Sari direct la conținut

Geert Wilders susține că Olanda ar putea fi nevoită să exploreze forme neconvenționale de guvernare

HotNews.ro
Geert Wilders, după victoria şoc la alegerile legislative din Olanda, Foto: JOHN THYS / AFP / Profimedia
Geert Wilders, după victoria şoc la alegerile legislative din Olanda, Foto: JOHN THYS / AFP / Profimedia

Geert Wilders, liderul Partidului Libertății (PVV) din Olanda, a îndemnat miercuri celelalte formațiuni politice ale țării să exploreze posibilitatea formării unor forme de guvern neconvenționale pentru a încerca să depășească blocajul privind formarea unui nou executiv, relatează Reuters.

Negocierile privind formarea unei coaliții de guvernare au regresat din nou la începutul acestei săptămâni, la aproape 3 luni după alegerile parlamentare câștigate de PVV fără o majoritate clară, după ce partidul Noul Contract Social (NSC) a anunțat că se retrage definitiv de la masa discuțiilor.

NSC semnalase încă de săptămâna trecută că este tot mai puțin probabil să ajungă la un consens privind formarea unei coaliții care să includă și partidul lui Wilders. Însă decizia anunțată luni a spulberat speranțele formării unei majorități care să susțină un viitor guvern în parlament.

Dată fiind natura fragmentată a scenei sale politice, Olanda este guvernată de regulă de coaliții majoritare care negociază până în cele mai mici detalii toate aspectele ce țin de programul de guvernare asumat.

Wilders a spus însă acum că țara ar putea fi nevoită să recurgă la o formă neconvențională de guvernare întrucât prea multe partide au declarat că nu doresc să colaboreze cu PVV, în pofida faptului că acesta a câștigat alegerile.

Impasul politic din Olanda continuă, în pofida tentativelor lui Wilders de a-și „îmblânzi” imaginea

Luna trecută Wilders a retras mai multe dintre proiectele sale legislative controversate, printre care cel legat de închiderea moscheilor din Olanda și interzicerea Coranului în țară, într-o tentativă de a convinge celelalte formațiuni de dreapta să i se alăture într-o coaliție de guvernare.

„Toate opțiunile se află pe masă, în ceea ce mă privește”, a declarat acesta miercuri, în timpul unor dezbateri în parlament, adăugând că nu a renunțat la obiectivul de a conduce o coaliție de guvernare din funcția de prim-ministru.

„Nu optăm pentru noi alegeri, vrem să ne achităm de responsabilitățile noastre”, a insistat el.

Wilders a mai cerut o nouă perioadă de 3-4 săptămâni pentru consultări cu liderii celorlalte partide, urmând ca ulterior să aleagă un nou grup de negociatori pentru discuțiile privind formarea unei coaliții.

Printre variantele mai puțin convenționale pentru scena politică olandeză s-ar număra un guvern minoritar sau unul de tehnocrați în care miniștrii să nu fie atât de legați de înțelegerile încheiate între partide.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro