Sari direct la conținut

VIDEO Ministru rus, ironizat de localnici în timp ce vizitează cu un vaporaș zonele afectate de inundații

HotNews.ro
Alexandr Kurenkov (centru-stanga), ministrul rus pentru situatii de urgenta, Foto: Handout / AFP / Profimedia
Alexandr Kurenkov (centru-stanga), ministrul rus pentru situatii de urgenta, Foto: Handout / AFP / Profimedia

Alexandr Kurenkov, ministrul rus pentru situații de urgență, a devenit ținta ironiilor localnicilor în timp ce vizita zonele afectate de inundații la bordul unui vaporaș.

„Ministrul Rusiei pentru situații de urgență”, îl prezintă o localnică din orașul Orsk, reședința administrativă a regiunii Orenburg aflată la granița cu Kazahstanul, într-o înregistrare video filmată cu telefonul:

„Ar fi trebuit să îl aducă pe nenorocitul de Putin cu ei! Le fac cu mâna”, continuă ea, în timp ce o altă femeie încearcă să își stăpânească râsul. „Le fac cu mâna! Fă-le cu mâna!”, o îndeamnă ironic cea care filmează pe cealaltă femeie. „Ministrul Rusiei pentru situații de urgență”, subliniază ea.

Autoritățile ruse au admis duminică faptul că inundaţiile de la Orsk, în zona Munților Urali, s-au agravat, la două zile după ruperea unui baraj, eveniment care, în plină perioadă de topire a zăpezii, a condus deja la evacuarea a câtorva mii de locuitori.

Orsk are o populație de aproape 251.000 de locuitori, fiind un oraș important în această zonă a Rusiei.

Autorităţile au declarat „urgenţă federală”, măsură ce permite alocarea unor fonduri speciale pentru regiune, și a trimis întăriri pentru a-i ajuta pe specialiştii aflaţi la faţa locului.

Inundații grave în Rusia

În imaginile video postate pe reţelele sociale pot fi văzute numeroase case în mijlocul apelor amestecate cu noroi şi locuitori, în special bătrâni, ajutaţi de salvatori purtând veste de salvare portocalii. Potrivit unei prime estimări făcute săptămâna trecută de Ministerul Construcţiilor de la Moscova, costul pagubelor ar putea ajunge la „peste 21 de miliarde de ruble”, sau în jur de 2,1 miliarde de euro.

Potrivit autorităţilor regionale, barajul Orsk, care a cedat parţial vineri, este proiectat pentru un nivel al Uralului, marele fluviu din regiune, de 5,5 metri, comparativ cu aproximativ 9,6 metri, cât măsoară în prezent din cauza topirii zăpezilor.

Anchetatorii federali au deschis un dosar penal pentru neglijenţă şi încălcarea normelor de siguranţă pentru construcţia barajului din 2010, despre care procurorii au spus că nu a fost întreţinut corespunzător.

Luni, serviciile de urgență au anunțat că peste 10.000 de locuințe au fost inundate în regiunile fluviilor Ural şi Volga şi în Siberia occidentală, regiunea Munților Urali confruntându-se cu cele mai grave inundații înregistrate în ultimele decenii.

Agenţia meteorologică oficială a Rusiei, Rosgidromet, a declarat că se aşteaptă ca inundaţiile din Orenburg, un oraș cu o populație de 550.000 de locuitori din regiunea omonimă, şi din împrejurimi să atingă punctul maxim miercuri.

Primarul oraşului, Serghei Salmin, a declarat că regiunea nu a mai cunoscut inundaţii similare de o asemenea amploare de zeci de ani. „Nu am mai văzut atâta apă în Orenburg de mult timp. Recordul a fost în 1942 (…) după aceea nu au mai fost inundaţii ca aceasta. Acum este fără precedent”, a declarat primarul.

„Absolut toți cei care se află în zona inundabilă trebuie să își părăsească locuințele. Nu amânați evacuarea! Situația se va înrăutăți în următoarele două zile”, a transmis el luni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro