Stoltenberg se aşteaptă ca Ungaria să ratifice aderarea Suediei la NATO la sfârşitul lunii februarie
Şeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că se aşteaptă ca parlamentul Ungariei să ratifice aderarea Suediei de îndată ce se va reuni din nou în sesiune, la sfârşitul lunii februarie, eliminându-se astfel ultimul obstacol pentru ca ţara nordică să se alăture alianţei militare occidentale, relatează Reuters.
Ungaria a devenit ultima ţară NATO care mai trebuie să dea undă verde din punct de vedere juridic aderării Suediei, după ce parlamentul turc a ratificat, marţi, cererea Stockholmului, iar preşedintele Tayyip Erdogan a promulgat, joi, legea, amintește News.ro.
Toţi cei 31 de membri ai NATO trebuie să ratifice aderarea unei ţări candidate înainte ca aceasta să poată adera cu drepturi depline la alianţă.
Jens Stoltenberg, secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), a declarat că premierul ungar Viktor Orban l-a asigurat în cadrul unei convorbiri telefonice în această săptămână că susţine aderarea Suediei.
„S-a precizat clar că parlamentul va lua în discuţie acest subiect imediat ce se va reuni, iar mesajul este că parlamentul va susţine apoi ratificarea aderării Suediei”, a dezvăluit Stoltenberg. „Mesajul pe care l-am primit este că parlamentul se va reuni din nou la sfârşitul lunii februarie, aşa că trebuie să aşteptăm acest lucru”, a adăugat el.
„Dar sunt absolut încrezător şi mă bazez pe Ungaria că ratificarea aderării Suediei va fi făcută imediat ce parlamentul se va reuni din nou, la sfârşitul lunii februarie”, a punctat şeful NATO.
„Aderarea Suediei la NATO va face NATO mai puternică şi ne va face pe toţi mai siguri”, a comentat Stoltenberg în declaraţii făcute reporterilor la sediul NATO.
Ungaria, singura care mai ține în șah Suedia
Reamintim că atunci când Suedia și Finlanda au cerut să adere la NATO în 2022, Turcia i-a surprins pe unii membri ai alianței, ridicând obiecții pe motiv că cele două țări ar proteja grupuri pe care Ankara le consideră teroriste. Turcia a aprobat aderarea Finlandei în martie anul trecut, dar, împreună cu Ungaria, a lăsat Suedia să aștepte.
Ankara a cerut Stockholmului să își înăsprească poziția față de membrii locali ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care Uniunea Europeană și Statele Unite îl consideră, de asemenea, un grup terorist. Ca răspuns, Suedia a introdus un nou proiect de lege antiteroristă.
Presiunea din partea SUA și a UE este în creștere asupra Ungariei pentru a-și exprima votul final necesar pentru a permite Suediei să se alăture NATO, însă oamenii din jurul premierului Viktor Orban nu par să se grăbească.
Președintele parlamentului ungar a declarat joi că nu există nicio urgență în ceea ce privește ratificarea aderării Suediei la NATO, după ce Ungaria a rămas singura țară din alianță care nu a făcut acest lucru, deși premierul ungar Viktor Orban a declarat miercuri că îi va îndemna pe legiuitorii de la Budapesta să ratifice aderarea Suediei cu prima ocazie posibilă, în condițiile în care parlamentul de la Budapesta nu este acum în sesiune.
Premierul suedez Ulf Kristersson a declarat joi că este pregătit să se întâlnească cu omologul său ungar Viktor Orban la Budapesta, ca răspuns la invitația acestuia de a discuta despre aderarea Suediei la NATO, deși inițial a răspuns cu răceală invitației, explicând că țara sa nu are „niciun motiv” să negocieze cu Ungaria în prezent.