Sari direct la conținut

Franța a revocat cetățenia unui „emir” jihadist pe care îl acuză că a luptat în Siria

HotNews.ro
Emmanuel Macron, Foto: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia
Emmanuel Macron, Foto: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

Un cecen naturalizat în Franţa în 2008, acuzat că a fost „emir” al unui grup jihadist în Siria în 2013 şi 2014, a rămas fără cetăţenia franceză, după ce aceasta i-a fost retrasă printr-un decret publicat miercuri în Monitorul Oficial, informează AFP și Agerpres.

El a fost condamnat în 2019 la o pedeapsă de zece ani de închisoare de Tribunalul special de la Paris. În timpul procesului său, Hassanbek Turciaev a recunoscut că s-a deplasat în Siria unde a stat circa trei luni în 2013 şi 2014. El a afirmat că a fost acolo pentru a-şi căuta fraţii, „nu pentru a lupta”.

Cu toate acestea, bărbatul era acuzat că a participat la lupte şi că a asigurat instruirea în materie de explozivi pentru alţi combatanţi. De asemenea, el era suspectat că a jucat rolul de „emir” într-un grup jihadist, în cadrul Emiratului Caucazului, afiliat la Ahrar al-Sham, care făcea el însuşi parte din Frontul Islamic.

Turciaev, în prezent în vârstă de 53 de ani, a crescut la Groznîi în Cecenia. Războiul l-a determinat să fugă din ţara sa pentru a cere azil în Franţa. Din 2005, el a fost reperat de serviciile de informaţii din cauza extremismului său religios.

Cecenul a spus în timpul procesului că este „pe calea lui Allah”

El însuşi se descrie drept un salafist. „Astăzi, eu sunt pe calea lui Allah”, a declarat Turciaev în timpul procesului său din 2019, înainte de a afirma că „Siria este un subiect închis” pentru el.

„Închisoarea a schimbat multe lucruri în mine. Lucrul de care am nevoie este familia mea”, a adăugat acest bărbat care practică poligamia, fiind tatăl mai multor copii care trăiesc în Alsacia.

Între 2019 şi 2023, în Franţa au fost date cel puţin 20 de sentinţe de retragere a cetăţeniei din motive de terorism, potrivit cifrelor oficiale.

Retragerea cetăţeniei poate fi decisă în Franţa în caz de atingere adusă intereselor fundamentale ale Naţiunii sau în caz de condamnare pentru infracţiuni teroriste. Ea poate viza doar persoane cu dublă cetăţenie care nu sunt născute în Franţa şi este pronunţată prin decret.

Controversata lege a imigraţiei adoptată în decembrie de Franța prevede extinderea măsurii la cei cu dublă cetăţenie condamnaţi pentru omucidere intenţionată împotriva oricărei persoane cu autoritare publică.

Mai mulți ceceni stabiliți în Franța au comis în ultimii ani crime care au îngrozit țara condusă de Emmanuel Macron, printre acestea numărându-se decapitatea profesorului Samuel Paty lângă Paris în octombrie 2020 și atacul ce a avut loc la liceul din Arras în luna octombrie a anului trecut.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro