Sari direct la conținut

Conflict în sânul extremiștilor UE: Le Pen „se desparte clar” de aliații „toxici” din AfD-ul german. Ce înseamnă asta

HotNews.ro
Marine le Pen , Foto: Jacques Witt / Sipa Press / Profimedia Images
Marine le Pen , Foto: Jacques Witt / Sipa Press / Profimedia Images

Lidera extremei drepte franceze Marine le Pen a confirmat miercuri decizia partidului său de a se desprinde de partenerii din Alternativa pentru Germania (AfD), alături de care este parte a unui grup parlamentar european. Decizia complică, la prima vedere, calculele partidelor extremiste, în vederea alegerilor europene din 6-9 iunie, scriu Reuters și AFP.

Marine le Pen a declarat miercuri că partidul său trebuie să se despartă clar de Alternativa pentru Germania (AfD), sugerând că AfD a devenit un aliat prea toxic înaintea alegerilor europene din iunie. Într-un interviu radiofonic, Le Pen a acuzat AfD că este lipsit de direcție și că este subordonat elementelor radicale din interiorul său.

„Era urgent să se stabilească un cordon sanitar”, a declarat Le Pen la postul de radio Europe 1. „AfD merge din provocare în provocare”, a spus ea. „Acum nu mai este timpul să ne distanțam, este timpul să ne despărțim de această mișcare”, a adăugat ea.

Despărțirea vine după ce AfD, care a urcat vertiginos în sondajele de opinie pentru a deveni al doilea cel mai popular partid din Germania înaintea alegerilor locale și europene din acest an, a devenit ținta unor critici dure, din cauza politicilor sale și a comportamentului unor figuri de rang înalt.

Ruptura publică cu Rassemblement National (RN) al lui Le Pen ar putea afecta eforturile extremei drepte de a-și consolida prezența în Parlamentul European și ar putea pune și mai multă presiune asupra AfD pe plan intern, după ce partidul a început deja să scadă în sondajele de opinie, în ultimele săptămâni.

Ultima picătură

Comentariile lui Le Pen vin la o zi după ce RN, care conduce detașat cursa pentru alegerile europene în Franța, a declarat că nu va mai sta alături de AfD în Parlamentul European.

Anunțul a urmat unui interviu publicat la sfârșitul săptămânii trecute, în care principalul candidat al AfD, Maximilian Krah, a declarat pentru ziarul italian La Repubblica că nu toți cei care au purtat uniforma SS au fost toți criminali.

SS, sau „Schutzstaffel”, a fost principala forță paramilitară a partidului nazist al lui Adolf Hitler și, printre numeroasele sale roluri, a jucat un rol principal în Holocaust, masacrarea a 6 milioane de evrei și a altor grupuri vizate de naziști.

Miercuri dimineață, Krah a precizat într-o declarație că nu va participa la viitoarele apariții în campanie și, de asemenea, a demisionat din echipa de conducere a partidului Alternativa pentru Germania (AfD) cu efect imediat.

Krah a declarat că „declarațiile mele sunt folosite în mod abuziv ca un pretext pentru a face rău partidului nostru. Ultimul lucru de care avem nevoie acum este o dezbatere despre mine. AfD trebuie să își mențină unitatea”.

Declarațiile lui Krah sunt doar ultima picătură.

Problemele multiple ale AfD

AfD s-a confruntat, de asemenea, cu proteste de stradă, după ce figuri de rang înalt au participat la o reuniune în care s-a discutat despre deportarea străinilor, inclusiv a germanilor cu origini migrante. Importante au fost și acuzațiile privind legăturile unor membri ai grupării cu Rusia și China.

Propriul consilier al lui Krah a fost acuzat de spionaj pentru Beijing, ceea ce a sporit și mai mult presiunea asupra politicianului, care se află în fruntea listei de candidați AfD și ar fi primul care ar obține un loc în Parlamentul European după alegeri.

Săptămâna trecută, unul dintre liderii partidului, Björn Höcke, a fost amendat cu 13.000 de euro pentru că a folosit un slogan nazist.

Tot săptămâna trecută, un tribunal german a decis că serviciile de securitate internă pot continua să supravegheze AfD ca partid potențial extremist. În tot acest timp, AfD a respins acuzațiile de rasism.

Cum se vor organiza populiștii și extremiștii europeni?

Sondajele sugerează că partidele naționaliste și eurosceptice vor obține un număr record de voturi la alegerile europene din iunie. Analiștii cred că partidele tradiționale vor pierde voturi, pe fondul problemelor economice, a inflației ridicate, a migrației care îi nemulțumește pe mulți europeni și a altor probleme.

Partidele de extremă dreapta din Parlamentul European sunt în prezent împărțite între două grupuri – Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR), al căror lider de facto este șefa guvernului italian Georgia Meloni, și grupul Identitate și Democrație (ID), condus de RN-ul francez, din care face parte și AfD.

Este neclar acum dacă Le Pen va dori să excludă AfD din grupul Identitate și Democrație sau dacă RN va fi cel care va părăsi grupul.

Maximilian Krah a sugerat într-o declarație pentru La Repubblica că eventuala excludere a AfD va lăsa ID fără numărul necesar de țări pentru constituirea unui grup parlamentar – șapte.

O eventuală fuziune între cele două grupuri, ID și ECR, pare deocamdată puțin posibilă, ținând cont de unele nepotriviri de poziții, dar și de rivalitatea dintre Le Pen și Meloni.

O a treia idee este din ce în ce mai mult vehiculată: un nou grup construit în jurul viitorilor eurodeputați din Fidesz, partidul premierului ungar Viktor Orban, care până acum au fost eurodeputați neafiliați, scrie AFP.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro