Sari direct la conținut

Franța va coopera cu Brazilia la propulsia nucleară a submarinelor, dar există și multe semne de întrebare

HotNews.ro
Emmanuel Macron, Foto: Peter Dejong / AP / Profimedia
Emmanuel Macron, Foto: Peter Dejong / AP / Profimedia

Președintele Emmanuel Macron a declarat miercuri că Franța este „alături” de Brazilia în construcția submarinelor sale, o cooperare de lungă durată care include dezvoltarea unui submersibil cu propulsie nucleară, potrivit AFP.

„Aș vrea să deschidem capitolul pentru noi submarine, al patrulea, al cincilea, dar (…) să privim în față propulsia nucleară, respectând perfect toate angajamentele cele mai riguroase de neproliferare”, a declarat el la lansarea unui submarin franco-brazilian cu propulsie convențională la Itaguai, în apropiere de Rio.

„Acest cadru există și este posibil. Dumneavoastră îl doriți. Franța va fi alături de voi”, a adăugat el, dar fără a anunța o colaborare specifică pentru a ajuta Brasilia să dezvolte propulsia nucleară.

Brasilia încearcă să convingă Parisul să își sporească transferurile de tehnologie pentru a o ajuta să integreze reactorul în submarin și să îi vândă echipamente legate de propulsia nucleară (turbină, generator).

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, care a participat alături de el la ceremonie, a reiterat această cerere.

„Dacă Brazilia vrea să aibă acces la cunoașterea tehnologiei nucleare, nu este pentru a purta un război. Vrem aceste cunoștințe pentru a asigura toate țările care doresc pacea că Brazilia va fi alături de ele”, a declarat Lula.

Nava Tonelero, lansată miercuri, este a treia dintre cele patru nave Scorpene cu propulsie convențională prevăzute în cadrul unui vast parteneriat semnat în 2008. Ultima, Angostura, urmează să fie lansată în 2025.

De asemenea, acordul va permite Braziliei să proiecteze și să construiască primul său submarin nuclear de atac, Alvaro Alberto.

Antreprenorul francez de apărare navală Naval Group oferă asistență tehnică pentru proiectarea navei, cu excepția părții nucleare, unde camera cazanelor nucleare este proiectată de brazilieni. Proiectul a fost afectat de întârzieri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro