Sari direct la conținut

Ruptură în Grupul de la Visegrad: Cehia suspendă discuțiile cu guvernul slovac din cauza pozițiilor sale pro-ruse

HotNews.ro
Prim-ministrii tarilor membre ale Grupului de la Visegrad: Robert Fico, Donald Tusk, Petr Fiala si Viktor Orban, Foto: Tomas Tkacik / Zuma Press / Profimedia
Prim-ministrii tarilor membre ale Grupului de la Visegrad: Robert Fico, Donald Tusk, Petr Fiala si Viktor Orban, Foto: Tomas Tkacik / Zuma Press / Profimedia

Cehia a anunțat că își suspendă consultările interguvernamentale cu Slovacia în contextul disensiunilor cu noul guvern condus de Robert Fico pe subiecte precum asistența pentru Ucraina și relațiile cu Moscova, relatează The Guardian.

Deși relațiile dintre cele două state care până la căderea comunismului formau o singură țară sunt tensionate încă de la revenirea la putere a lui Fico în octombrie anul trecut, anunțul făcut acum de guvernul ceh vine după ce Juraj Blanár, ministrul slovac de externe, s-a întâlnit în Turcia cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

„Nu poate fi ascuns faptul că există divergențe de opinie pe mai multe subiecte foarte importante. Considerăm întâlnirea dintre ministrul slovac de externe și ministrul rus de externe a fi problematică”, a declarat premierul ceh Petr Fiala.

„Prin urmare, guvernul nu crede că în momentul de față este adecvat să purtăm consultări interguvernamentale cu guvernul Republicii Slovace”, a anunțat el.

„Cred că prietenii ar trebui să fie sinceri cu ei înșiși și să își spună chiar și lucrurile dificile”, a declarat la rândul său Jan Lipavský, ministrul ceh de externe.

Ministrul de externe al Ungariei s-a întâlnit la rândul său cu Lavrov în Antalya

Șeful diplomației slovace s-a întâlnit în Turcia cu Lavrov în marja unui forum diplomatic organizat la Antalya. Premierul Robert Fico, cunoscut pentru pozițiile sale pro-ruse, a declarat despre întâlnire că „a fost un exemplu al politicii noastre externe echilibrate și suverane”.

La forumul diplomatic ce a avut loc în Antalya pe 2 martie a participat și ministrul ungar de externe Péter Szijjártó, acesta fiind fotografiat luând cina alături de Serghei Lavrov.

Aceste întâlniri „nu sunt doar expresia unui gust bun sau rău. Sunt un nou semn din partea guvernului ungar pe care noi îl găsim dificil de acceptat din raţiuni morale şi politice”, a declarat luni și premierul polonez Donald Tusk.

„Colegii noştri de la Bratislava şi Budapesta dovedesc încă o dată că opiniile noastre asupra unor anumite chestiuni sunt prea diferite. Acelaşi lucru poate fi spus despre Rusia şi acţiunile sale militare în Ucraina”, a adăugat premierul polonez.

Tensiuni fără precedent în Grupul de la Visegrad

Tensiunile dintre cele 4 țări membre ale Grupului de la Visegrad au atins cote fără precedent în istoria recentă în condițiile în care Polonia și Cehia sunt susținătoare ferme ale Ucrainei, în timp ce Ungaria și Slovacia, după revenirea la putere a lui Fico, par să oglindească numeroase poziții ale Moscovei și ale propagandei ruse.

La doar o zi după învestirea în funcție Fico a anunțat încetarea ajutoarelor militare pentru Ucraina în condițiile în care sub guvernul anterior țara a fost unul dintre cei mai fermi susținători ai Kievului, raportat la dimensiunea economiei.

La ultima reuniune a Grupului de la Visegrad, ce a avut loc pe 27 februarie la Praga, Fico și Orbán au fost întâmpinați de protestatari care i-au huiduit și le-au transmis celor doi șefi de guvern că sunt „slujitorii lui Putin”, printre altele.

Cehia și Polonia, două susținătoare puternice ale Ucrainei, au refuzat încă din martie 2022 să participe la o reuniune V4 ce trebuia să aibă loc la Budapesta din cauza poziției lui Orbán și a cabinetului său față de Kiev și invazia rusă.

Urmărește ultimele evoluții din a 743-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro