Sari direct la conținut

O moștenitoare a BASF caută 50 de străini să o ajute să își împartă averea

HotNews.ro
Marlene Engelhorn, Foto: Alex Halda / Imago Stock and People / Profimedia Images
Marlene Engelhorn, Foto: Alex Halda / Imago Stock and People / Profimedia Images

Marlene Engelhorn, descendentă a fondatorului gigantului chimic BASF, caută 50 de străini care să o ajute să decidă cum să își distribuie moștenirea în valoare de aproape 30 de milioane de dolari, relatează BBC și Business Insider.

În vârstă de 31 de ani, Marlene Engelhorn a moștenit 27,4 milioane de dolari după moartea bunicii sale, Traudl Engelhorn-Vechiatto, în septembrie 2022. Forbes estima averea lui Engelhorn-Vechiatto la 4,2 miliarde de dolari în momentul morții sale.

Engelhorn, care locuiește la Viena, a trimis 10.000 de invitații unor austrieci prin selecție aleatorie, îndemnându-i pe aceștia să participe la „Consiliul Bunei Redistribuții”. Ea a considerat eligibili pentru această inițiativă a sa austriecii care au împlinit deja vârsta de 16 ani.

Tânăra dorește ca în cele din urmă consiliul să fie alcătuit din 50 de participanți și 15 „rezerve” și ca acesta să se întrunească între lunile martie și iunie la Salzburg pentru a decide, alături de membri ai societății civile și mediului academic, cum ar putea cheltui moștenirea sa în folosul societății.

Participanții vor fi compensați cu 1.300 de dolari pentru fiecare weekend petrecut la întrunire pentru a le acoperi cheltuielile cu deplasarea și îngrijirea copiilor.

Moștenitoarea BASF militează pentru taxarea bogaților

Engelhorn, care afirmă că a câștigat „loteria de naștere” întrucât a obținut suma de bani fără niciun efort sau contribuție personală din partea ei, este o activistă care militează pentru taxe mai mari asupra bogaților.

Ea precizase că intenționează să își doneze 90% din avere încă dinainte de moartea bunicii ei.

„Dacă politicienii nu își fac treaba și nu redistribuie [averea din societate] atunci trebuie să îmi redistribui averea pe cont propriu”, a declarat ea acum într-un comunicat de presă.

„Mulți oameni se zbat să își asigure traiul de zi cu zi chiar dacă au un loc de muncă cu normă întreagă și ei plătesc taxe pe fiecare euro pe care îl câștigă din muncă”, a spus ea, adăugând că lipsa unei abordări asemănătoare în privința taxării marilor averi și a moștenirilor este un „eșec al clasei politice”.

Austria a desființat taxa de succesiune în 2008 și este una dintre puținele țări din Europa care nu impun taxe asupra moștenirilor.

BASF (Badische Anilin- und Sodafabrik) este cel mai mare producător chimic din lume, având filiale și activități în parteneriat local în peste 80 de țări. Compania are o capitalizare pe bursă de aproape 44 de miliarde de dolari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro