Protestele masive ale fermierilor din Germania, contra tăierii subvențiilor, blochează autostrăzi și orașe întregi
Masive proteste ale agricultorilor din Germania au început încă de la primele ore ale dimineții. În capitala Berlin, în München, Mainz și alte mari orașe traficul a fost blocat de convoaiele de tractoare. Pe unele autostrăzi și la granița cu Franța circulația s-a blocat. Protestele vizează reducerea subvențiilor din agricultură, însă ministrul Economiei pune degetul pe extremism.
Având în vedere protestele în curs, șeful Asociației Fermierilor solicită din nou guvernului federal să retragă reducerile planificate de subvenții pentru agricultură. „Ei confiscă viitorul agriculturii. Mai presus de toate, ajungem să punem în pericol aprovizionarea sigură cu alimente locale, de înaltă calitate”, a spus Joachim Rukwied, la RBB Inforadio.
„Contăm pe guvernul de la Berlin să dovedească rațiune și să reducă această povară disproporționată asupra agriculturii. Acesta este obiectivul nostru principal, în cadrul demonstrațiilor”, a adăugat acesta.
Berlin, Brandenburg, Stralsund
O mulțime de manifestanți a participat dimineața cu vehiculele, la protestul fermierilor de la Poarta Brandenburg din Berlin. Până la ora 10 dimineața, poliția a numărat acolo 566 de tractoare, camioane, mașini, dube și remorci, precum și 550 de persoane, a declarat un purtător de cuvânt.
Pe lângă fermieri, la protest au participat și mulți șoferi de autobuze și de camioane, iar printre demonstranți s-au numărat și mulți meseriași. Strada 17. Juni era deja închisă, ieri seară. Poliția este în strânsă legătură cu persoana care a înregistrat întâlnirea, a spus purtătorul de cuvânt, dar nu există informații despre blocajele rutiere planificate.
În Brandenburg, oficialii au raportat că orașe întregi au fost închise de fermierii care protestau. „În prezent nu există nicio posibilitate” de a intra în zona urbană Brandenburg an der Havel, a declarat poliția pe serviciul de mesaje scurte X, fost Twitter. Accesul la Cottbus probabil nu va mai fi posibil în viitorul apropiat. Potrivit poliției, „un convoi de aproximativ 20 de kilometri cu aproximativ 1.000 de vehicule s-a deplasat luni prin Stralsund în Mecklenburg-Pomerania de Vest”.
Blocaje la graniță și în mari orașe
Cartierul general al poliției din Offenburg a declarat la orele amiezii că punctul de trecere a frontierei Rastatt-Wintersdorf, dintre Germania și Franța, era blocat complet de tractoare și de un volum enorm de trafic. De asemenea, punctul de trecere a frontierei, Rheina.
Intrările pe autostrăzi în și în jurul orașului Koblenz sunt, de asemenea, blocate. Există, de asemenea, raportări de blocaje în nordul Turingiei și districtul Gütersloh.
Protestele fermierilor au provocat, de asemenea, întreruperi semnificative în traficul din München. Potrivit propriilor informații, polițiștii au însoțit în jur de 5.500 de tractoare din regiunea înconjurătoare spre centrul orașului, unde este planificat ulterior un miting.
Ca urmare a protestelor fermierilor, producția la uzina Volkswagen din Emden din Frisia de Est a fost temporar oprită, potrivit unui purtător de cuvânt al VW. “Rutele către fabrică au fost blocate de protestele fermierilor. Prin urmare, nu este posibil ca angajații să vină la muncă”, a precizat acesta.
Potrivit poliției din Düsseldorf, au existat întreruperi de circulație pe arterele și rutele de navetiști din capitala statului Renania de Nord-Westfalia încă de la primele ore ale dimineții – în special din nordul orașului Düsseldorf. Liderii reuniunii au raportat la poliție și modificările rutelor de protest. Întreruperea traficului se așteaptă a dura până la primele ore ale serii.
Potrivit departamentului de poliție responsabil, peste 1.000 de tractoare și camioane s-au deplasat pe A 63 spre Mainz. Potrivit anunțului, vârful a fost la ora 10:30 la joncțiunea Nieder-Olm, iar lungimea totală ar fi de până la 20 de kilometri. Autostrada A63 a rămas complet închisă.
Potrivit poliției, fermierii care protestau au blocat o autostradă lângă Vechta, în Saxonia Inferioară, cu aproximativ 100 de tractoare. Oficialii din Oldenburg au spus că toate cele trei benzi ale A1, în direcția Hamburg, sunt impracticabile. Blocada a provocat „situații de trafic periculoase”. Prin urmare, polițiștii au demarat urmărirea penală împotriva celor implicați.
După cum au anunțat oficialii, ei au dizolvat oficial întâlnirea, iar securizarea zonei de pericol și devierea traficului a avut loc „cu întârziere”. Autostrada este acum deschisă din nou.
Avertismentele ministrului Habeck și compromisul SPD
Ministrul federal al Economiei, Robert Habeck (Verzi), avertizează că protestele fermierilor sunt deturnate de forțele extreme și solicită protecția democrației. Politicianul spune într-un videoclip de la minister, care a fost distribuit pe rețelele de socializare: „Circulă apeluri cu fantezii de subversiune. Se formează grupuri extremiste, se afișează deschis simboluri etnice naționaliste. Devine clar că ceva a scăpat controlului în ultimii ani, limitînd protestul democratic legitim și libertatea de exprimare”.
Având în vedere protestele fermierilor împotriva reducerii subvențiilor, liderul SPD, Saskia Esken, cere acceptarea compromisurilor politice. „Vreau să mă asigur că oamenii înțeleg că aici a fost găsit un compromis”, a spus Esken, la Bayerischer Rundfunk. „Compromisul este miezul politicii și este, de asemenea, disciplina supremă a politicii”. Este necesar „ca până la urmă să accepți și tu compromisuri”.
Esken a arătat în principiu înțelegere față de preocupările fermierilor. „Pot înțelege că fermierii doresc să promoveze faptul de a primi mai multă atenție asupra sectorului și asupra muncii lor”, a spus ea la postul de radio Bayern 2. „Importanța agriculturii nu este doar pentru hrana noastră, ci și pentru protecția mediului și multe altele. De aceea, joacă un rol important în politica noastră.” Promisiuni concrete referitor la revendicări însă nu s-au făcut.