Sari direct la conținut

„Politicienii își pregătesc mutarea”. Redactorul-șef al uneia din cele mai citite publicații din Slovacia, despre ce va urma în această țară

HotNews.ro
Peter Brady, redactor-șef Aktuality, Foto: Jakub Kotian / TASR / Profimedia
Peter Brady, redactor-șef Aktuality, Foto: Jakub Kotian / TASR / Profimedia

Politicienii din Slovacia au rolul de a se asigura că acționează astfel încât situația din țară să se calmeze, ci nu să contribuie la o nouă escaladare, spune redactorul-șef al publicației slovace Aktuality, Peter Bardy, într-un interviu acordat joi dimineață pentru The Guardian, după tentativa de asasinare a premierului Robert Fico.

Aktuality.sk este unul din cele citite site-uri din Slovacia și este publicația la care lucra jurnalistul Jan Kuciak, care a fost ucis, alături de logodnica sa, în 2018 în timp ce publica o serie de investigații care viza corupția de la vârful statului.

„Cred cu sinceritate că politicienii – guvernul și opoziția – își pregătesc mutarea”, a spus el. „Ei sunt cei care au oportunitatea de a potoli emoțiile în țară, să ajusteze retorica, atitudinea lor privind evenimentele publice, privind lupta politică și privind media”, a spus el.

El a subliniat că „vestea bună este că starea lui Robert Fico s-a stabilizat” întrucât „multe lucruri depind de ea”.

„Nu sunt naiv, văd că populismul și radicalizarea discursului pubulic este o problemă globală și Slovacia, cu siguranță, nu va fi liderul schimbărilor în această privință”, a declarat Bardy.

„Cu toate acestea, cred că suntem la o răscruce, similară cu cea de după uciderea jurnalistului Jan Kuciak și a logodnicei sale, și noi decidem pe ce drum vor merge. Sper că nu va fi un alt atac asupra principiilor democratice ale statului și asupra libertăților cetățenești. Slovacia trebuie să calmeze situația, nu s-o escaladeze mai departe”, a subliniat jurnalistul.

Uciderea în 2018 a jurnalistului Jan Kuciack și a logodnicei sale a dus la proteste de amploare în Slovacia care au culminat cu demisia guvernului condus chiar de către Robert Fico. El avea să revină la putere după alegerile de anul trecut.

Robert Fico, „în stare gravă” dar stabilă

Premierul slovac Robert Fico a fost atacat în după-amiaza zilei de 15 mai în orașul Handlova (la 190 de kilometri de Bratislava). Agresorul l-a împușcat pe Fico de cinci ori. Premierul a fost operat, iar suspectul a fost arestat.

Premierul Slovaciei se află în stare „stabilă” după intervenția chirurgicală la care a fost supus în urma tentativei de asasinat de miercuri, însă situația sa este în continuare „gravă”, a declarat joi vicepremierul Robert Kalinak.

Premierul slovac a fost stabilizat, dar starea lui rămâne „gravă”, potrivit directorului spitalului unde a fost supus unei interveții chirurgicale, notează Reuters.

Fico a fost împușcat în abdomen, când s-a apropiat de oamenii care îl așteptau la ieșirea centrului cultural din Handlova, după ședința de guvern. „Robo, vino aici”, a strigat atacatorul înainte să tragă, scrie publicația slovacă Pravda.

Cine este bărbatul care l-a împușcat pe Fico

Suspectul, Juraj Cintula, în vârstă de 71 de ani, este cunoscut pentru activitatea sa artistică, care deținea arma în mod legal. Fiul său a declarat pentru publicația slovacă Aktuality că nu își poate explica incidentul și că tatăl său nu avea probleme psihice și nu a menționat vreodată că ar avea intenții violente la adresa vreunui politician.

Presupusul atacator locuiește în Levice de mai mulți ani. Potrivit informațiilor publice, el este unul dintre fondatorii clubului literar Dúha, în cadrul căruia activează din 2005, scrie Pravda.

A scris trei colecții de poezie, iar un roman a fost publicat în 2010. Din 2015, suspectul este membru al Asociației Scriitorilor Slovaci.

În 2016, a intrat în atenția presei când, în calitate de angajat al unui serviciu de securitate privat într-un magazin din Levice, a devenit el însuși victima unui atac.

Cintula a fost anterior apropiat de grupul pro-rus Slovenskí Branci (Recruții slovaci), a anunțat jurnalistul de investigații maghiar Szabolcs Pagnyi, citat de publicația independentă rusă Meduza.

Cine este Robert Fico

Robert Fico s-a întors la șefia guvernului de la Bratislava în 2023, după ce partidul său populist, Smer, a câștigat alegerile legislative din octombrie și a format o coaliție cu gruparea Hlas, un partid social-democrat care se desprinsese anterior din Smer.

Scrutinul l-a adus pe Fico înapoi în centrul scenei politice, la aproximativ cinci ani după ce fusese forțat să plece din fruntea guvernului de furia populară, în urma indignării provocate de asasinarea reporterului de investigație Jan Kuciak, care ancheta corupția din partidul aflat la putere.

Fico a promis o redresare economică și mai multe cheltuieli sociale, dar și stoparea ajutorului pentru Ucraina, o decizie care s-a dovedit populară în Slovacia.

Primii pași făcuți de Fico după câștigarea alegerilor au stârnit îngrijorare la Bruxelles.

De la încercările de a controla televiziunea publică la eliminarea unui birou special al procurorului și la propagandă rusească, coaliția de guvernare din Slovacia pare să urmeze exemplul politicilor „iliberale” ale premierului maghiar Viktor Orban, au subliniat observatorii.

Michal Vašečka, analist politic la Bratislava Policy Institute, a explicat pentru HotNews că guvernul lui Fico pare determinat să construiască un stat oligarhic și să atace independența presei.

În aprilie, mâna guvernului a fost întărită de victoria obținută în alegerile prezidențiale de Peter Pellegrini, aliatul lui Fico și șeful partidului Hlas.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro