Sari direct la conținut

China cere Casei Albe să se răzgândească „imediat” în privința noilor taxe vamale anunțate pentru importurile chinezești

HotNews.ro
Xi Jinping și Joe Biden, Foto: Saul Loeb / AFP / Profimedia Images
Xi Jinping și Joe Biden, Foto: Saul Loeb / AFP / Profimedia Images

China și-a anunțat marți opoziția puternică față de decizia Statelor Unite de a crește taxele vamale pentru o serie de exporturi ale sale, de la mașinile electrice la semiconductoare și celulele fotovoltaice, relatează Reuters.

„Creșterea de către SUA a taxelor vamale încalcă angajamentul Președintelui Biden de a ‘nu încerca să suprime și inhibe dezvoltarea Chinei’ și de ‘a nu încerca decuplarea și ruperea legăturilor cu China’”, a declarat ministerul comerțului de la Beijing într-un comunicat remis presei.

Acesta adaugă că măsurile anunțate mai devreme în cursul zilei de marți de administrația președintelui Joe Biden vor „afecta grav atmosfera de cooperare bilaterală”.

„Statele Unite ar trebui să își corecteze imediat greșeala și să elimine taxele vamale suplimentare impuse împotriva Chinei”, mai cere Beijingul în același comunicat.

„China folosește același manual pe care l-a folosit înainte pentru a-și alimenta propria creștere în detrimentul altora”, a acuzat în schimb Lael Brainard, consilierul pe probleme economice al președintelui Joe Biden, într-o conferință video.

El a reiterat din nou o poziție exprimată de mai multe ori și de Janet Yellen, șefa Trezoreriei americane, potrivit căreia China are o „supracapacitate industrială” în virtutea căreia inundă piețele globale cu bunuri și produse ieftine, sub costurile reale de producție. Washingtonul și alte țări acuză că acest lucru este posibil datorită subvențiilor masive oferite de statul chinez mai multor sectoare, inclusiv pentru producătorii săi de mașini electrice.

SUA au majorat la 100% taxele vamale pentru importurile de mașini electrice din China

Administrația de la Casa Albă a anunțat marți că SUA vor majora de la 25% la 100% taxele vamale pentru mașinile electrice chineze și de la 7,5% la 25% pentru importurile de baterii electrice, de la 25% la 50% pentru celulele fotovoltaice folosite pentru panourile solare, și de 25% la 50% pentru semiconductoare.

Statele Unite vor introduce de asemenea o nouă taxă vamală de 25% asupra importurilor de minerale rare din China.

Taxele asupra importurilor de aluminiu, oțel și echipamente de protecție personale – care în prezent sunt între 0 și 7,5% – vor fi majorate la rândul lor la 25%.

Cu referire la taxa pentru importurile de mașini electrice, administrația Biden afirmă că ea este un răspuns proporționat față de supracapacitatea Chinei în acest domeniu. Surse din industrie afirmă că producătorii auto chinezi fabrică 30 de milioane de autoturisme electrice în fiecare an, dar că pot vinde doar în jur de 22-23 de milioane pe plan intern.

Într-o analiză publicată luni, compania financiară japoneză Nomura estima că exporturile Chinei de autoturisme electrice, provizii medicale și semiconductoare reprezintă doar 5,9% din exporturile sale către SUA și mai puțin de 1% din exporturile sale totale.

Administrația lui Joe Biden a declarat că noile creșteri de taxe vamale vor afecta importuri în valoare de 18 miliarde de dolari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro