Sari direct la conținut

Coreea de Nord: Kim Jong Un a ordonat armatei să se pregătească pentru un posibil „război"

HotNews.ro
Kim Jong Un, Foto: STR / AFP / Profimedia
Kim Jong Un, Foto: STR / AFP / Profimedia

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a lansat noi amenințări cu atacuri nucleare împotriva Coreei de Sud și a ordonat accelerarea pregătirilor militare pentru un „război” care ar putea fi „declanșat în orice moment” în peninsulă, a relatat duminică agenția de stat KCNA, preluată de AFP.

El a criticat dur Statele Unite în cadrul unui lung discurs rostit la finalul unei reuniuni de cinci zile a comitetului central al Partidului Muncitorilor din Coreea, reuniune de sfârșit de an care stabilește direcția strategică a țării.

În timpul reuniunii, partidul de guvernământ a anunțat lansarea a trei noi sateliți de spionaj în 2024, construirea de drone și dezvoltarea capacităților de război electronic, potrivit KCNA. Amintim că, după două eșecuri succesive în mai și iunie, Coreea de Nord a reușit să pună pe orbită primul său satelit de observare militară în noiembrie.

Serviciile de informații sud-coreene consideră că Phenianul a primit un ajutor tehnologic decisiv din partea Rusiei, unde Kim Jong Un s-a deplasat în septembrie și s-a întâlnit cu Vladimir Putin, pentru a reuși să pună cu succes pe orbită acest satelit, „Malligyong-1″.

În 2023, Coreea de Nord a efectuat un număr record de teste cu rachete balistice, încălcând numeroase rezoluții ale ONU care îi interzic acest lucru.

Ea și-a trecut statutul de putere nucleară în Constituția sa și a testat cu succes Hwasong-18, cea mai puternică rachetă balistică intercontinentală (ICBM) din arsenalul său, capabilă să atingă Statele Unite.

Kim Jong Un cere armatei „o capacitate de război copleșitoare”

În discursul său, Kim Jong Un a acuzat Washingtonul de „diferite tipuri de amenințări militare” și a ordonat forțelor sale armate să mențină „o capacitate de răspuns la război copleșitoare”, potrivit KCNA.

Este „un fapt împlinit că războiul poate izbucni în orice moment în Peninsula Coreeană din cauza deciziilor nesăbuite ale inamicilor de a ne invada”, a declarat el.

Forțele armate americane au trimis în ultimele luni în Coreea de Sud submarinul cu propulsie nucleară USS Missouri, portavionul USS Ronald Reagan și un bombardier strategic B-52, provocând de fiecare dată furia Coreei de Nord.

„Trebuie să reacționăm rapid la o posibilă criză nucleară și să continuăm să accelerăm pregătirile pentru pacificarea întregului teritoriu al Coreei de Sud prin mobilizarea tuturor mijloacelor și forțelor fizice, inclusiv a forței nucleare, în caz de urgență”, a declarat Kim Jong Un.

Coreea de Nord consideră manevrele militare din apropierea sa drep7 o repetiție pentru o viitoare invazie a teritoriului său și prezintă testele sale cu rachete drept „contramăsuri” necesare.

Coreea de Nord nu mai dorește reconcilierea cu Sudul

În cadrul reuniunii de partid, Kim Jong Un a declarat că nu mai urmărește reconcilierea și reunificarea cu Coreea de Sud, subliniind „situația de criză persistentă și incontrolabilă” care, în opinia sa, a fost declanșată de Seul și Washington.

Cele două Corei au început un proces de apropiere în 2018, subliniat de trei întâlniri între Kim Jong Un și președintele sud-coreean de atunci, Moon Jae-in.

Dar relațiile dintre cele două Corei s-au deteriorat până la un punct minim în acest an, după ce lansarea de către Phenian a unui satelit de spionaj a determinat Seulul să suspende parțial acordul militar din 2018 menit să dezamorseze tensiunile.

„Cred că este o greșeală pe care nu ar trebui să o mai facem să îi considerăm pe cei care ne declară principalul inamic (…) drept un partener pentru reconciliere și unificare”, a declarat Kim.

Prin urmare, el a ordonat o remaniere a instituțiilor care gestionează relațiile cu Sudul pentru a „schimba fundamental direcția”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro