Sari direct la conținut

Papa Francisc face apel la redactarea unui tratat internațional obligatoriu privind A.I.: „Reprezintă cauza unor preocupări etice grave”

HotNews.ro
Papa Francisc, Foto: Evandro Inetti/ZUMA / SplashNews.com / Splash / Profimedia
Papa Francisc, Foto: Evandro Inetti/ZUMA / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Papa Francisc a lansat joi un apel pentru un tratat internaţional cu caracter juridic obligatoriu care să reglementeze inteligenţa artificială, informează Reuters și Agerpres.

Suveranul pontif a lansat apelul în cadrul mesajului ocazionat de Ziua Mondială a Păcii, marcată de Biserica Catolică pe 1 ianuarie. Titlul mesajului, care, în mod tradiţional este trimis liderilor mondiali, este „Inteligenţa Artificială şi Pacea”.

„Răspândirea la scară globală a inteligenţei artificiale arată foarte clar că, alături de responsabilitatea statelor suverane de a-i reglementa utilizarea în plan intern, organizaţiile internaţionale pot juca un rol decisiv în a ajunge la acorduri multilaterale şi la coordonarea aplicării şi implementării”, a scris papa Francisc.

„Îndemn comunitatea globală a naţiunilor să coopereze pentru a adopta un tratat internaţional cu caracter obligatoriu care să reglementeze dezvoltarea şi utilizarea inteligenţei artificiale în multiplele sale forme”, a adăugat liderul de la Vatican.

Papa Francisc spune că sistemele de armament autonome nu pot fi niciodată etice

Suveranul pontif, care a criticat deseori industria de armament, a avertizat împotriva utilizării inteligenţei artificiale în sistemele de armament.

„Cercetarea în domeniul tehnologiilor emergente în aşa-numitul sector Sisteme de arme letale autonome, inclusiv transformarea inteligenţei artificiale într-o armă, reprezintă cauza unor preocupări etice grave. Sistemele de arme autonome nu pot fi niciodată subiecţi responsabili din punct de vedere moral”, a adăugat papa Francisc.

La începutul lunii noiembrie în Marea Britanie a fost organizat primul summit mondial privind A.I., numeroși șefi de guvern și stat, precum și antreprenori tech din Silicon Valley participând pentru a discuta inclusiv despre necesitățile de reglementare a inteligenței artificială.

Statele membre ale UE şi alte 20 de ţări reunite la întâlnirea de la Bletchley Park, lângă Londra, au căzut de acord asupra „nevoii urgente de a înţelege şi gestiona colectiv riscurile potenţiale” ale AI, semnând așa-zisa „Declarație de la Bletchley”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro