiul nu s-a încheiat.

07:23 La 20 minute de la încetarea focului, alarmele de rachete au fost activate în comunitățile de graniță cu Gaza, Kissufim și Ein Hashalom.

07:09 Forţele de Apărare Israeliene (IDF) au afirmat că un comandant al Forţelor Navale ale Hamas a fost ucis într-un atac aerian la Khan Younis, cel mai mare oraş din sudul Gazei

06:09 Israelul și-a continuat atacurile aeriene cu doar câteva ore înainte de intrarea în vigoare a armistițiului, agenția de presă palestiniană Wafa scriind că zeci de oameni au fost uciși în bombardamentele israeliene în Nuseirat și în Jabaliya.

Printre cei care au fost uciși în Nuseirat se numără și un fotoreporter, Mohammad Moin Ayyash, și familia sa.

Un alt rezident, Hosni Moharib a declarat agenției de presă Associated Press că soția și câțiva copii ai lui au fost uciși, iar alte rude au rămas îngropate sub dărâmături, după ce o lovitură israeliană a devastat o clădire rezidențială din Nuseirat.

05:20 Programul Alimentar Mondial spune că are peste 100 de camioane cu aproximativ 1.300 de tone de alimente pregătite să intre în Gaza odată ce armistițiul temporar intră în vigoare.

Acordul dintre Israel și Hamas va înregistra o pauză de patru zile în conflict, începând astăzi la ora 07:00 (5:00 GMT). După-amiaza, Hamas va elibera 13 ostatici pe care i-a răpit din Israel luna trecută, urmat de eliberarea unor prizonieri palestinieni.

Vorbind cu BBC, purtătorul de cuvânt al Programului Alimentar Mondial pentru Orientul Mijlociu, Abeer Etefa, spune că, deși armistițiul temporar este un „pas înainte”, doar o încetare totală a focului va permite satisfacerea nevoilor umanitare din Gaza.

01:57„Primim rapoarte despre câini care mănâncă cadavre pe stradă”.

Purtătorul de cuvânt al guvernului din Qatar, Majed al Ansari, a declarat la Sky News că speră ca țara sa să reducă la minimum timpul de transport al ostaticilor – efectuat de Crucea Roșie – în timpul încetării focului de mâine.

Ca parte a acordului, Israelul a fost de acord să permită intrarea în Gaza a 200 de camioane cu ajutoare umanitare, dar Ansari spune că acest lucru nu va satisface nici măcar 1% din nevoile oamenilor de acolo.

Referindu-se la sfârșitul încetării focului, el avertizează că distrugerile continue din Gaza riscă „radicalizarea unei întregi generații care, după ce și-a pierdut familiile, casele și viitorul, va vedea doar răzbunarea ca pe un obiectiv valoros”.

„Primim rapoarte despre câini care mănâncă cadavre pe stradă, copii fără membre, sugari care mor dacă sunt scoși cu forța din incubatoare.”, a adăugat el.

Comandanții serviciilor de informații au ignorat avertismentele că Hamas simulează o invazie majoră

01:15 Avioane israeliene au lovit lansatoare de rachete Hezbollah în Liban.

Forțele de apărare israeliene afirmă că avioanele de luptă au lovit mai multe locații de lansare de rachete în Liban, ca răspuns la tirurile îndreptate spre nordul Israelului în cursul zilei.

Cel puțin 80 de rachete și proiectile au fost lansate joi din Liban spre nordul Israelului într-o serie de salve ale Hezbollah, care au marcat unul dintre cele mai ample atacuri ale grupării teroriste din 7 octombrie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro