Sari direct la conținut

Finlanda: 55 de ofițeri Frontex desfășurați la frontiera cu Rusia

HotNews.ro
Punct de trecere a frontierei între Finlanda și Rusia, Foto: HANNU HUTTU/LEHTIKUVA / Sipa Press / Profimedia
Punct de trecere a frontierei între Finlanda și Rusia, Foto: HANNU HUTTU/LEHTIKUVA / Sipa Press / Profimedia

Aproximativ cincizeci de ofițeri ai agenției europene de pază de coastă și de frontieră Frontex au fost desfășurați la frontiera care separă Finlanda de Rusia, a constatat joi un jurnalist AFP la fața locului, Helsinki acuzând Moscova că orchestrează o criză migratorie la ușa sa.

„Desfășurăm în prezent 55 de agenți în Finlanda, dintre care majoritatea sunt polițiști de frontieră”, însărcinați cu supravegherea frontierei, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Frontex, Piotr Switalski, fără a preciza naționalitatea acestora.

Acest sprijin este prevăzut să continue până la sfârșitul lunii ianuarie. „Bineînțeles, suntem pregătiți să modificăm acest lucru în funcție de evoluția situației. Putem fi prezenți pentru perioade mai lungi sau mai scurte, în funcție de ceea ce este necesar”, a adăugat el.

„Știm că presiunea migratorie este unul dintre instrumentele folosite de Kremlin și, prin urmare, ne putem aștepta ca acest lucru să continue”, spune oficialul.

Potrivit autorităților finlandeze, aproape 1.000 de solicitanți de azil, în principal din Somalia, Irak și Yemen, s-au prezentat la punctele de frontieră dintre cele două țări de la începutul lunii august.

Helsinki acuză Moscova că i-a lăsat în mod deliberat să treacă pe acești migranți și denunță un „atac hibrid” din partea vecinului său.

La rândul său, Comisia Europeană a denunțat „instrumentalizarea rușinoasă” a migranților de către Moscova.

Kremlinul a respins aceste acuzații la sfârșitul lunii noiembrie, susținând că polițiștii de frontieră ruși nu au făcut decât să se supună „instrucțiunilor de serviciu”.

Joi, „există încă grupuri mari de migranți din țări terțe în zona din apropierea frontierei, chiar dacă, în comparație cu situația de acum două săptămâni, o parte dintre ei s-au mutat, fie pe cont propriu, fie de către autorități, în alte părți ale Rusiei”, a explicat Ville Joskitt, un polițist de frontieră finlandez. El crede că această situație va dura „mult timp de acum încolo”.

La jumătatea lunii noiembrie, Helsinki a închis patru din cele opt puncte de trecere a frontierei cu Rusia, înainte de a restricționa trecerea la un singur punct de trecere a frontierei, cel mai nordic al țării în zona arctică.

Acest ultim punct de trecere a frontierei a fost, de asemenea, închis la sfârșitul lunii noiembrie.

Relațiile dintre cei doi vecini, care împart o frontieră lungă de 1.340 de kilometri, s-au deteriorat considerabil din februarie 2022 și ofensiva rusă în Ucraina, atac care a determinat Finlanda, îngrijorată de propria securitate, să adere la NATO în aprilie 2023.

La vremea respectivă, Moscova a promis că va lua „contramăsuri” după aderare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro