Maia Sandu, la Paris: Vladimir Putin trebuie oprit. Dacă vrem pace, trebuie să ajutăm Ucraina în toate modurile posibile
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut, într-un interviu publicat vineri în Le Monde, un sprijin mai mare pentru Ucraina, o pavăză pentru țara sa „atâta timp cât Kievul rezistă”, și a afirmat că „Vladimir Putin trebuie oprit” în numele securității Europei, transmite France Presse.
„Astăzi, ne simțim în siguranță datorită rezistenței ucrainenilor, dar Europa – nu doar Europa, ci toate țările care vor să-și respecte granițele – trebuie să înțeleagă că Vladimir Putin trebuie oprit. Dacă vrem pace, trebuie să ajutăm Ucraina în toate modurile posibile”, a declarat pentru cotidianul francez șeful de stat al R. Moldova
„Cred că mulți (europeni) înțeleg acum că Vladimir Putin nu se va opri. Trebuie (…) să găsim o modalitate de a fi mai eficienți în susținerea Ucrainei”, a insistat ea, în marja unei vizite oficiale la Paris.
Maia Sandu a salutat acordul de apărare semnat joi cu Franța, „un prim pas pentru a contribui la consolidarea securității Republicii Moldova și a regiunii”.
Acordul prevede deschiderea unei misiuni permanente de apărare la Chișinău în următoarele luni. Cu toate acestea, el nu include nicio garanție de securitate, potrivit unor surse diplomatice moldovenești.
Republica Moldova este ținta „interferențelor” rusești, care „se intensifică pe măsură ce” ea se îndreaptă „spre integrarea în Europa”, potrivit președintei acestei țări cu 2,6 milioane de locuitori.
Chișinăul se teme în special de o intensificare a dezinformărilor în perspectiva alegerilor prezidențiale și a referendumului privind aderarea la UE prevăzut în toamnă, în condițiile în care cele 27 de state membre au decis în decembrie să deschidă negocieri oficiale de aderare cu Republica Moldova.
Maia Sandu: „Situația din Transnistria este stabilă”
Potrivit experților, Rusia, nemulțumită de apropierea Chișinăului de UE, se folosește în special de regiunea separatistă moldovenească Transnistria pentru a face presiuni asupra Chișinăului.
La sfârșitul lunii februarie, separatiștii pro-ruși din Transnistria au cerut Rusiei „măsuri de protecție” în fața a ceea ce ei au spus că este „o presiune sporită” din partea Republicii Moldova.
Cu toate acestea, „situația din Transnistria este stabilă”, susține președintele moldovean” „Acest `apel` (din partea separatiștilor) a venit într-un moment în care regimul de la Tiraspol a cerut bani Rusiei, Uniunii Europene, Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și Națiunilor Unite, dar nu și sprijin militar”.
De asemenea, se afirmă că un „număr considerabil de persoane” din această regiune „au solicitat un pașaport moldovenesc” de la începutul războiului.
„Astăzi, 90% dintre transnistreni au acest pașaport. Acest lucru înseamnă că ei înțeleg importanța păcii și că vor să își lege viitorul de Republica Moldova. Am văzut, de asemenea, mulți tineri care se mută la Chișinău pentru a evita să fie înrolați în armata rusă”, a mai spus ea.