Ce s-a ales de Gruparea Wagner a lui Prigojin? Mercenarii s-au împărțit acum în cel puțin patru grupuri. Iar Putin și-a plantat acolo mercenari loiali lui
Miile de oameni înarmați din gruparea Wagner s-au împărțit acum în cel puțin patru grupuri, iar Kremlinul încearcă să-i aducă sub controlul său, ținând ochii deschiși pe Ucraina, continentul african și nu numai.
La șapte luni de la moartea lui Evgheni Prigojin, a cărui armată privată a încercat să se revolte împotriva președintelui rus Vladimir Putin, statul încearcă să-i aducă în slujba Kremlinului. Miile de oameni din gruparea Wagner s-au împărțit acum în cel puțin patru grupuri, potrivit a doi oficiali americani citați într-o analiză de Politico.
Amestecând luptătorii lui Wagner cu alți mercenari „loiali” lui Putin, guvernul rus speră să prevină repetarea evenimentelor de anul trecut, când Wagner s-a întors împotriva lui Putin și a Ministerului Apărării.
„Parțial, scopul restructurării este de a asigura un control mai mare asupra grupării în ansamblu”, a declarat unul dintre oficialii americani pentru Politico.
Un nou obstacol pentru politica SUA în Africa
Noile armate private sunt deja desfășurate în întreaga lume în misiuni speciale, inclusiv în Ucraina și Africa, unde se așteaptă să joace un rol destabilizator similar celui jucat sub Prigojin, mai spun cele două surse ale Politico.
Grupările paramilitare au forțat deja administrația Biden să retragă trupele din Niger și Ciad – evenimente interpretate ca un regres major în lupta împotriva terorismului. În același timp, ele reprezintă un nou obstacol pentru politica SUA în Republica Centrafricană, Mali, Burkina Faso, Libia și alte națiuni africane.
Unul dintre cele patru grupuri în care s-a împărțit Wagner se antrenează alături de Garda Națională Rusă. Acest grup a fost deja transferat în Ucraina și numără pierderi semnificative. Alte două grupuri operează sub controlul Ministerului Apărării și al serviciilor de informații ale Moscovei. Al patrulea grup, cunoscut sub numele de Africa Corp, încearcă să obțină controlul în unele capitale africane, au spus cei doi oficiali.
Se știu puține despre divizarea în noile grupări și rămâne neclar câți membri provin din Wagner lui Prigojin și câși sunt „plantați” de Putin. De asemenea, nu este clar în ce măsură fiul lui Prigojin, care a preluat inițial controlul a mii de mercenari Wagner după moartea tatălui său, este încă implicat în luarea deciziilor. Fiul lui Prigojin probabil conduce unele forțe în Republica Centrafricană și Mali, au spus oficialii.
Evgheni Prigojin a fost ucis în august anul trecut, când avionul său a explodat în aer. Accidentul a fost văzut de mulți ca un asasinat ordonat de Putin.
Moartea sa a marcat sfârșitul celei mai serioase provocări la adresa conducerii lui Putin în cei 25 de ani la putere. Prigojin a făcut o avere ca bucătar personal al lui Putin și furnizor oficial al Kremlinului înainte de a crea Grupul Wagner în 2017. Permițând unui aliat apropiat al Kremlinului să creeze o armată privată neoficială, aceasta i-a fost utilă Rusiei pentru a întreprinde misiuni discrete în întreaga lume.
Cu toate acestea, pe măsură ce Wagner Group și-a extins acoperirea globală, a început să devină din ce în ce mai independent de Rusia. Putin a tolerat aceste schimbări, deoarece luptătorii lui Wagner și-au asumat un rol major în războiul cu Ucraina. Cu toate acestea, în iunie anul trecut, Prigojin și mercenarii săi s-au întors împotriva lui Putin din cauza proastei gestionări a războiului de către ministerul rus al apărării.
Acest lucru a dus la o serie de ciocniri cu forțele ruse, în timp ce oamenii lui Prigojin se îndreptau spre Moscova într-o aparentă tentativă de lovitură de stat. Prigojin a demisionat în cele din urmă în urma unui acord negociat de aliații Rusiei din Belarus. Dar, în două luni, Prigojin a murit, împreună cu alți nouă, când avionul său s-a dezintegrat și s-a prăbușit.
Moartea lui Prigojin a lăsat în balanță soarta „imperiului” său. La acea vreme, Grupul Wagner era în proces de a construi legături strânse cu liderii autoritari ai statelor africane, oferind securitate dictatorilor, angajându-se, de asemenea, în afaceri miniere.
În Republica Centrafricană, de exemplu, Wagner controla o mină de aur. În urma morții lui Prigojin, foștii săi subordonați au extins foarte mult afacerea minieră.
Prigojin a condus, de asemenea, o operațiune de dezinformare care a alimentat protestele în Africa, a contribuit la promovarea știrilor false în instituțiile media din întreaga lume și a condus „ferme de troli” masive pentru a destabiliza alegerile din Europa de Vest, SUA și alte democrații.
Aceste centre de dezinformare sunt acum probabil sub controlul serviciilor secrete ruse, au spus oficialii americani. Iar oficiali ai grupării Wagner ar putea fi angajați în alte agenții de informații, inclusiv în direcția de informații a armatei.
Controlul de către Moscova asupra acestor mercenari are implicații geopolitice enorme. În Africa, în special, ar putea submina eforturile administrației Biden de a lupta împotriva terorismului , de a promova democrația și de a stabili legături diplomatice cu regimurile în curs de dezvoltare.
„Rusia poate oferi acestor țări ceea ce SUA nu pot și oricum, nu imediat”, a spus unul dintre oficialii americani, referindu-se la capacitatea Moscovei de a folosi mercenari pentru a furniza la negru arme și muniție guvernelor militare din Africa. „Și mulți dintre liderii acestor țări s-au săturat să li se predea democrația de către SUA”.
Prin lege, Statele Unite nu pot oferi ajutor guvernelor care preiau puterea prin lovituri de stat militare, punând-o cu un pas în urma Rusiei în astfel de situații. Controlul direct de către Moscova asupra grupărilor paramilitare ar putea atrage și unele țări africane care au evitat până acum angajarea Grupării Wagner, care a fost sancționată internațional ca fiind o organizație criminală.
Exemplul Nigerului
Folosirea de către Moscova a luptătorilor paramilitari pentru a-și extinde influența în Africa este deja vizibilă în Niger, unul dintre cele mai importante puncte de pe harta luptei împotriva terorismului.
Liderii militari ai Nigerului i-au luat controlul președintelui ales al țării, Mohamed Bazoum, în iulie anul trecut. Lovitura de stat a determinat Washingtonul să suspende ajutorul economic și militar pentru țară, în timp ce administrația Biden a presat liderii militari să revină la democrație.
La începutul lunii, totuși, sute de mercenari ruși au sosit în capitală, Niamey, susținând că au venit să ajute la pregătirea armatei Nigerului și să stabilească o cooperare oficială cu junta.
Sosirea cu câteva zile înainte ca administrația Biden să anunțe că SUA își vor retrage cei 1.000 de soldați din țară după aproape 10 ani a creat în sfârșit impresia că forțele ruse au înlocuit forțele americane într-o țară în care grupurile teroriste complotează atacuri teroriste.
În ceea ce privește Ciad, o altă țară cu o prezență semnificativă a foștilor luptători Wagner, administrația Biden a anunțat săptămâna aceasta că retrage unitățile de forțe speciale însărcinate cu combaterea terorismului la cererea guvernului local. Mișcarea a fost văzută pe scară largă ca un alt caz în care Rusia a înlocuit influența americană.
Foștii luptători Wagner rămân activi și în Mali, Libia și Sudan, unde sunt contractați să ofere securitate regimurilor instabile. SUA au încercat să-și contracareze prezența în acele națiuni și în Republica Centrafricană, îndemnând oficialii să se distanțeze de Rusia.
Cei doi oficiali americani subliniază însă și riscul pe care îl implică această strategie rusă – în special în ceea ce privește întrebarea fără răspuns a loialității foștilor luptători ai lui Wagner și dacă aceștia sunt dispuși să primească ordine de la ministerul apărării al țării.
Chiar înainte de rebeliunea sa, Prigojin a condamnat adesea public ministerul apărării, acuzându-i pe lideri de eșecurile de pe câmpul de luptă din Ucraina. Iar ruptura sa finală cu Putin a venit când a încercat să forțeze demiterea lui Serghei Șoigu, ministrul apărării, și a lui Valery Gerasimov, șeful statului major.
Prigojin a dat vina pe cei doi pentru performanța slabă a trupelor ruse. El a susținut, de asemenea, că au exagerat amenințarea în mare parte „iluzorie” reprezentată de Ucraina. Mulți dintre luptătorii lui Wagner au rămas loiali memoriei lui Prigojin și au continuat să-l atace pe ministrul apărării. Acum, unii dintre ei sunt conduși chiar de Șoigu într-un grup extrem de selectiv cunoscut sub numele de Patriot. Echipa este supravegheată și finanțată de Ministerul Apărării.