Sari direct la conținut

Bărbatul arestat pentru împușcarea lui Robert Fico a fost persecutat de fosta Securitate a Cehoslovaciei – presa

HotNews.ro
Bărbatul arestat pentru tentativa de asasinare asupra lui Robert Fico, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Bărbatul arestat pentru tentativa de asasinare asupra lui Robert Fico, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Juraj Cintula, bărbatul arestat pentru tentativa de asasinare a premierului slovac Robert Fico, a fost urmărit de fosta Securitate a Cehoslovaciei, pentru că a vorbit deschis împotriva comuniștilor, scrie publicația slovacă Aktuality.

Înainte de 1989, bărbatul 71 de ani din Levice, pe care poliția l-a acuzat de tentativă de omor cu premeditare, a fost urmărit de ŠtB, iar acesta se găsește în dosarele poliției secrete cu numele de cod „Duro”.

Aktuality a vrut să vadă dosarul, însă poliția a interzis Institutului Memoriei Natiunii (UPN) să ofere detalii despre atacator.

Procuratura Generală, care supraveghează ancheta tentativei de asasinat, a interzis furnizarea de informații despre Cintula.

Potrivit oficialilor slovaci, suspectul, în vârstă de 71 de ani, a fost un pacifist de-a lungul vieții, dar s-a radicalizat în ultimii opt ani.

Jurnalistul de investigații maghiar Szabolcs Pagnyi a scris că Cintula a fost anterior apropiat de grupul pro-rus Slovenskí Branci (Recruții slovaci), însă ministrul slovac al apărării a spus că în 2016 s-a întâlnit cu gruparea pro-rusă pentru a-i convinge să nu folosească arme, potrivit Dennikn.

Acesta ar fi vrut să organizeze o grevă și ar fi distribuit pliante anticomuniste, deci desfășura activități care erau împotriva regimului totalitar.

Cintula, „un vecin bun”, „prietenos”

AFP notează că septuagenarul are multiple fețe și niciuna dintre ele nu se potrivește cu adevărat cu radicalitatea gestului său.

În fața unui bloc din Levice, un oraș de dimensiuni medii din centrul Slovaciei, trecătorii aruncă o privire rapidă la etajul 7. Juraj Cintula locuiește de aproximativ patruzeci de ani într-unul dintre aceste apartamente cu vedere la un bulevardul principal, spune un vecin.

Inculpat pentru că l-a împușcat miercuri pe șeful guvernului, încă în stare gravă, „trebuie să fi fost înnebunit”, spune Ludovit Mile despre acest atac care a uimit țara.

Este „un vecin prietenos, de ajutor” pe care îl cunoaște din 1983 și cu care a vorbit luni, a spus el.

„Toți avem propriile noastre opinii politice, dar el nu și-a declarat niciodată cu forță pe ale lui”, asigură Mile în timp ce recunoaște că este „împotrivă anumitor măsuri luate de guvernul” lui Robert Fico.

Dar cu pensionarul, tată a doi copii adulți, a vorbit „foarte puțin despre politică”, insistă bărbatul de 68 de ani.

Cintula, omul împotriva violenței

O tentativă de omor „motivată politic”, așa cum susține poliția? „Nu, nu, nu se poate”, insistă acest vecin, descriind viața liniștită a unui iubitor de plimbări cu soția sa.

De câțiva ani, Juraj Cintula încetase să lucreze ca agent de securitate într-un centru comercial din Levice și suferea de probleme de sănătate, spune el.

De la atac, presa slovacă a scos la iveală un videoclip în care povestește, pe un canal de televiziune în 2016, cum un client furios l-a atacat în timp ce lucra la un supermarket.

Avea vânătăi pe față și pe brațe.

La scurt timp după, a vrut să înființeze o mișcare politică „împotriva violenței” despre care a discutat în videoclipurile de pe YouTube, dintre care unul poate fi încă vizionat online.

„Lumea este plină de violență și de arme, parcă au înnebunit oamenii”, a declarat el. „Scopul nostru este să unim oamenii, să păstrăm pacea și să restabilim democrația. Este foarte dificil pentru că nimeni nu mai are încredere în nimeni”.

„Migranții se îngrămădesc în Europa, ura și extremismul sunt omniprezente, dar cel mai rău este că guvernele europene nu au alternativă la acest haos”, a mai spus el.

Scriitorul Cintula

Ludovit Mile, vecinul lui Cintula, spune că acesta nu obișnuia să vorbească nici măcar despre cealaltă pasiune a sa: literatura.

A fost unul dintre co-fondatorii unui club literar din Levice, în 2005, numit „Duha” (curcubeu), nume ales pentru că „fiecare artist are propriul stil, dar toți împreună pot crea mai multă frumusețe”, a explicat unul dintre membri pentru AFP, sub condiția anonimatului.

Clubul, care își propune să fie „strict apolitic”, a denunțat atacul comis împotriva premierului drept o „tragedie imensă”.

Autor al mai multor volume de poezii, inclusiv una intitulată „Visul unui rebel”, presupusul atacator „nu a mai participat la nicio întâlnire sau eveniment al clubului din 2019 și niciuna dintre lucrările lui nu a fost publicată” de la acea dată, a mai clarificat Duha, care a spus că a fost „atacat” de mesaje de ură încă de miercuri seară.

Citește și:

Cine e suspectul în cazul atacului asupra lui Fico: un poet de 71 de ani care a fost la rândul lui victima unui atac

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro