Sari direct la conținut

​Scandal diplomatic Spania-Argentina. Madridul îi cere președintelui Milei să-și ceară scuze după declarațiile controversate

HotNews.ro
Președintele argentinian Javier Milei la convenția Europa Viva 24, Foto: Luis Soto / Zuma Press / Profimedia
Președintele argentinian Javier Milei la convenția Europa Viva 24, Foto: Luis Soto / Zuma Press / Profimedia

Ministrul afacerilor externe spaniol Jose Manuel Albares a anunţat luni că l-a convocat pe ambasadorul Argentinei în Spania după afirmaţii controversate ale preşedintelui argentinian Javier Milei la adresa soţiei premierului spaniol Pedro Sanchez, care au provocat o criză diplomatică între cele două ţări, informează AFP.

„Chiar în această dimineaţă, ambasadorul argentinian a fost convocat. Îl voi înştiinţa despre gravitatea situaţiei şi îi voi cere din nou să exprime scuze publice din partea lui Javier Milei”, a declarat Jose Manuel Albares la postul de radio Cadena Ser, la o zi după atacurile preşedintelui argentinian, care a acuzat-o pe soţia lui Sanchez că este „coruptă”, notează Agerpres.

Duminică, Spania a anunţat rechemarea ambasadoarei sale din Argentina, după ce preşedintele ultra-liberal argentinian Javier Milei a susţinut la o reuniune la Madrid a partidelor extremei drepte europene un discurs în care a „jignit” Spania, pe premierul socialist spaniol Pedro Sanchez şi pe soţia acestuia.

„Elitele mondiale nu îşi dau seama cât de distructive sunt ideile socialismului. Ele nu-şi dau seama de tipul de societate şi de ţară pe care-l pot produce, de tipul de oameni agăţaţi de putere şi de nivelul de abuzuri pe care-l generează”, a spus Milei la Convenţia „Europa Viva 24″, o reuniune la care au participat în capitala spaniolă partide suveraniste europene şi la care el a fost invitat special, întâlnire organizată de partidul spaniol de extremă dreapta Vox şi criticată de premierul socialist Pedro Sanchez.

„Când aveţi o femeie coruptă, vă murdăriţi şi aveţi nevoie de cinci zile de reflecţie”, a mai spus preşedintele argentinian, făcând aluzie la soţia premierului Sanchez, Begona Gomez, pe numele căreia un tribunal din Madrid a deschis în aprilie un dosar de „corupţie” şi „trafic de influenţă”, caz clasat la scurt timp apoi de Parchetul din Madrid din „lipsă de probe”.

După deschiderea dosarului, premierul Sanchez a anunţat că-şi suspendă activitatea pentru puţin timp de reflecţie asupra rămânerii sau nu în fruntea guvernului, hotărând în cele din urmă să rămână în funcţie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro