Principalele partide extremiste din Parlamentul European, AfD și RN, se despart chiar înaintea alegerilor / Ce a provocat ruptura
Principalul partid de extremă-dreapta din Franța a anunțat marți că nu va mai sta în Parlamentul UE alături de facțiunea Alternativa pentru Germania (AfD), ceea ce indică faptul că și-a pierdut răbdarea cu controversele din jurul aliaților săi germani, scriu AFP și Politico.
Rassemblement National (RN) a precizat că va sta la „o oarecare distanță” față de AfD după comentariile făcute de candidatul care deschide lista AfD la alegerile europarlamentare de luna viitoare despre forța paramilitară SS din Germania nazistă.
Partidul RN, al lui Marine Le Pen, se află în prezent pe un loc fruntaș în sondajele pentru alegerile europene, iar analiștii anticipează că formațiunea va învinge cu ușurință coaliția centristă a președintelui Emmanuel Macron luna viitoare.
Le Pen, care a candidat de trei ori fără succes la alegerile prezidențiale din Franța, a încercat să aducă RN în rândul partidelor „mainstream”, în perspectiva unei noi încercări de a deveni președinte, în 2027.
Liderul RN, Jordan Bardella, care deschide lista partidului la scrutinul europarlamentar, a „decis să nu mai stea alături” de eurodeputații AfD în Parlamentul European, a declarat pentru AFP șeful său de campanie, Alexandre Loubet.
Capul de listă al AfD în sondaje, Maximilian Krah, a declarat într-un interviu acordat în weekend ziarului italian La Repubblica că o persoană care a făcut parte din SS nu este în mod „automat un criminal”.
„Am avut discuții sincere” cu AfD, a declarat Loubet. „Lecțiile nu au fost învățate, așa că ne asumăm consecințele”, a mai spus el, adăugând că Bardella a luat decizia în cursul după-amiezii.
RN și AfD sunt membrii-cheie ai grupului din Parlamentul UE numit Identitate și Democrație (ID), care include și alte câteva partide europene de extremă-dreapta.
”În urma afirmațiilor recente ale AfD, nu vom sta alături de ei în următorul mandat în Parlamentul European”, a precizat, pentru Politico, Caroline Parmentier, eurodeputată a RN și ofițer de presă al campaniei pentru alegerile europene, confirmând informațiile apărute mai intâi în presa franceză.
Parmentier nu a precizat dacă RN intenționează să părăsească ID sau dacă va încerca să obțină expulzarea din grup a partidului german de extremă-dreapta.
„Acest lucru nu va avea niciun impact asupra ID în viitorul mandat, deoarece avem suficiente facțiuni naționale pentru a ne menține grupul politic”, a afirmat un consilier al lui Le Pen, care a vorbit sub protecția anonimatului. „I-am informat pe aliații noștri că nu dorim să stăm alături de ei în formarea următorului grup” din Legislativul comunitar, a adăugat consilierul.
Krah a fost în centrul a numeroase controverse, anchetatorii percheziționându-i luna aceasta biroul din Bruxelles în cadrul unei anchete privind un consilier suspectat de spionaj în favoarea Chinei.
În calitate de lider al partidului RN, Bardella, în vârstă de 28 de ani, formează un tandem politic eficient cu Le Pen, care ar dori să îl desemneze pe acesta premier în cazul în care va câștiga președinția.
Decizia de a rupe legăturile cu AfD vine în momentul în care Bardella se pregătește pentru o dezbatere preelectorală cheie la televiziunea franceză, joi, cu premierul francez Gabriel Attal.
Le Pen a declarat în ianuarie că nu este de acord cu ideea expulzării în masă a imigranților, după ce AfD ar fi discutat această idee la o întâlnire cu alți extremiști europeni, inclusiv cu un important lider austriac de extremă-dreapta.