Sari direct la conținut

„Ministrul de externe” din Transnistria nu mai vrea să vină la negocieri pe teritoriul R. Moldova: „Nimeni nu e la adăpost de urmărirea penală de cealaltă parte a Nistrului"

HotNews.ro
Așa-zisul ministru de externe din Transnistria, Vitaly Ignatiev, Foto: Artem Kulekin / Sputnik / Profimedia
Așa-zisul ministru de externe din Transnistria, Vitaly Ignatiev, Foto: Artem Kulekin / Sputnik / Profimedia

Negociatorul șef al regiunii separatiste proruse Transnistria a declarat vineri că echipa sa nu va mai participa la discuțiile cu Chișinăul în zonele aflate sub controlul guvernului Republicii Moldova deoarece se teme că va fi arestat, potrivit Reuters.

Transnistria s-a desprins din Moldova înainte de prăbușirea regimului sovietic în 1991 și a purtat un scurt război împotriva noii țări independente, dar există de peste 30 de ani la marginea estică a țării fără prea multe tulburări.

Cele două părți poartă periodic discuții pentru rezolvarea diferendelor, dar tensiunea a crescut în noul an din cauza impunerii de către Republica Moldova a unor taxe vamale care, potrivit părții separatiste, vor afecta afacerile sale.

Oficialii moldoveni au spus că ultima sesiune de discuții de la începutul acestei luni a fost una „dificilă”.

„Nimeni nu e la adăpost de urmărirea penală de cealaltă parte a Nistrului”

„Ministrul de externe” al Transnistriei, Vitaly Ignatiev, a declarat că se teme de modificările recente aduse codului penal al Republicii Moldova, care înăspresc dispozițiile împotriva separatismului.

El a declarat că nu mai poate respecta principiul alternanței discuțiilor între capitala moldovenească, Chișinău, și Tiraspol, principalul oraș al regiunii separatiste.

„Niciun locuitor al Transnistriei nu poate fi la adăpost de urmărirea penală dacă se află de cealaltă parte a Nistrului”, a declarat Ignatiev, referindu-se la zona controlată de guvern din R. Moldova.

„În contextul discuțiilor noastre, am cerut în mod repetat garanții împotriva utilizării măsurilor represive împotriva cetățenilor din Transnistria. Dar Chișinăul nu ni le va oferi”, a afirmat oficialul regimului separatist.

Având în vedere noile prevederi penale, a spus el, discuțiile ar putea avea loc doar în Transnistria sau prin videoconferință.

Igantiev e căutat de justiția ucraineană

Guvernul proeuropean din Republica Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa și care se află între Ucraina și România, a promis să continue demersul de aderare la Uniunea Europeană.

Președinta Maia Sandu a denunțat invazia Rusiei în Ucraina și a acuzat Rusia că a complotat pentru a o înlătura. Ea spune că Moldova ar putea adera la UE inițial fără Transnistria, spunând că există precedentul insulei divizate Cipru.

Negociatorul-șef al Republicii Moldova, vicepremierul Oleg Serebrean, a declarat săptămâna trecută că autoritățile nu insistă asupra practicii actuale de alternare a locului de desfășurare a discuțiilor.

Codul penal al R. Moldova, a spus el, urmărește să mențină integritatea teritorială a țării și nu vizează locuitorii Transnistriei, dar nu a putut oferi garanții de securitate „pentru că nu sunt procuror”.

Ignatiev deține cetățenia ucraineană și rusă, iar Kievul i-a ordonat să se prezinte în această lună la un tribunal ucrainean pentru a răspunde acuzațiilor de a fi salutat anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și pentru declarații ostile mai recente despre Ucraina.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro