Sari direct la conținut

Cinci exemple de schimbare socială în Arabia Saudită

HotNews.ro
Femeie din Arabia Saudită la un meci de fotbal, Foto: Profimedia Images
Femeie din Arabia Saudită la un meci de fotbal, Foto: Profimedia Images

Arabia Saudită, care pentru prima dată ia în considerare posibilitatea de a deschide un magazin de băuturi alcoolice pentru diplomații nemusulmani, a trecut printr-o serie de reforme societale în ultimii ani sub conducerea lui Mohammed bin Salman, prințul moștenitor al acestei țări musulmane conservatoare.

AFP ne prezintă cinci schimbări societale majore recente în acest puternic regat bogat în petrol, care este încă foarte criticat de activiștii pentru drepturile omului.

Redeschiderea cinematografelor

Prima proiecție publică de cinema din ultimii 35 de ani a avut loc la Riad în aprilie 2018, la câteva luni după ce a fost ridicată interdicția care a afectat acest sector timp de peste trei decenii.

La acea vreme, Arabia Saudită plănuia să aibă peste 300 de cinematografe, cu peste 2.000 de ecrane de proiecție, până în 2030.

Cu toate acestea, la fel ca programele de televiziune, filmele difuzate în cinematografe sunt supuse cenzurii, care consideră de obicei că subiectele legate de sex, religie și politică sunt tabu.

Femeile la volan

În monarhie, care urmează o aplicare riguroasă a legii islamice, femeile au putut să se urce la volan pentru prima dată în 2018, după decenii de interdicție unică în lume. De atunci, mii de femei au început să conducă fără a avea nevoie de permisiunea unui „tutore” (soț, tată sau altă rudă de sex masculin), unele devenind chiar mecanic de locomotivă.

Înainte de 24 iunie 2018, a fi la volanul unui vehicul pentru o femeie era o infracțiune în această țară, unde tradiționaliștii au considerat timp de decenii că a permite femeilor să conducă ar încuraja amestecul de genuri și promiscuitatea.

Călătorind fără permisiune

Femeilor saudite în vârstă de 21 de ani și peste li s-a permis în august 2019 să obțină un pașaport și să călătorească în străinătate fără acordul prealabil al unui „tutore” de sex masculin.

Deschiderea către turiști

Regatul a început să elibereze vize turistice pentru prima dată în septembrie 2019, în încercarea de a-și diversifica resursele dependente de petrol, anunțând că dorește să atragă 30 de milioane de turiști în fiecare an până în 2030.

La vremea respectivă, el a avertizat că turiștii care încalcă „decența publică”, în special în ceea ce privește vestimentația sau comportamentul, vor fi amendați.

Vizele pot fi eliberate online și la sosirea în regat pentru cetățenii din 49 de țări, printre care Statele Unite, Australia și mai multe țări europene. Până atunci, regatul nu elibera vize decât pelerinilor, expatriaților și, din 2018, spectatorilor la evenimente sportive sau culturale.

Educație mixtă

Activitățile publice (școală, plajă etc.) cu participarea ambelor sexe au fost mult timp interzise și numai recent au fost permise în anumite locuri din Arabia Saudită.

Acum este posibil ca bărbații și femeile să învețe împreună ăn anumite clase sau să facă baie în același timp pe anumite plaje, în timp ce, anterior, poliția morală împiedica persoanele de sex opus să se întâlnească în același loc public.

De asemenea, coabitarea a fost autorizată la anumite concerte pop și evenimente sportive, în timp ce țara candidează pentru a găzdui Cupa Mondială de Fotbal în 2034. (AFP)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro