Sari direct la conținut

„Lumea întreagă privește”. Decizie crucială pentru Ucraina, așteptată sâmbătă, într-un moment critic al războiului declanșat de Rusia

HotNews.ro
Camera Reprezentanților (Imagine generică), Foto: Abaca Press / Alamy / Profimedia Images
Camera Reprezentanților (Imagine generică), Foto: Abaca Press / Alamy / Profimedia Images

După luni de întârziere, Camera Reprezentanților din SUA este așteptată să voteze, sâmbătă, pentru ajutorul militar destinat Ucrainei, într-un moment aproape dramatic pentru forțele Kievului, care se confruntă cu o criză de muniție și arme, pierzând teren pe câmpul de luptă în fața Rusiei. Două voturi procedurale, de joi și vineri, au sugerat că, mulțumită unei susțineri bipartizane, a democraților și a unor republicani, votul final din camera inferioară a Congresului SUA ar putea să fie favorabil Kievului, scriu Reuters, New York Times și NBC News. ​

Un amplu pachet de ajutor în valoare totală de peste 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și aliații SUA din regiunea Indo-Pacific, inclusiv Taiwan, se va afla în atenția legiuitorilor din Camera Reprezentanților sâmbătă, sub forma unor legi separate, cele mai așteptate voturi fiind cele privind Ucraina și Israelul.

Ambele măsuri au adversari vocali în Congres, iar speranțele lor de adoptare depind de o coaliție bipartizană fragilă, care a trecut însă deja două teste.

Ajutorul militar pentru Kiev, în special, a fost blocat timp de luni de zile, din cauza opoziției tot mai mari în rândul republicanilor. La un moment dat, unii conservatori au legat legislația privind Kievul de rezolvarea crizei migrației de la granița dintre SUA și Mexic – o misiune aproape imposibilă.

În cele din urmă, președintele republican al Camerei, Mike Johnson, a separat cele două chestiuni, a împărțit pachetele de asistență în legi separate și a declarat că este hotărât să le supună la vot, chiar dacă acest lucru îi poate pune în pericol funcția.

La prima vedere, lucrurile sunt încurajatoare. Camera Reprezentanților a făcut vineri un pas decisiv în vederea adoptării pachetelor de asistență, atunci când înaintarea lor către votul final a fost aprobată cu o majoritate rezonabilă, 316-94. Mai mulți democrați (165) decât republicani (151) au votat „pentru”, scrie NBC.

Joi seară, Comisia pentru proceduri a Camerei decisese și ea să avanseze proiectele de lege spre votul plenului cu un vot de 9-3, datorită voturilor tuturor celor patru democrați care fac parte din acest organism. În schimb, unii dintre republicanii din comisie, cei conservatori de linie dură, votaseră împotriva deciziei, deoarece ajutorul extern nu este condiționat de alte decizii privind consolidarea securității frontierelor, potrivit New York Times.

Votul final din Cameră este așteptat sâmbătă după-amiază (sâmbătă noapte în România) și, dacă pașii de joi și vineri sunt buni indicatori, atunci decizia ar putea fi în favoarea Ucrainei (și a Israelului și a celorlalți aliați), mulțumită acestei susțineri bipartizane, scriu BBC, New York Times și NBC.

Sprijinul democraților ar putea, de asemenea, să îi ofere lui Johnson un colac de salvare, deoarece strategia sa de a-i ocoli pe conservatorii radicali pentru a promulga legislația i-ar putea determina pe aceștia să își pună în aplicare amenințările de a forța un vot privind înlăturarea sa de la șefia Camerei.

Casa Albă a salutat votul de vineri. „Lumea întreagă privește ceea ce face Congresul. Adoptarea acestei legislații ar trimite un mesaj puternic despre forța leadership-ului american într-un moment crucial”, a declarat vineri biroul de buget al Casei Albe într-o declarație de susținere a pachetului legislativ.

Ce urmează după vot

Dacă vor fi adoptate în Cameră, proiectele de lege privind asistența externă vor fi puse la un loc într-un singur pachet și vor avea nevoie de aprobarea Senatului, posibil săptămâna viitoare. Un vot pozitiv în Senat este considerat destul de probabil, după ce camera superioară cu majoritate democrată și-a arătat deja sprijinul pentru o legislație similară privind ajutorul pentru Ucraina, la începutul anului.

Apoi, pachetul final cu toate aceste legi mai are nevoie de semnătura președintelui Joe Biden, care a anunțat deja, încă de dinainte de vot, că este gata să îl promulge.

Ucraina așteaptă cu nerăbdare acești pași.

O lipsă acută de muniție de artilerie în rândul forțelor armate ucrainene este principalul motiv al pierderilor suferite pe front de Kiev, după cum a declarat recent președintele Volodimir Zelenski. „Raportul artileriei noastre este de 1 la 10 (în favoarea Rusiei)”, a spus el, adăugând că forțele rusești „ne împing înapoi în fiecare zi”.

Inițial sceptic în privința ajutorului pentru Ucraina, Mike Johnson și-a exprimat zilele trecute încrederea că proiectul de lege va fi adoptat. „Știm care este calendarul, cunoaștem urgența din Ucraina și vom apăra libertatea și ne vom asigura că (președintele rus) Vladimir Putin nu va mărșălui prin Europa”.

Directorul CIA, Bill Burns, a avertizat joi că, dacă SUA nu trimit mai mult sprijin militar, Ucraina ar putea pierde războiul împotriva Rusiei până la sfârşitul anului.

„Cu impulsul pe care l-ar da asistenţa militară, atât din punct de vedere practic, cât şi psihologic, cred că ucrainenii sunt pe deplin capabili să reziste în 2024″, a declarat Burns.

„Fără asistență suplimentară, imaginea este mult mai îngrozitoare”, a continuat el. „Există un risc foarte real ca ucrainenii să piardă pe câmpul de luptă până la sfârșitul anului 2024 sau cel puțin să-l pună pe Putin într-o poziție în care ar putea dicta termenii unei înțelegeri politice”.

Primele arme ar putea ajunge în Ucraina la o săptămână după finalizarea legii

Pentagonul are o infuzie masivă de echipament militar pentru Ucraina „gata de transfer”, au declarat oficialii americani, care mai așteaptă doar voturile din Congres și avizul lui Biden.

Departamentul Apărării a început să asambleze pachetul de asistență cu mult înainte de aceste voturi, în încercarea de a accelera procesul, au declarat mai multe surse pentru Washington Post.

Un oficial care a vorbit sub protecția anonimatului a declarat că, odată ce proiectul de lege va fi finalizat, va dura mai puțin de o săptămână pentru ca unele dintre arme să ajungă pe câmpul de luptă, în funcție de locul în care sunt depozitate – SUA sau chiar Europa.

Nu este deocamdată clar cât de mare va fi pachetul, deși este aproape sigur că va conține muniția dorită pentru sistemele pe care personalul ucrainean se bazează cel mai mult, inclusiv obuze de 155 mm folosite de obuzierele NATO și muniție pentru artileria cu rachete cu rază medie de acțiune.

De asemenea, este probabil ca Pentagonul să furnizeze Ucrainei o nouă tranșă de echipamente de apărare antiaeriană, o nevoie vitală Ucraina, care se confruntă cu campania neîncetată a Rusiei împotriva infrastructurii civile a țării.

Secretarul NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că se reunește cu aliații pentru a discuta despre modalitățile de consolidare a acestor capacități, cu accent pe sistemul Patriot de înaltă performanță.

Ce conțin pachetele de asistență

Pachetul de ajutor extern totalizează cheltuieli de 95,3 miliarde de dolari, sumă egală cu cea aprobată de Senat în februarie într-o singură lege, dar conține câteva diferențe menite să îi convingă pe unii conservatori din Cameră.

Ajutorul pentru Ucraina ar totaliza aproximativ 61 de miliarde de dolari, dar mai mult de o treime din această sumă ar fi dedicată refacerii sistemelor de arme și muniții pentru armata americană.

Suma de 13,8 miliarde de dolari destinată Ucrainei pentru achiziționarea de arme din SUA este aproximativ egală cu cea din proiectul de lege anterior al Senatului.

Principala diferență între cele două pachete este că proiectul de lege al Camerei prevede un ajutor economic de peste 9 miliarde de dolari pentru Ucraina sub forma unor „împrumuturi nerambursabile”. Proiectul de lege al Senatului nu a inclus nicio astfel de prevedere care să urmărească rambursarea.

Ideea de a structura ajutorul sub formă de împrumut este o propunere politică cheie a lui Trump și este susținută de un număr de republicani.

Pachetul de legi din Camera Reprezentanților include, de asemenea, o cerință ca administrația Biden să furnizeze Congresului un plan și o strategie cu privire la ceea ce urmărește să realizeze în Ucraina. Planul ar fi necesar în termen de 45 de zile de la semnarea proiectului de lege.

Republicanii din Camera Reprezentanților se plâng frecvent că nu au văzut încă o strategie pentru a pune capăt războiului.

Pachetul pentru susținerea Israelului și pentru acordarea de ajutor umanitar în Gaza se ridică și el la peste 26 de miliarde de dolari.

Banii dedicați refacerii sistemelor de apărare antirachetă ale Israelului totalizează aproximativ 4 miliarde de dolari atât în proiectul de lege al Camerei Reprezentanților, cât și în cel al Senatului. O parte din banii alocați Israelului vor acoperi, de asemenea, costul operațiunilor militare americane de răspuns la atacurile recente.

Separat de asistența pentru Ucraina și Israel se va vota pentru ajutorul destinat aliaților din Indo-Pacific, dar există și o a patra lege, orientată spre abordarea altor priorități de politică externă ale Partidului Republican.

În special, aceasta ar permite vânzarea activelor înghețate ale oligarhilor ruși pentru a ajuta la finanțarea ajutorului viitor pentru Ucraina, ar putea forța vânzarea TikTok și ar autoriza sancțiuni mai stricte împotriva Rusiei, Chinei și Iranului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro