Sari direct la conținut

„Victoria Moscovei în Ucraina pune România, Polonia, Ungaria și Slovacia sub amenințarea unui atac rusesc”. Ce înseamnă asta – analiza unui think-tank american

HotNews.ro
Manevre militare ale Rusiei, Foto: Handout / AFP / Profimedia
Manevre militare ale Rusiei, Foto: Handout / AFP / Profimedia

Progresele Rusiei în Ucraina sunt tot mai vizibile și s-ar putea sfârși, în lipsa ajutorului militar american, cu o victorie a Moscovei, avertizează o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank american. În acest scenariu dezastruos, spune analiza ISW, NATO trebuie să se aștepte să se confrunte cu forțe convenționale rusești ample, de-a lungul întregii sale frontiere, de la Marea Neagră până la Arctica, care vor pune granițele Poloniei, Ungariei, Slovaciei și României sub amenințarea unui atac terestru rusesc pentru prima dată de la căderea Uniunii Sovietice.

Dezbaterea din SUA privind ajutorul militar pentru Ucraina se bazează în parte pe presupunerea că războiul va rămâne într-un impas, indiferent de acțiunile SUA.

Dar această presupunere este falsă, spune analiza ISW, semnată de Frederick W. Kagan, fost profesor la academia militară americană West Point, în prezent director al proiectului Critical Threats Project la think-tank-ul American Enterprise Institute.

În acest moment, spune el, profitând de lipsurile Kievului, rușii ies din războiul pozițional și reîncep manevrele pe câmpul de luptă.

Situația este complicată. Lipsa apărării antiaeriene a expus unitățile ucrainene din prima linie atacurilor avioanelor rusești, care aruncă mii de bombe asupra pozițiilor defensive ucrainene pentru prima dată în acest război.

Iar lipsa artileriei ucrainene le permite rușilor să folosească coloanele blindate fără a suferi pierderi substanțiale pentru prima dată din 2022.

Prin urmare, rușii avansează încet, dar constant pe mai multe sectoare ale frontului. De la începutul acestui an, forțele rusești au acaparat peste 360 de kilometri pătrați.

Ucrainenii se așteaptă la mai multe asalturi în puncte critice ale frontului, unul din ele începând deja în orașul strategic Ceasiv Iar.

Avansul rusesc, avertizează analiza ISW, va accelera, în absența unei acțiuni americane urgente. De aceea, politicienii americani trebuie să înțeleagă că întârzierea sau suspendarea asistenței militare va oferi câștiguri dramatice Rusiei în 2024 și în 2025 și, în cele din urmă, chiar victoria.

SUA au doar două opțiuni reale în prezent. Pot relua rapid furnizarea de ajutor militar pentru a permite Ucrainei să stabilizeze liniile. Sau îi pot lăsa pe ruși să învingă armata ucraineană și să se îndrepte spre granițele NATO, de la Marea Neagră până în centrul Poloniei. Iar lucrurile nu se vor opri aici.

Riscurile unui atac rusesc împotriva NATO în viitorul apropiat ar crește dramatic dacă SUA ar permite Rusiei să învingă Ucraina, iar provocarea Alianței de a apăra statele baltice, în special, ar putea deveni aproape insurmontabilă, spune Kagan.

Viitorul NATO este legat de cel al Ucrainei

O armată ucraineană victorioasă va fi cea mai mare și cea mai puternică din Europa, după cea a Rusiei, spune analiza ISW. Din propriul interes, Ucraina își va desfășura forțele de-a lungul granițelor sale cu Rusia și Belarus pentru a descuraja și a se apăra împotriva viitoarelor agresiuni rusești.

Prin urmare, liderii militari ruși care plănuiesc o eventuală invazie a statelor baltice sau un atac asupra Poloniei vor trebui să presupună că Ucraina ar putea intra într-un astfel de război în numele NATO, indiferent de statutul de membru al Kievului. Această ipoteză, spune analiza ISW, va avea un impact dramatic asupra planurilor de campanie rusești pentru un război de agresiune împotriva NATO.

Pe de altă parte, avertizează Kagan, dacă Rusia învinge Ucraina, NATO se va confrunta cu provocări enorme în apărarea membrilor săi, în special al celor din nord-est.

În acest scenariu dezastruos, spune analiza ISW, NATO trebuie să se aștepte să se confrunte cu forțe convenționale rusești ample, de-a lungul întregii sale frontiere, de la Marea Neagră până la Arctica, punând granițele Poloniei, Ungariei, Slovaciei și României sub amenințarea unui atac terestru rusesc pentru prima dată de la căderea Uniunii Sovietice.

Această amenințare ar bloca forțele NATO în sud-estul Europei și ar atrage forțe suplimentare din SUA și din statele din Europa de Vest în sudul și centrul Europei, privând NATO de rezervele care ar fi altfel disponibile pentru a întări rapid statele baltice în cazul unei amenințări de invazie rusă.

În plus, observă Kagan, aceste trupe NATO neexperimentate s-ar confrunta cu o armată rusă călită în luptă și încurajată de victoria sa în Ucraina.

Scenarii și ipoteze

Scenariul de bază luat în calcul de analiza ISW presupune că rușii vor acorda prioritate tăierii coridorului Suwalki, care se întinde între nord-vestul Belarusului și exclava rusă Kaliningrad, pentru a împiedica NATO să consolideze sau să aprovizioneze statele baltice, în timp ce unitățile blindate și aeropurtate rusești vor cuceri ele însele statele baltice.

Scenariul presupune, de asemenea, că rușii vor încerca să se pregătească și să atace suficient de repede pentru a evita ca NATO să aibă timp să aducă întăriri importante din SUA, Franța, Germania și Marea Britanie pe coridorul Suwalki și în statele baltice.

Astfel, se ia în considerare o forță de invazie rusă formată în mare parte din unități din districtele militare nou-înființate Leningrad și Moscova, deoarece aceste forțe ar putea să se deplaseze pe poziții de atac și să lanseze o invazie mult mai rapid decât o forță rusă mai mare care să se bazeze pe unități din Caucaz, din apropierea Asiei Centrale sau din Orientul Îndepărtat, subliniază Kagan.

Acest scenariu este mai puțin probabil în care Ucraina va avea un cuvânt de spus.

Provocarea cu care s-ar confrunta rușii în acoperirea frontierei unei Ucraine puternice și independente ar consuma probabil orice forțe pe care Moscova ar putea alege să le pună la dispoziție din sud și est, spune analiza ISW, care observă că Rusia va fi nevoită să aducă întăriri din centrul Rusiei, ceea ce ar însemna op mobilizare mai amplă și mai lentă, la care NATO ar putea răspunde mai ușor.

Desfășurările luate în calcul în acest scenariu sunt teoretice, iar detaliile sunt deschise dezbaterilor și discuțiilor, subliniază Kagan, autorul analizei. Cu toate acestea, spune el, concluzia este foarte clară: o Ucraină independentă, cu o armată puternică și un guvern pro-occidental, va face ca un atac rusesc asupra NATO să fie mult mai dificil, mai riscant și mai costisitor pentru Moscova.

Pe de altă parte, avertizează expertul, o Rusie victorioasă care reușește să-și atingă obiectivul de a distruge Ucraina în întregime va reprezenta o amenințare militară convențională majoră pentru NATO, într-o perioadă relativ scurtă de timp.

Avertismentele oficialilor europeni

Mai mulți lideri militari europeni au avertizat în ultimele luni că un conflict extins pe continent nu mai poate fi exclus, unele analize sugerând că Rusia se pregătește pentru un astfel de scenariu.

În luna ianuarie, mai mulți generali de rang înalt au spus că Alianța Nord-Atlantică ar avea la dispoziție trei ani ca să se pregătească pentru o posibilă ofensivă rusească în Europa, care ar viza atât infrastructura militară, cât și cea civilă.

Ministrul german al Apărării Boris Pistorius a avertizat și el în ianuarie că războiul dintre Rusia şi Ucraina s-ar putea extinde în ţările din vecinătate, însă a estimat că Vladimir Putin ar putea invada o țară NATO peste „5-8 ani” începând de acum.

În martie, o analiză a ISW a sugerat că Rusia se pregătește pentru un conflict convențional pe scară largă cu NATO.

Deși amenințarea nu este iminentă, este posibil să se întâmple mai devreme decât au presupus anterior unii analiști occidentali, a subliniat ISW.

La începutul lunii, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a avertizat la rândul său că Europa trebuie să se pregătească pentru un potențial război, deoarece un conflict la scară largă pe continent, dincolo de Ucraina, „nu mai este o fantezie”.

Rusia asigură că nu va ataca NATO

În ciuda avertismentelor, Moscova a semnalat recent că nu are nicio intenție de a intra într-un conflict cu o țară NATO.

Ministrul adjunct de externe rus Alexander Grușko a declarat luna aceasta pentru agenția de presă RIA că relațiile se deteriorează „în mod previzibil și deliberat”, iar toate canalele de dialog dintre Moscova și alianță au fost aduse la un nivel „zero critic” de către Washington și Bruxelles.

„Este blocul militar pregătit pentru un conflict deschis cu Rusia? Trebuie să îi întrebați pe membrii NATO înșiși. În orice caz, noi nu avem astfel de intenții în ceea ce privește statele membre ale alianței”, a declarat Grușko.

Vladimir Putin însuși a declarat în interviul acordat jurnalistului conservator american Tucker Carlson că Rusia nu intenționează să atace o țară NATO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro