VIDEO Cel puţin 48 de morţi în urma cutremurului puternic din Japonia. Cursă contracronometru pentru găsirea supravieţuitorilor
Numărul morţilor în urma cutremurului puternic care s-a produs luni în Japonia a crescut la 48, potrivit unui bilanţ anunţat marţi de autorităţi, care au anunțat că echipele de salvare – aflate într-o cursă contracronometru pentru găsirea victimelor – au dificultăţi în a ajunge în zonele izolate de pe coasta de vest a ţării, unde clădirile s-au prăbuşit, iar drumurile au devenit impracticabile, în timp ce mii de locuinţe au rămas fără curent electric, conform Reuters și AFP.
10:42Bilanțul persoanelor care și-au pierdut viața în urma cutremurului a urcat la 48. „Numărul total al deceselor a ajuns la 48”, a declarat pentru AFP un oficial al autorităţilor din prefectura Ishikawa, epicentrul dezastrului.
Precedentul bilanţ provizoriu era de 30 de morţi.
Mare parte dintre decese au fost înregistrate în portul Wajima din Peninsula Noto, în partea nordică a prefecturii Ishikawa, au transmis autorităţile locale, adăugând că 14 persoane au fost grav rănite şi „multe” rănite uşor.
Cursă contracronometru pentru salvarea victimelor
Marți, Japonia se află într-o cursă contra cronometru pentru a găsi supravieţuitori în urma cutremurului care a devastat Peninsula Noto.
Principalul cutremur, produs în Japonia luni la ora 16:10, a avut o magnitudine de 7,5, iar până marţi dimineaţă a fost urmat de peste 150 de replici, potrivit agenţiei naţionale de meteorologie, care a avertizat că seisme puternice ar putea avea loc și în zilele următoare.
Mii de soldaţi, pompieri şi poliţişti din întreaga ţară au fost trimişi în peninsula Noto din prefectura Ishikawa, zona cea mai afectată de cutremur şi relativ inaccesibilă. Operaţiunile de salvare sunt îngreunate de avariile produse la drumuri şi de închiderea aeroportului din Noto, unde au fost raportate pagube pe pistă şi la terminal. Potrivit postului public de televiziune NHK, aproximativ 500 de persoane au rămas blocate în maşini parcate în parcarea aeroportului.
Un număr mare de trenuri şi zboruri au fost suspendate.
Operaţiunile de căutare şi salvare reprezintă „o cursă contracronometru”, a declarat premierul Fumio Kishida la o reuniune de urgenţă a celulei de criză. El a spus că echipele de salvare au mari dificultăţi în a ajunge în nordul peninsulei Noto, din cauza stării drumurilor, în timp ce fotografiile aeriene arată numeroase incendii şi pagube importante la clădiri şi infrastructură.
În mai multe oraşe, pompierii se luptau cu incendiile şi încercau să salveze persoanele prinse sub dărâmături, a precizat agenţia naţională de gestionare a dezastrelor.
Aproximativ 33.000 de locuinţe din prefectura Ishikawa erau încă lipsite de electricitate marţi dimineaţă, potrivit datelor de pe site-ul Hokuriku Electric Power.
Locuitorii din mai multe zone de coastă au fost nevoiţi să fugă, după ce puternicul seism – care a fost resimţit până la Tokyo – a declanşat un tsunami cu valuri de aproximativ un metru. Până luni seară, aproximativ 100.000 de persoane primiseră ordin să îşi evacueze locuinţele şi să se îndrepte spre terenurile de sport şi sălile de sport ale şcolilor, folosite în mod tradiţional ca spaţii de cazare în timpul dezastrelor naturale. După ce avertizările de tsunami au fost ridicate, marţi, o mare parte dintre aceste persoane evacuate au putut să se întoarcă acasă.
Preşedintele Joe Biden a transmis că Statele Unite sunt pregătite să ofere Japoniei orice asistenţă de care are nevoie după cutremur. Şi preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a exprimat „solidaritatea” cu Japonia. „Dragă Fumio Kishida, poţi conta pe sprijinul şi ajutorul Franţei”, a scris preşedintele francez pe X, adresâdu-se premierului nipon.