Sari direct la conținut

Vladimir Putin cere FSB-ului să ajute companiile rusești să ocolească sancțiunile occidentale

HotNews.ro
Vladimir Putin la o sedinta a Consiliului de Securitate de la Moscova, Foto: Gavriil Grigorov-Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia Images
Vladimir Putin la o sedinta a Consiliului de Securitate de la Moscova, Foto: Gavriil Grigorov-Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia Images

Președintele rus Vladimir Putin a cerut marți Serviciului Federal de Securitate (FSB) de la Moscova să ajute companiile țării să eludeze sancțiunile occidentale și să își extindă afacerile în jurul lumii, relatează Reuters.

Occidentul a încercat să „scufunde” economia rusă și să îl oblige pe Putin să oprească invazia pe care a declanșat-o în Ucraina prin impunerea unor ample sancțiuni împotriva Rusiei după data de 24 februarie 2022.

Putin afirmă însă că economia Rusiei a prosperat în această perioadă și administrația sa prezidențială scoate în evidență faptul că PIB-ul țării a crescut cu 3,6% anul trecut, peste creșterile înregistrate de numeroase state din Occident.

Vorbind acum la reuniunea anuală a FSB organizată la infama clădire Lubianka din centrul Moscovei, Putin le-a spus spionilor săi că ar trebui să colaboreze cu alte agenții ale statului rus pentru a spori securitatea sistemelor bancare și financiare ale Rusiei.

El le-a spus șefilor FSB „să ofere susținere companiilor noastre care se dezvoltă activ în pofida obstacolelor create pentru ele și care se confruntă cu acțiuni ostile” din parta Occidentului în timp ce explorează extinderea pe piețe noi.

„Da, ei (n.r. occidentalii) creează probleme temporare pentru noi. Dar, desigur, toate lucrurile vor fi făcute până la urmă”, a dat asigurări liderul de la Kremlin, adăugând că a vorbit cu guvernul condus de premierul Mihail Mișustin despre modul în care sancțiunile au afectat unele proiecte de anvergură.

Amploarea reală a sancțiunilor asupra economiei ruse a fost în ultimii doi ani unul dintre cele mai disputate subiecte legate de războiul din Ucraina în condițiile în care, deși numeroase analize au arătat că ele afectează negativ Rusia, economia acesteia s-a dovedit a fi considerabil mai rezilientă decât se așteptau majoritatea analiștilor.

Situația se datorează într-o bună măsură capacității Rusiei de a eluda sancțiunile împotriva sa cu ajutorul unor țări terțe, care au ajutat-o atât să importe componente electronice necesare industriei sale de apărare, cât și să își mascheze exporturile de țiței și petrol supuse penalităților.

Urmărește ultimele evoluții din a 755-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro