Sari direct la conținut

Sondaj: Trump îl conduce pe Biden în cinci state-cheie, înaintea alegerilor din noiembrie. Biden pierde din sprijinul tinerilor și al alegătorilor de culoare

HotNews.ro
Joe Biden, Foto: Manuel Balce Ceneta / AP - The Associated Press / Profimedia
Joe Biden, Foto: Manuel Balce Ceneta / AP - The Associated Press / Profimedia

Donald Trump îl conduce pe președintele Joe Biden în cinci state-cheie, care vor influența rezultatul alegerilor prezidențiale din noiembrie, arată un nou set de sondaje realizate de New York Times, Siena College și The Philadelphia Inquirer, într-un moment în care dorința de schimbare și nemulțumirea față de starea economiei și față de războiul din Gaza în rândul alegătorilor tineri, de culoare și hispanici amenință să destrame coaliția democrată a președintelui.

Sondajele realizate în perioada aprilie-mai în rândul alegătorilor înregistrați au constatat că Donald Trump îl devansează în mod clar pe Joe Biden în cinci din cele șase state-cheie: Michigan, Arizona, Nevada, Georgia și Pennsylvania.

Biden conduce într-un singur stat-cheie, Wisconsin. Pentru democrați, îngrijorătoare este diferența din unele state. În Arizona și Michigan, spre exemplu, Trump este creditat cu 49%, în vreme ce Biden cu doar 42%. În Georgia, Trump are 49%, iar Biden – 39%, în vreme ce în Nevada, Trump ar aduna 50%, iar Biden 38%, potrivit sondajului.

În Wisconsin, Biden îl devansează pe Trump cu doar două puncte procentuale – 47% la 45%.

Cursa este mai strânsă când vine vorba despre sondajele realizate în rândul alegătorilor deciși.

În acest caz, Biden este creditat cu un avans minim în Michigan (47% la 46%), în vreme ce ar pierde cu puțin în Wisconsin și Pennsylvania și la o diferență mai mare în Georgia, Arizona și Nevada.

În timp ce Biden a câștigat toate cele șase state în 2020, victoriile din Pennsylvania, Michigan și Wisconsin ar fi suficiente pentru ca el să obțină realegerea în noiembrie, cu condiția evidentă de a câștiga în rest în toate statele unde a câștigat și în urmă cu patru ani.

Constatările sunt în mare parte neschimbate de la ultima serie de sondaje Times/Siena din noiembrie.

De atunci, bursa a crescut cu 25 de puncte procentuale, procesul penal al lui Trump în cazul Stormy Daniels a început, iar campania lui Biden a aruncat zeci de milioane de dolari în reclame în toate statele aflate importante.

Cel puțin deocamdată, scrie New York Times, sondajele oferă puține indicii că vreuna dintre aceste evoluții l-ar fi ajutat pe Biden, l-ar fi afectat pe Trump sau ar fi calmat nemulțumirea electoratului.

În schimb, sondajele arată că inflația, imigrația, războiul Israelului din Gaza și dorința de schimbare a americanilor continuă să afecteze serios șansele președintelui la realegere.

Nemulțumirile alegătorilor

Rezultatele sondajelor arată o nemulțumire generalizată față de situația țării și îndoieli serioase cu privire la capacitatea lui Biden de a aduce îmbunătățiri majore vieții americanilor.

Majoritatea americanilor își doresc încă revenirea la normalitate promisă de Biden în ultima campanie, in 2020, dar alegătorii din statele-cheie rămân deosebit de neliniștiți și dornici de schimbare.

Aproape 70% dintre ei spun că sistemul politic și sistemul economic al țării au nevoie de schimbări majore – sau chiar să fie demolate în întregime.

Doar o mică parte dintre susținătorii lui Biden – 13% – cred că președintele ar putea aduce schimbări majore în al doilea mandat, în timp ce mulți dintre cei care îl antipatizează pe Trump recunosc cu părere de rău că acesta ar zdruncina un status quo în prezent nesatisfăcător.

Senzația că Biden nu ar face mare lucru pentru a îmbunătăți soarta națiunii a contribuit la erodarea poziției sale în rândul alegătorilor tineri, de culoare și hispanici, care reprezintă de obicei fundamentul oricărei victorii democrate.

Sondajele Times/Siena au constatat că cele trei grupuri doresc schimbări fundamentale în societatea americană, nu doar o revenire la normalitate, și puțini sunt cei care cred că Biden ar fi capabil de astfel de schimbări, benefice pentru țară.

Sondajele sugerează că forța lui Trump în rândul alegătorilor tineri și albi a răsturnat, cel puțin temporar, harta electorală, republicanul adunând un avans semnificativ în Arizona, Georgia și Nevada – state relativ diverse, unde alegătorii de culoare și hispanici l-au propulsat pe Biden spre victorie în 2020.

Biden este totuși în cărți. El și-a păstrat cea mai mare parte a sprijinului în rândul alegătorilor mai în vârstă și albi, care sunt mult mai puțin dispuși să ceară schimbări fundamentale ale sistemului și mult mai predispuși să spună că democrația este cea mai importantă problemă pentru votul lor.

De aceea, Biden este mai competitiv în cele trei state din nord, relativ albe, care au un caracter oscilant: Michigan, Pennsylvania și Wisconsin.

Cu toate acestea, economia și costul vieții rămân cele mai importante probleme pentru un sfert dintre alegători – și o piedică semnificativă pentru perspectivele lui Biden.

Mai mult de jumătate dintre alegători consideră în continuare că economia este „slabă”, în scădere cu doar un singur punct procentual din noiembrie, în ciuda calmării inflației și a câștigurilor semnificative de pe piața bursieră.

Aproape 40% dintre susținătorii lui Trump au declarat că economia sau costul vieții este cea mai importantă problemă în alegeri.

Schimbarea sau demolarea sistemului

Cu mai puțin de șase luni până la alegeri, mai este încă timp pentru ca o îmbunătățire a economiei să îi ofere un avantaj lui Biden, scrie New York Times.

Din punct de vedere istoric, sondajele de opinie în acest stadiu incipient nu reprezintă un indicator fiabil al rezultatului final, iar avansul lui Trump în rândul alegătorilor tineri, de culoare și hispanici, tradițional democrați, s-ar putea să nu se bazeze pe un fundament solid.

O provocare mai mare pentru Biden ar putea fi, în cele din urmă, cea a alegătorilor nemulțumiți și deziluzionați – cei care doresc schimbări fundamentale în societatea americană sau care cred că sistemele politice și economice trebuie să fie demolate complet.

Nu cu mult timp în urmă, acești alegători anti-sistem ar fi putut fi în mod sigur democrați, dar marca populistă anti-sistem a conservatorismului populist al lui Trump a răsturnat dinamica politică obișnuită.

În jur de 70% dintre alegători cred că Trump va aduce schimbări majore în sistemul politic sau economic sau că va demola sistemul cu totul, față de 24% care se așteaptă la același lucru din partea lui Biden.

Și în timp ce mulți alegători își exprimă rezervele profunde față de Trump personal, 43% dintre alegători cred că acesta va aduce schimbări bune în țară, față de 35% care cred că schimbările vor fi negative.

Trump se descurcă deosebit de bine în rândul celor care cred că sistemul politic și economic ar trebui să fie demolat, un grup care reprezintă aproximativ 15% din alegătorii înregistrați. El conduce în rândul acestor alegători anti-sistem cu 32 de puncte.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro