Sari direct la conținut

Premierul din Irlanda condamnă un incediu presupus criminal la un hotel pentru solicitanţii de azil

HotNews.ro
Leo Varadkar, Foto: Niall Carson / PA Images / Profimedia
Leo Varadkar, Foto: Niall Carson / PA Images / Profimedia

Prim-ministrul irlandez Leo Varadkar a condamnat duminică un incendiu presupus criminal asupra unui hotel pentru solicitanţii de azil de lângă Galway, spunând că nu există „nicio justificare pentru violenţă”, transmite Agerpres citând agenția France-Presse.

Un incendiu a izbucnit sâmbătă seara, în jurul orei 23:35, la hotelul Ross Lake House din Rosscahill, comitatul Galway. Poliţia irlandeză, care a deschis o anchetă, a vorbit despre un „incident criminal”.

Hotelul, care a fost scos din uz de ani de zile, urma să găzduiască aproximativ 70 de solicitanţi de azil în zilele următoare. Demonstranţii care se opun deschiderii sale au blocat sâmbătă în timpul zilei intrarea în hotel pentru a protesta.

„Sunt profund îngrijorat (…) de daunele presupus penale aduse unui număr de proprietăţi din ţară destinate găzduirii persoanelor care solicită protecţie internaţională, inclusiv în comitatul Galway noaptea trecută”, a transmis Varadkar într-un comunicat.

„Nimic nu justifică violenţa, incendierea sau vandalismul în republica noastră. Niciodată”, a mai spus el.

Și ministrul irlandez al integrării, Roderic O’Gorman, a numit incidentul „profund îngrijorător”.

„Politicienii de toate culorile ar trebui să condamne acest act ruşinos şi frica ce l-a motivat”, a spus el.

Irlanda e afectată de o criză a locuinţelor, care a alimentat resentimentele împotriva nou veniţilor

Directorul executiv al ONG-ului Consiliul Irlandez pentru Refugiaţi, Nick Henderson, a cerut o „investigaţie amănunţită”, spunând că acum există „o schemă recurentă de incendii criminale” în locurile în care sunt primiţi solicitanţii de azil şi refugiaţii.

Cazarea lor a devenit o problemă deosebit de sensibilă în Irlanda în ultimele luni. Această ţară de cinci milioane de locuitori a văzut 101.200 de oameni sosind pe teritoriul său din Ucraina, dintre care 74.500 sunt găzduiţi de stat.

Lipsa locuinţelor la preţuri accesibile şi criza costului vieţii au alimentat resentimentele împotriva nou veniţilor.

La sfârşitul lunii noiembrie, oraşul Dublin a fost zguduit de revolte fără precedent, pe care autorităţile le-au pus pe seama agitatorilor de extremă dreapta, după un atac cu cuţitul care a lăsat patru persoane rănite, dintre care trei copii.

Guvernul a dat vina în special pe răspândirea zvonurilor pe reţelele de socializare, unii internauţi susţinând că atacatorul era un „imigrant ilegal” sau un „cetăţean algerian”.

Irlanda, care a raportat anterior dificultăţi în găzduirea tuturor solicitanţilor de azil pentru iarnă, a anunţat marţi o reducere a sprijinului pentru ucrainenii care fug de război.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro