Sari direct la conținut

Mai mulți jurnaliști independenți din Kârgâzstan, reținuți de poliție / Sunt acuzați că au instigat la „revolte în masă”

HotNews.ro
Jurnalism, Foto: freepik.com
Jurnalism, Foto: freepik.com

Autoritățile din Kârgâzstan au ordonat reținerea a 10 jurnaliști independenți și au efectuat marți percheziții în casele lor. Potrivit OCCRP, organizație internațională care protejează drepturile jurnaliștilor de investigație, aceștia sunt acum ţinuţi în arest pentru 48 de ore, înainte ca instanţa să decidă eliberarea lor sau prelungirea detenţiei.

Marți dimineața, poliția a percheziționat apartamentele a zece angajați și foști angajați ai redacției independente de investigații Temirov Live din Kârgâzstan, a declarat redactorul șef Bolot Temirov pentru OCCRP.

Temirov trăiește în prezent în exil, după ce a fost deportat din țară în 2022.

Perchezițiile au fost efectuate ca parte a unei investigații asupra presupuselor apeluri la revolte în masă la mai multe adrese diferite din capitala țării, a scris redactorul-șef Temirov pe pagina sa de Facebook.

Poliția a percheziționat casele foștilor jurnaliști Temirov Live și ale altor angajați conectați în prezent sau anterior la Temirov Live.

Ministerul Afacerilor Interne din Kârgâzstan a confirmat că un dosar penal a fost deschis la sfârșitul lunii decembrie și o evaluare a stabilit că „unele publicații au inclus apeluri la revolte în masă”.

„În total, 10 persoane au fost reținute și audiate, iar locuințele acestora au fost percheziționate. Autoritățile au făcut un spectacol din asta, de parcă am fi din nou teroriști. Același lucru s-a întâmplat acum doi ani. Acum birourile sunt percheziționate și avocații nu au voie să intre”, a spus Temirov într-un interviu acordat OCCRP.

În ultimii ani, poliția și serviciile de informații din Kârgâzstan au efectuat percheziții în birourile și apartamentele mai multor jurnaliști independenți. În 2022, poliția a percheziționat redacția Temirov Live, unde polițiștii au spus că au găsit printre lucrurile unui jurnalist o pungă mică de hașiș, mai notează OCCRP.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro