Sari direct la conținut

Portretul lui Kim Jong Un este afișat alături de cel al tatălui și bunicului său, stârnind speculații cu privire la mesajul pe care îl transmite

HotNews.ro
Kim Jong Un și fiica sa, Ju Ae, Foto: STR / AFP / Profimedia
Kim Jong Un și fiica sa, Ju Ae, Foto: STR / AFP / Profimedia

Portretele liderilor se află în centrul cultului personalității din Coreea de Nord. Aproape toate casele și birourile publice din Coreea de Nord trebuie să aibă portrete ale tatălui Kim Jong Il și ale bunicului lui Kim. Kim Il Sung, dar pe cel a mai tânărului Kim nu era necesar. Asta până de curând.

Miercuri, presa de stat din Coreea de Nord a publicat o fotografie care arată portretul mare al lui Kim Jong Un atârnat pe peretele unei clădiri alături de cele ale lui Kim Jong Il și Kim Il Sung, în timpul vizitei sale recente la Școala Centrală de Formare a Cadrelor a Partidului Muncitorilor, aflat la guvernare, scrie presa niponă.

Observatorii atenți la ce se petrece în Coreea de Nord spun că este pentru prima dată când se publică imagini care prezintă portretul lui Kim Jong Un împreună cu cele ale celor doi conducători nord-coreeni de când mai tânărul Kim a preluat puterea la sfârșitul anului 2011.

Plasarea portretului său alături de cele ale tatălui și bunicului său ar sugera că dorește să-și ridice statutul la un nivel similar cu cel al ultimilor doi lideri, care sunt considerați ca niște zei. Procedând astfel, Kim Jong Un dorește să anunțe începutul propriei epoci, potrivit Kwak Gil Sup, șeful One Korea Center, un site web specializat în afacerile din Coreea de Nord.

Până acum, Kim a evitat același nivel al cultului personalității ca cel practicat de predecesorii săi, care sunt evocați în numeroase statui și mozaicuri iar zilele de naștere sunt două dintre cele mai mari sărbători ale țării.

Kwak a spus că portretul lui Kim Jong Un va fi acum probabil atârnat pe pereții tuturor gospodăriilor, în timp ce ziua lui de naștere ar putea fi, de asemenea, desemnată ca sărbătoare oficială.

Observatorii spun că Kim are nevoie de un sprijin intern mai puternic din partea conducerii partidului, întrucât țara trece prin dificultăți economice și tensiuni cu Statele Unite din cauza programului său nuclear. În ianuarie, Kim a anunțat că nu va mai urmări o unificare pașnică cu Coreea de Sud, o politică prețuită de tatăl și bunicul său. Sancțiunile SUA și închiderea frontierelor în timpul pandemiei au afectat grav economia fragilă a Coreei de Nord. Ulterior, Kim a recunoscut eșecurile politice, deoarece jurământul său că nord-coreenii „nu vor trebui să-și strângă cureaua” a rămas neîmplinit.

Cheong Seong-Chang, analist la Institutul privat Sejong din Coreea de Sud, a spus că portretul lui Kim este mai probabil asociat cu posibila sa tentativă de a justifica un transfer ereditar de putere pentru Ju Ae, fiica sa.

„Prin agățarea portretelor tuturor celor trei – Kim Jong Un, Kim Jong Il și Kim Il Sung – evaluez că Coreea de Nord subliniază justificarea unui nou transfer ereditar de putere pentru Ju Ae”, a spus Cheong.

Ju Ae, în vârstă de aproximativ 10 ani, a fost subiectul unei atenții deosebite, ea însoțindu-și tatăl la o serie de evenimente importante, cum ar fi teste de rachete și parade militare.

În ianuarie, agenția de spionaj din Coreea de Sud a declarat că o vede pe Ju Ae drept probabil moștenitoarea tatălui ei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro