Sari direct la conținut

Un nou partid de extrema stângă a apărut în Germania

HotNews.ro
Sahra Wagenknecht, Foto: Chris Emil Janaxen / imago stock and people / Profimedia
Sahra Wagenknecht, Foto: Chris Emil Janaxen / imago stock and people / Profimedia

Un nou partid de extrema stângă, antisistem şi cu tendinţe suveraniste şi-a anunţat crearea luni în Germania, sub egida uneia dintre reprezentantele acestei mişcări, Sahra Wagenknecht, cu intenţia declarată de a participa la alegerile europarlamentare din luna iunie, transmit AFP și Agerpres.

„Europenele vor fi primele alegeri la care se va prezenta Alianţa Sahra Wagenknecht (BSW, Bündnis Sahra Wagenknecht)”, numele acestei noi formaţiuni, a declarat Sahra Wagenknecht (54 de ani), într-o conferinţă de presă. ‘

„Vor exista apoi trei scrutinuri în Germania de Est şi suntem încrezători în capacitatea noastră de a ne prezenta la trei scrutinuri” regionale din fosta Germanie Orientală programate în septembrie (în landurile Saxonia, Brandenburg şi Turingia), a adăugat ea.

Această nouă formaţiune a apărut dintr-o sciziune a stângii radicale din Germania. Sahra Wagenknecht a părăsit alături de mai mulţi lideri partidul Die Linke.

Cu ce ofertă electorală vine noul partid înființat în Germania

Partidul „BSW” se distinge în special printr-o linie mai naţionalistă şi se declară mai favorabil unei reduceri a numărului de sosiri de migranţi în Germania. El se prezintă sub numele complet „Bündnis Sahra Wagenknecht – für Vernunft und Gerechtigkeit” (Alianţa Sahra Wagenknecht – Pentru dreptate şi justiţie).

Sahra Wagenknecht este o personalitate controversată şi extrem de cunoscută în Germania. La fel ca partidul de dreapta extremă ”Alternativa pentru Germania” (AfD), Sahra Wagenknecht dispune de principalul său bazin electoral din Germania de Est.

Această politiciană este născută şi a crescut în estul Germaniei, unde o parte importantă a populaţiei se simte marginalizată.

La finalul lui 2018, Wagenknecht a avut o primă tentativă de a lansa o mişcare politică similară, înainte de renunţa şase luni mai târziu.

De această dată, ea ar putea profita de polarizarea în creştere a societăţii germane, dar şi de scăderea popularităţii „coaliției semafor” conduse de cancelarul social-democrat Olaf Scholz, într-o perioadă de stagnare a economiei germane.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro