Sari direct la conținut

Alegeri prezidențiale în Slovacia: Cei doi mari favoriți au opinii opuse pe o temă majoră

HotNews.ro
Peter Pellegrini, Foto: CTK / Alamy / Alamy / Profimedia
Peter Pellegrini, Foto: CTK / Alamy / Alamy / Profimedia

Slovacii au început să voteze sâmbătă în primul tur al alegerilor prezidențiale, o cursă care pare să se reducă la o confruntare între un reprezentant al taberei politice aflate la putere, apropiat de Rusia, și un candidat pro-Ucraina susținut de opoziție, transmite AFP.

Potrivit sondajelor, președintele parlamentului Peter Pellegrini are 37% din intențiile de vot, față de 36% pentru Ivan Korcok, fost ministru de externe și diplomat experimentat.

Dacă niciunul dintre cei nouă candidați intrați în cursă nu va obține mai mult de 50% din voturi, va fi necesar un al doilea tur de scrutin pe 6 aprilie. Votarea se va încheie la ora 22:00 (23:00 în România) și nu vor exista sondaje exit-poll.

Korcok este pro-Ucraina, Pellegrini este pe o poziție opusă

Pellegrini, un fost șef de guvern, are sprijinul actualului premier populist Robert Fico, care refuză să acorde ajutor militar Ucrainei, a pus la îndoială suveranitatea acestei țări și a cerut pace cu Rusia.

În schimb, Korcok apără cauza ucraineană. Opiniile sale sunt similare cu cele ale președintelui demisionar Zuzana Caputova, un critic deschis al guvernului, care a decis să nu candideze pentru un al doilea mandat.

Printre ceilalți candidați în cursă, euroscepticul Stefan Harabin, în vârstă de 66 de ani, care l-a lăudat în mod deschis pe președintele rus Vladimir Putin, se află pe locul al treilea în sondaje.

Slovacia ar putea lua calea Ungariei

Analiștii subliniază că un șef de stat care să aprobe politicile lui Robert Fico ar putea consolida poziția antiucraineană a acestei țări de 5,4 milioane de locuitori, membră a NATO și a UE.

„Dacă domnul Pellegrini câștigă, Slovacia ar putea urma calea (premierului ungar Viktor) Orban în materie de politică externă”, a declarat pentru AFP analistul Tomas Koziak.

Războiul din Ucraina vecină i-a divizat pe slovaci în timpul campaniei electorale.

În ultima dezbatere înainte de vot, Pellegrini, în vârstă de 48 de ani, a cerut „o încetare imediată a focului și deschiderea negocierilor de pace” între Kiev și Moscova.

O poziție denunțată de Korcok, 59 de ani. „Federația Rusă a călcat în picioare dreptul internațional (…). Nu cred că Ucraina trebuie să renunțe la o parte din teritoriul său pentru a obține pacea”, a declarat el pentru AFP.

„Pacea nu poate fi sinonimă cu capitularea”, a insistat el.

Pellegrini a fost pus de Fico în funcții înalte

Korcok este susținut de opoziție, care consideră că o victorie a lui Pellegrini ar deschide calea unei grațieri prezidențiale pentru aliații guvernului vinovați de corupție.

De-a lungul anilor, Robert Fico i-a permis lui Pellegrini să aibă acces la diverse funcții, inclusiv cea de președinte al Parlamentului.

Pellegrini însuși a devenit prim-ministru după căderea guvernului Fico în 2018, în urma asasinării jurnalistului de investigație Jan Kuciak și a logodnicei sale.

Cazul a declanșat proteste majore care l-au forțat pe Robert Fico să demisioneze, deoarece jurnalistul investigase legăturile dintre partidul său Smer-SD și mafia italiană.

Deși prerogativele sale sunt în mare parte ceremoniale, șeful statului slovac ratifică tratate internaționale, numește judecători de rang înalt și este comandantul-șef al forțelor armate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro