Sari direct la conținut

VIDEO Zeci de mii de georgieni au protestat peste noapte față de proiectul privind „agenții străini”

HotNews.ro
Forțe masive de poliție lângă parlamentul din Georgia, după proteste cu zeci de mii de oameni, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Forțe masive de poliție lângă parlamentul din Georgia, după proteste cu zeci de mii de oameni, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

O mie de protestatari manifestau luni dimineață în fața parlamentului georgian împotriva unui proiect de lege de inspirație rusă privind „influențele străine”, potrivit unui jurnalist AFP. În cursul nopții la protest au participat zeci de mii de persoane, notează France Presse, iar poliția a arestat 20 de persoane, printre care doi americani și un rus, a transmis TASS.

Proiectul de lege, o inițiativă a partidului de guvernământ Visul georgian, condus de bogatul Bidzina Ivanishvili, este văzut de protestatari ca un obstacol în calea aderării Georgiei la Uniunea Europeană, care l-a criticat vehement.

Dacă va fi adoptată, legea va impune ca orice ONG sau organizație media care primește mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „organizație care urmărește interesele unei puteri străine”.

Potrivit unui jurnalist AFP, zeci de mii de manifestanți au protestat în timpul nopții în fața Parlamentului din Tbilisi, înainte de a se dispersa treptat.

La ora 06.00 GMT (11:00 în România), aproximativ o mie de manifestanți mai participau încă.

Sute de polițiști din forțele de control al revoltelor au fost desfășurați la fața locului, iar o parte din bulevardul Roustaveli, principala arteră a capitalei georgiene, a fost închisă luni în jurul Parlamentului.

Potrivit TASS, luni dimineață, poliția a început să îndepărteze protestatarii de intrările în parlament, ceea ce a dus la câteva busculade.

Textul privind „agenții străini” criticat de manifestanți a fost aprobat luni de o comisie parlamentară pentru afaceri juridice și urmează să fie examinat marți de deputați în a treia și ultima lectură. Guvernul susține că măsura este menită să forțeze organizațiile să fie mai „transparente” în ceea ce privește finanțarea lor.

Conduși în principal de tineri georgieni, demonstranții – care au organizat deja mai multe mitinguri în centrul orașului Tbilisi în ultimele săptămâni, fluturând steaguri georgiene și ale Uniunii Europene – văd în spatele textului mâna Rusiei.

„Intenționăm să rămânem aici atât timp cât va fi nevoie”, a spus pentru AFP Mariam Kalandadze, în vârstă de 22 de ani. „Această lege înseamnă că nu vom putea ajunge în Europa (…), iar asta este ceea ce mi-am dorit toată viața”, a spus ea.

În decembrie 2023, UE a acordat Georgiei statutul oficial de candidat, dar a precizat că ea va trebui să realizeze reforme ale sistemului judiciar și electoral, să sporească libertatea presei și să limiteze puterea oligarhilor înainte de a putea lansa oficial negocierile de aderare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro