Sari direct la conținut

Polonia intră iar în conflict direct cu Bruxellesul: Un înalt tribunal a stabilit că măsurile provizorii ale Curții de Justiție a UE sunt neconstituționale

HotNews.ro
Curtea Europeană de Justiție, Foto: Horst Galuschka / imago stock&people / Profimedia
Curtea Europeană de Justiție, Foto: Horst Galuschka / imago stock&people / Profimedia

Tribunalul Constituțional din Polonia a stabilit marți că sancțiunile impuse de instanța supremă a Uniunii Europene înainte ca aceasta să dea o decizie finală, cunoscute sub numele de măsuri provizorii, nu sunt compatibile cu Constituția poloneză, decizia fiind o nouă escaladare în conflictul cu UE pe tema statului de drept, transmite Reuters.

Decizia vine după ce partidul naționalist Lege și Justiție (PiS), care a fost implicat în numeroase conflicte cu Bruxelles-ul de la venirea la putere în 2015, a pierdut majoritatea în parlament în alegerile din 15 octombrie.

O alianță de partide proeuropene urmează să formeze un guvern și a declarat că va îmbunătăți relațiile cu blocul comunitar.

Polonia a fost nevoită să plătească amenzi de sute de milioane de euro în două cazuri în care Curtea de Justiție a Uniunii Europene a impus măsuri provizorii – unul privind o dispută cu Cehia în legătură cu mina de cărbune Turow și altul privind o cameră disciplinară pentru judecători.

Respins de critici ca fiind un organism politizat, Tribunalul Constituțional a declanșat deja o criză în Uniunea Europeană în 2021, hotărând că anumite părți ale tratatelor blocului sunt incompatibile cu Constituția poloneză.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro