Sari direct la conținut

Programul SUA de a-și înlocui rachetele ICBM „Minuteman III” s-a lovit de probleme

HotNews.ro
Lansare a unei rachete ICBM „Minuteman”, Foto: Senior Airman Ian Dudley / AFP / Profimedia Images
Lansare a unei rachete ICBM „Minuteman”, Foto: Senior Airman Ian Dudley / AFP / Profimedia Images

Programul de dezvoltare a rachetei care să înlocuiască racheta balistică intercontinentală (ICBM) „Minuteman III”, una dintre armele cheie din arsenalul nuclear al SUA, a depășit oficial bugetul alocat și va face acum obiectul unei revizuiri, relatează Reuters.

Andrew Hunter, secretar de presă pentru Achiziții, Tehnologie și Logistică al Forțelor Aeriene ale SUA, a precizat vineri că situația urmează să fie adusă la cunoștință Congresului american. El a spus de asemenea că prgramul de dezvoltare a rachetei proiectate de Northrop Grumman Corp și-a depășit cu 37% costul estimat și agreat în septembrie 2020.

Oficialul a enumerat drept cauze pentru situație inflația ridicată din SUA în ultimii ani, dar și unele schimbări aduse programului precum modificarea silozurilor ce urmează să fie construite pentru a proteja rachetele, acestea urmând să fie mai mari și din materiale mai durabile decât în planurile inițiale.

Costul total al programului, estimat acum la 131 de miliarde de dolari, ar putea crește și mai mult în condițiile în care Departamentul american al Apărării își va încheia propria revizuire până vara aceasta.

Racheta ICBM „Minuteman III” face parte din triada nucleară a SUA

Deși depășirea estimărilor de cost este o obișnuință în cadrul Departamentului Apărării de la Washington, racheta ICBM „Minuteman III” s-a dovedit și mai costisitor de înlocuit decât alte sisteme de armament scoase din serviciul activ în ultimele decenii.

Rețeaua de rachete „Minuteman III” face parte din așa-zisa „triadă” de descurajare nucleară a Statelor Unite, formată din rachete ICBM lansate de la sol, bombardiere înarmate cu bombe nucleare și submarine înzestrate cu rachete cu focoase nucleare.

„Au trecut peste 70 de ani de când am făcut o lucrare de acest fel. Nu am estimat-o bine”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene.

Legea „Nunn-McCurdy” adoptată de Congresul SUA în 1982 obligă Pentagonul să notifice oficial legislativul american când costul unui program de achiziții a fost depășit cu 25% din estimări. Legea obligă de asemenea oficialii militari să justifice în fața Congresului importanța unui astfel de program și să arate că el nu are alternative.

Congresul va investiga modul în care au crescut costurile pentru programul „Sentinel”

Hunter a explicat că nu înlocuirea rachetelor în sine a dus la creșterea vertiginoasă a costurilor, ci alte cheltuieli legate de proiect, precum cele de modernizare a 450 de silozuri nucleare și a infrastructurii asociate acestora.

Numit „Sentinel”, programul de înlocuire a rachetelor „Minuteman III” a avut un buget inițial de 95,8 miliarde de dolari, acesta incluzând toate fazele necesare pentru proiectare, dezvoltare și implementare.

„Sentinel este absolut necesar pentru viitorul descurajării noastre nucleare”, a declarat congresmenul Mike Rogers, președintele Comisiei pentru Apărare din Camera Reprezentanților, camera inferioară a legislativului de la Washington.

„Sunt hotărât să conduc o revizuire viguroasă a programului și să mă asigur că Forțele Aeriene fac modificările necesare pentru a rezolva problema depășirilor de costuri. Vom continua să implementăm acest program în timp ce are loc revizuirea în baza legii Nunn-McCurdy”, a adăugat el.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro