Sari direct la conținut

Tadjikistanul l-a convocat pentru discuții pe ambasadorul rus într-un moment de tensiuni între cele două țări

HotNews.ro
Presedintele tadjik Emomali Rahmon (dreapta) la o reuniune a Comunitatii Statelor Independente (CSI), Foto: Alexei Danichev / Sputnik / Profimedia
Presedintele tadjik Emomali Rahmon (dreapta) la o reuniune a Comunitatii Statelor Independente (CSI), Foto: Alexei Danichev / Sputnik / Profimedia

Ministerul Afacerilor Externe tadjik a anunţat că l-a convocat luni pe ambasadorul rus în Tadjikistan pentru a-i aduce la cunoştinţă „preocuparea” față de „încălcări ale drepturilor” cu care se confruntă în prezent cetăţenii tadjici în Rusia, informează AFP și Agerpres.

Această convocare intervine în condiţiile în care sute de cetăţeni tadjici s-au trezit blocaţi la sfârşitul săptămânii trecute pe mai multe aeroporturi din Moscova, poliţiştii de frontieră interzicându-le intrarea pe teritoriul rus. Potrivit ministerului tadjik, aproape 1.000 de cetăţeni din Tadjikistan au fost reţinuţi sâmbătă pe aeroportul internaţional Vnukovo, principala poartă de intrare pentru zborurile ce provin din această ţară săracă a Asiei Centrale.

În final, circa 322 de tadjici au putut intra pe teritoriul rus, însă 306 au fost înscrişi de autorităţile ruse pe o listă de persoane care trebuie expulzate, a afirmat duminică ministerul tadjik într-un comunicat. Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse a justificat sâmbătă aceste reţineri prin necesitatea de a face verificări aprofundate, în cadrul unor „măsuri anti-teroriste preventive”.

„Aceste măsuri sunt temporare şi fără legătură cu naţionalitatea cetăţenilor care sosesc în Rusia”, a dat asigurări Maria Zaharova. După atentatul sângeros de la Crocus City Hall, pe 22 martie, revendicat de gruparea Stat Islamic şi în urma căruia 12 persoane, dintre care cel puţin şapte tadjici, au fost arestaţi, un număr tot mai mare de cetăţeni ai acestei ţări, care muncesc sau studiază cu milioanele în Rusia, se află în colimatorul autorităţilor ruse.

Transferurile de fonduri ale migranţilor tadjici spre ţara lor de origine reprezintă peste o treime din Produsul Intern Brut al acestei cele mai sărace foste republici sovietice din Asia Centrală, potrivit Băncii Mondiale. Tadjikistanul a protestat deja în trecut împotriva arestărilor unor cetăţeni ai săi, calificate de autorităţi drept arbitrare.

Atentatul de la Crocus City Hall, o sală de concerte de la periferia vestică a Moscovei, s-a soldat cu cel puţin 144 de morţi şi 360 de răniţi. Douăsprezece persoane în total au fost arestate de atunci.

După ce încercase inițial să acuze Ucraina că se află în spatele atentatului, Kremlinul a admis că acesta a fost comis de „islamişti radicali”, însă continuă să susțină că atacul a fost planificat cu susținere din Ucraina și Occident.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro