Sari direct la conținut

Norvegia și Irlanda vor anunța miercuri că recunosc statul palestinian

HotNews.ro
Steaguri palestiniene, Foto: Rafael Ben Ari | Dreamstime.com
Steaguri palestiniene, Foto: Rafael Ben Ari | Dreamstime.com

Guvernul de la Oslo va anunța miercuri că Norvegia recunoaște un stat palestinian independent, potrivit surselor postului public de televiziune NRK și cotidianului Aftenposten. Și guvernul irlandez va anunța miercuri recunoașterea unui stat palestinian, a declarat marți o sursă informată, potrivit Reuters.

Irlanda, Spania, Slovenia și Malta, membre ale Uniunii Europene, au dat de înțeles în ultimele săptămâni că intenționează să anunțe această recunoaștere, susținând că o soluție cu două state este esențială pentru o pace durabilă în regiune.

Premierul norvegian și ministrul de externe urmează să susțină miercuri, la ora 06:30 GMT (09:30 în România), o conferință de presă în care subiectul anunțat este Orientul Mijlociu.

Decizia vine în contextul în care forțele israeliene au condus în luna mai atacuri asupra zonelor nordice și sudice ale Fâșiei Gaza, provocând un nou exod de sute de mii de persoane, și au restricționat drastic fluxul de ajutoare, crescând riscul de foamete în enclavă.

Norvegia, care nu face parte din UE, a spus timp de multă vreme că va recunoaște Palestina ca țară doar dacă decizia ar putea avea un impact pozitiv asupra procesului de pace dintre Israel și palestinieni, în linie cu ceea ce au spus și Statele Unite pe acest subiect.

Norvegia este un aliat apropiat al SUA, iar Oslo a încercat să ajute la medierea unei păci între Israel și palestinieni în mai multe rânduri în ultimele decenii.

Luna trecută, premierul Jonas Gahr Stoere a declarat că țara sa este pregătită să ia o decizie privind recunoașterea unui stat palestinian, dar că nu a decis încă momentul potrivit.

O majoritate covârșitoare a Adunării Generale a ONU a hotărât pe 10 mai că palestinienii merită statut de membri cu drepturi depline în organizație, acordându-le unele drepturi suplimentare, în timp ce SUA s-au abținut.

Tot pe 10 mai, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe Josep Borrell a declarat că Spania, Irlanda și alte state din Uniunea Europeană plănuiesc să recunoască statul Palestina.

(Foto articol: © Rafael Ben Ari | Dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro