VIDEO Cum arată „casa de vacanță” secretă a lui Vladimir Putin: Construită într-un parc național, suprafață dublă față de statul Monaco
O nouă investigație realizată de jurnaliști ruși independenți a prezentat primele fotografii aeriene cu un alt conac de lux al președintelui Vladimir Putin, unul care se întinde pe un teren de două ori cât statul Monaco din sudul Franței, relatează Meduza.
Investigația a fost realizată de jurnaliștii de la Dossier Center, un ONG fondat de disidentul rus Mihail Hodorkovski, desemnat de Moscova „agent al străinătății” în mai 2022, la doar câteva luni după ce Putin a declanșat invazia din Ucraina.
Jurnaliștii de la Dossier Center explică într-un documentar de 6 minute și jumătate numit „Casa secretă de vacanță a lui Putin în Karelia: Putin a furat o cascadă” modul în care a fost construit acest conac aflat la aproximativ 30 de kilometri de granița cu Finlanda, pe malul Golfului Marjalahti din Lacul Ladoga.
Referința la cascada „furată” de președintele rus e una la faptul că, înainte de construirea acestui complex rezidențial vast, aceasta era accesibilă doar vizitatorilor Parcului Național Ladoga de aici. Terenul care include cascada a fost acaparat încă din 2010 de către Yuri Kovalciuk, supranumit „bancherul personal” al lui Putin.
Complexul rezidențial al lui Putin a fost construit într-un parc național
Jurnaliștii de investigație arată de asemenea că, după ce suprafața complexului a fost extinsă și mai mult, în jurul acestuia a fost ridicat un gard de sârmă ghimpată care izolează o suprafață de 4 kilometri pătrați, de 4 ori mai mare decât cea înregistrată în documentele oficiale.
Cercetătorul și jurnalistul independent Chris Owen a făcut un rezumat al docmentarului, atrăgând atenția asupra mai multor aspecte interesante semnalate în înregistrarea video.
De exemplu, Golful Maryalahti se află la aproximativ 185 de kilometri nord de Sankt Petersburg, orașul natal al lui Vladimir Putin și cel în care și-a început cariera de ofițer al FSB. Tot aici el și-a creat multe dintre contactele care aveau să îl ajute în cariera politică ulterioară.
Inclusiv fostul șef al mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, s-a născut la Sankt Petersburg (sau Leningrad, cum a fost numit orașul în perioada sovietică), el fiind îngropat aici după accidentul aviatic în care a murit în luna august a anului trecut.
2/ The residence – one of several palatial Putin properties around Russia – is located on the shore of Maryalahti Bay, an inlet of Lake Ladoga about 185 km (115 miles) north of St Petersburg. The site has been carved out of the Ladoga Skerries National Park near Kortela. pic.twitter.com/EYsvvkZI07
— ChrisO_wiki (@ChrisO_wiki) January 29, 2024
Complexul include 4 clădiri poreclite „Hambarul”, „Coliba pescarului”, „Casa cu grădină” și „Ferma”, plus o crescătorie de păstrăvi în golf. Deși numele ar sugera un peisaj rural idilic, clădirile sunt locuințe ultra-moderne decorate cu podele de marmură, pietre semi-prețioase și alte finisaje de lux, ca de exemplu bideuri care costă 10.800 de dolari bucata și capete de duș ce valorează 4.600 de dolari fiecare.
3/ The complex comprises four groups of buildings known as the „Barn”, the „Fisherman’s Hut”, the „Garden House” and the „Farm”, plus a trout farm in the bay. The entire area (coordinates 61°32’12.3″N 30°25’52.7″E) covers about 4 km² (1.5 sq mi). pic.twitter.com/1cH1ESquI0
— ChrisO_wiki (@ChrisO_wiki) January 29, 2024
Pe terenul complexului a fost construită inclusiv o berărie, documente obținute de cei de la Dossier Center arătând că lucrările de construcție au costat sute de milioane de ruble.
Ce dotări are „casa de vacanță” pe care președintele Rusiei ar avea-o în nordul țării
„Hambarul” pare să fi fost proiectat pentru găzduirea de musafiri, având un salon de luat masa cu o suprafață de 200 de metri pătrați la parterul clădiri. Berăria face parte din această clădire, având echipamente austriece în valoare de 345.000 de euro și o capacitate de producție zilnică de 47 de litri de bere.
La etajul doi al „Hambarului” se află o cameră pentru servit ceaiul cu vedere la lac, în timp ce în spatele clădirii se află un heliport.
5/ Leaked emails published in 2022 provided details of the buildings’ interiors and construction works costing hundreds of millions of rubles. The Barn appears to be intended for entertaining guests, with a 200 m² open-plan dining area on the ground floor. pic.twitter.com/DlOhR7HfF5
— ChrisO_wiki (@ChrisO_wiki) January 29, 2024
După începerea războiului din Ucraina în spatele clădirii a fost înălțată o movilă misterioasă despre care jurnaliștii de la Dossier Center afirmă că ar putea să fi fost construită pentru a plasa pe ea un sistem de apărare antiaeriană cu rază scurtă (SHORAD).
7/ After the start of the war in Ukraine, a curious flat mound was built behind the Barn. The Dossier Centre suggests that it may be intended for a short-range air defence system (SHORAD), probably something like a Pantsir S1, to defend against drone attacks. pic.twitter.com/KHpzV9q0cX
— ChrisO_wiki (@ChrisO_wiki) January 29, 2024
Rusia dispune de mai multe astfel de sisteme de apărare, printre acestea numărându-se și faimoasele „Pantsir”, urcate cu macarale pe acoperișurile unor clădiri importante din Moscova în ianuarie anul trecut.
Însă în momentul în care Dossier Center a survolat complexul cu o dronă niciun astfel de sistem nu fusese deocamdată instalat. Echipamentele de război electronic care să bruieze semnalele aeronavelor fără pilot erau și ele absente sau ineficace, după cum de altfel demonstrează faptul că jurnaliștii de investigație au putut surprinde imaginile cu complexul.
Cei de la Dossier Center speculează că este posibil ca ele să fie folosite doar când Putin se află aici. Însă imagini filmate ulterior arată că un sistem SHORAD era prezent aici iarna trecută.
8/ At the time of the Dossier Center’s flyby, no SHORAD was installed and anti-drone jamming was either off or ineffective. It’s probable that they are only used when Putin is in residence. A photo in the video shows a SHORAD in position at some point in the winter. pic.twitter.com/SsZEPxbEhL
— ChrisO_wiki (@ChrisO_wiki) January 29, 2024
Președintele Rusiei are gusturi rafinate
Crescătoria de păstrăvi se află între „Hambar” și „Coliba pescarului”, fiind probabil menită să furnizeze musafirilor pește proaspăt. Localnicii le-au relatat investigatorilor că paznicii complexului vând o parte din pești, probabil ca un mod neoficial de a-și suplimenta veniturile.
9/ A trout farm is located between the Barn and another building, the Fisherman’s Hut. It’s probably intended to provide guests with fresh fish. The site’s guards reputedly sell fish from the farm to locals, likely as an unofficial supplement to their income. pic.twitter.com/Lq5bVFGqzk
— ChrisO_wiki (@ChrisO_wiki) January 29, 2024
„Casa cu grădină” pare să fi fost proiectată pentru înnoptat, având mai multe zone de relaxare decorate luxos și 6 dormitoare cu diferite decoruri ce includ pietre semiprețioase precum labradoritul și lapis lazuli. În spatele acestei clădiri se află de asemenea un heliport.
10/ The Garden House appears to be intended for use as sleeping quarters, with luxurious sitting areas and six bedrooms inlaid with semi-precious stones such as lapis lazuli and labradorite. Another helicopter pad is located to the rear of this building. pic.twitter.com/0CYcx5yvjg
— ChrisO_wiki (@ChrisO_wiki) January 29, 2024
„Ferma” în schimb ar fi folosită pentru creșterea de tauri pentru a le oferi musafirilor carne de vită de cea mai bună calitate.
11/ The Farm is reportedly used to raise bulls to provide guests with marbled beef. Since 2011, roads and power lines have been installed to serve the site, violating conservation rules in the surrounding national park. pic.twitter.com/mpt58olqP9
— ChrisO_wiki (@ChrisO_wiki) January 29, 2024
Cele două clădiri principale beneficiază de asemenea de pontoane pentru ancorarea unor iahturi de mari dimensiuni, întregul complex fiind împrejmuit cu sârmă ghimpată și camere de supraveghere, în timp ce paznicii îi patrulează perimetrul pentru a se asigura că nimeni nu încearcă să intre.
Construirea sa în Parcul Național Ladoga s-a făcut cu încălcarea tuturor reglementărilor legislației ruse privind conservarea zonelor protejate.
În urmă cu 3 ani investigatorii disidentului Alexei Navalnîi au prezentat imagini spectaculoase cu o altă proprietate care i-ar aparține de facto lui Vladimir Putin, palatul somptuos de la Marea Neagră, construit tot prin intermediul unor interpuși și deținut în acte de FSB, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei.
„Este un stat în cadrul Rusiei. Și, în acest stat, nu există decât un singur țar inamovibil, Putin”, afirma la momentul respectiv Navalnîi, adăugând că președintele rus este „obsedat de bogăție și de lux”.