Avioane de luptă americane vor survola Bosnia pentru a-i descuraja pe separatiștii sârbi
Două avioane F-16 vor survola luni Bosnia pentru a sublinia sprijinul SUA pentru integritatea teritorială a țării și descuraja „activitățile secesioniste” ale minorității sârbe, a declarat ambasada americană de la Sarajevo, citată de Reuters.
Survolarea va face parte din instruirea bilaterală sol-aer desfășurată alături de forțele armate ale Bosniei și va viza spațiul aerian din nordul țării care nu este controlat de sârbi, a precizat ambasada Statelor Unite într-un comunicat remis presei.
Aceasta a făcut de asemenea referire la noile tentative de agitare a spiritelor de către Milorad Dodik, liderul naționalist pro-rus al regiunii din Bosnia în care locuiesc etnicii sârbi.
„Acest antrenament bilateral este un exemplu al cooperării avansate între forțele armate care contribuie la pacea și securitatea din Balcanii de Vest, demonstrând totodată angajamentul Statelor Unite de a asigura integritatea teritorială a Bosniei-Herțegovina în fața activităților anti-Dayton și secesioniste”, a declarat ambasada americană.
Washingtonul a intermediat Acordul de la Dayton din 1995 care a pus capăt războiului din Bosnia izbucnit cu 3 ani înainte și în timpul căruia în jur de 100.000 de persoane au fost ucise și alte două milioane strămutate.
Tratatul a divizat Bosnia într-o Republică Sârbă (Republica Srpska) și o Federație împărțită de croați și bosniaci, țara având în ansamblul său un guvern central slab.
„Statele Unite au subliniat că Constituția Bosniei-Herțegovina nu stipulează dreptul la secesiune și va acționa dacă oricine va încerca să schimbe acest element de bază a [Acordului de la] Dayton”, a mai subliniat ambasada.
Liderul sârbilor din Bosnia le-a promis independența
Dodik a promis la finele anului trecut că va declara independența sârbilor din Bosnia, „fie că SUA şi Marea Britanie vor dori sau nu”, potrivit propriilor sale declarații. În octombrie el pledase pentru crearea unei „Serbii Mari” într-o declaraţie acordată presei ruse înaintea unei vizite la Moscova, unde s-a întâlnit cu preşedintele Vladimir Putin.
„Noi, sârbii, trebuie să proclamăm statul nostru unit, integrat din Republica Srpska (din Bosnia), Serbia, Kosovo şi Muntenegru”, a declarat Dodik.
Comunicatul de luni al ambasadei americane vine în contextul în care sârbii din Bosnia vor începe pregătirile pentru autoproclamata „zi a statalității”, declarată discriminatorie de către Curtea Constituțională a Bosniei.
Sârbii bosniaci vor celebra marți această sărbătoare declarată neconstituțională de către cea mai înaltă instanță a țării.
În ceea ce-l privește pe Dodik, acesta este inculpat la Sarajevo într-un proces în care a fost pus sub acuzare pentru semnarea unor decrete care suspendă aplicarea deciziilor Curții Constituționale pe teritoriul Republicii Srpska și a autorității Înaltului Comisar internațional care veghează respectarea Acordului de la Dayton.
Procesul lui Dodik trebuia să înceapă pe 20 decembrie însă a fost amânat până în data de 20 a acestei luni din cauza unor probleme de procedură invocate de echipa sa de avocați.