Sari direct la conținut

"Speriați și șocați". După atacul dronelor Kievului, rușii din Tatarstan încep să simtă războiul de la 1.300 de kilometri distanță

HotNews.ro
Atacul cu dronă din Tatarstan , Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia
Atacul cu dronă din Tatarstan , Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Atacurile ucrainene fără precedent asupra unor ținte din Tatarstanul aflat departe de linia de front au stârnit marți teamă și panică printre locuitorii acestei regiuni a Rusiei, scrie The Moscow Times.

Atacul cu drone care a vizat marți o rafinărie petrolieră din orașul Nijnekamsk și o uzină de producție a dronelor militare în zona economică specială Alabuga i-a luat prin surprindere pe localnici și pe oficialii locali.

„Oamenii din Tatarstan sunt speriați și șocați de faptul că războiul a ajuns la ei, la 1.300 de kilometri de linia frontului”, a declarat pentru The Moscow Times expertul politic tătar Ruslan Aisin.

Cel puțin 13 oameni – inclusiv doi minori – au fost răniți în urma atacului de la Alabuga, unde o dronă s-a prăbușit peste un cămin al muncitorilor, a relatat publicația locală Business Online, citând Ministerul Sănătății din Tatarstan.

Toți cei răniți au fost identificați ca fiind elevi ai Colegiului Politehnic din Alabuga. Cel puțin patru erau cetățeni străini din țări nespecificate din Africa și Asia de Sud-Est, potrivit Business Online.

Elevii sunt implicați în asamblarea dronelor iraniene Shahed, care au fost produse în zona economică specială de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit unei investigații realizate de postul de știri Protocol și de canalul de YouTube Razvorot.

Mulți dintre ei sunt forțați să lucreze la fabrică sub amenințarea expulzării, potrivit anchetei, în timp ce părinții trebuie să plătească instituției „compensații” de câteva mii de dolari dacă copilul lor este expulzat.

„Este dificil să-ți păstrezi calmul”

Liderul regional al Tatarstanului Rustam Minnihanov, care a detaliat situația din zonă după atac, le-a cerut locuitorilor să rămână calmi.

Însă comentariile lăsate la postarea lui Minnihanov pe rețeaua VKontakte au sugerat mai degrabă o evidentă îngrijorare.

„Este dificil să-ți păstrezi calmul când îți duci copiii la o grădiniță care se află la un kilometru distanță de cele mai mari situri industriale”, a scris Alina Andreyeva, o localnică.

Expertul politic Aisin a declarat că este puțin probabil ca atacul să ducă la un val major de indignare publică, chiar dacă propaganda de stat încearcă să alimenteze sentimentul antiucrainean.

„În mai mult de doi ani de război, sentimentul de ură (în rândul susținătorilor războiului) s-a estompat și a devenit rutină, așa că va fi dificil să se obțină un fel de reacție emoțională, deși autoritățile ruse vor încerca, desigur”, a spus el, potrivit The Moscow Times.

Un punct de cotitură substanțial

Prin intermediul presei, Kievul a anunțat că lovitura din Tatarstan a fost opera unei acțiuni comune a Serviciului de Securitate (SBU) și Serviciului de Informații Militare (GUR). Oficial, Ucraina nu a făcut declarații.

Autoritățile din Tatarstan au asigurat că uzina de asamblare a dronelor nu a avut de suferit, iar Reuters a scris că pagubele suferite de rafinărie au fost reduse.

Chiar și așa, analiștii au remarcat distanța dintre granița ucraineană și locul atacului.

Atacul cu drone al Ucrainei asupra unor instalații industriale din Republica rusă Tatarstan „marchează un punct de cotitură substanțial în capacitatea Kievului de a efectua lovituri cu rază lungă de acțiune”, a subliniat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

În ultimele săptămâni, Kievul a lovit în mod repetat rafinării petroliere rusești, unele aflate la sute de kilometri distanță de granițele Ucrainei, în cadrul unei campanii ce are menirea de a provoca costuri economice, dar și de a împiedica pe cât posibil logistica războiului purtat de Moscova.

Financial Times a relatat în martie că SUA au cerut Kievului să înceteze să mai atace rafinăriile de petrol rusești, aparent din cauza îngrijorării că loviturile ar putea crește prețul global al petrolului.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat însă că țintirea instalațiilor petroliere și de armament rusești este o strategie militară legitimă și că Ucraina are dreptul de a-și folosi propriile arme pentru autoapărare.

ISW a susținut linia de argumentare a lui Zelensk. „ISW continuă să evalueze că astfel de lovituri ucrainene sunt o componentă necesară a campaniei Ucrainei de a folosi mijloace asimetrice pentru a degrada industriile care aprovizionează și susțin armata rusă”, au subliniat analiștii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro