Sari direct la conținut

Partidul extremist Alternativa pentru Germania a fost expulzat din grupul european Identitate și Democrație, cu două săptămâni înainte de alegeri

HotNews.ro
Candidatul AfD Maximilian Krah (stânga) și purtătorul de cuvânt al partidului, Tino Chrupalla, Foto: Frank Hoermann/SVEN SIMON / imago stock&people / Profimedia
Candidatul AfD Maximilian Krah (stânga) și purtătorul de cuvânt al partidului, Tino Chrupalla, Foto: Frank Hoermann/SVEN SIMON / imago stock&people / Profimedia

Cel mai mare partid de extremă-dreapta din Germania, Alternativa pentru Germania, a fost expulzat din grupul său paneuropean Identitate și Democrație din Parlamentul European, în urma unei serii de scandaluri, a anunțat grupul, joi, potrivit Reuters.

Scandalul din sânul extremei-drepte europene a explodat joi, când grupul european Identitate și Democrație a decis să excludă din rândurile sale partidul aflat în acest moment pe locul doi în sondajele de opinie germane – Alternativa pentru Germania (AfD).

Tensiunile din jurul AfD au ajuns la punctul culminant săptămâna aceasta, când Maximilian Krah, un important deputat al partidului, a declarat pentru un ziar italian că membrii SS-ului nazist nu erau neapărat criminali. SS, sau „Schutzstaffel”, a fost principala forță paramilitară a partidului nazist al lui Adolf Hitler și, printre numeroasele sale roluri, a jucat un rol principal în Holocaust, masacrarea a 6 milioane de evrei și a altor grupuri vizate de naziști.

Lidera extremei drepte franceze Marine Le Pen, al cărei partid RN este parte a grupului Identitate și Democrație, a declarat că nu mai dorește să stea în același grup alături de partid.

Rezultatul acestei declarații a fost vizibil imediat: conducerea grupului ID a votat acum pentru a expulza AfD, cu două săptămâni înainte de alegerile europene.

Propunerea de excludere a AfD a fost trimisă joi liderilor partidelor din ID. În textul moțiunii s-a arătat că propunerea a venit pe fondul unui „șir de incidente în care a fost implicat Maximilian Krah și – prin extensie – delegația germană a grupului”, scrie Politico.

Multiplele probleme ale AfD

Tensiunile sunt vizibile de luni de zile între AfD și alte partide ID din Parlamentul European.

Luna trecută, autoritățile germane l-au acuzat pe unul dintre asistenții parlamentari ai lui Krah de spionaj pentru Beijing, iar un alt candidat AfD a fost implicat într-un scandal privind traficul de influență, în care a fost implicat și un organ de propagandă pro-rusă.

Krah, candidatul principal al AfD în alegerile europene, a anunțat miercuri că își va întrerupe campania și se va retrage din consiliul de conducere al partidului său – rămânând însă candidatul principal al partidului înaintea alegerilor europene.

AfD s-a confruntat, de asemenea, cu proteste de stradă, după ce figuri de rang înalt au participat la o reuniune în care s-a discutat despre deportarea străinilor, inclusiv a germanilor cu origini migrante. Importante au fost și acuzațiile privind legăturile unor membri ai grupării cu Rusia și China.

Iar săptămâna trecută, unul dintre liderii partidului, Björn Höcke, a fost amendat cu 13.000 de euro pentru că a folosit un slogan nazist.

Tot săptămâna trecută, un tribunal german a decis că serviciile de securitate internă pot continua să supravegheze AfD ca partid potențial extremist. În tot acest timp, AfD a respins acuzațiile de rasism.

Cum se vor organiza populiștii și extremiștii europeni?

Sondajele sugerează că partidele naționaliste și eurosceptice vor obține un număr record de voturi la alegerile europene din iunie. Analiștii cred că partidele tradiționale vor pierde voturi, pe fondul problemelor economice, a inflației ridicate, a migrației care îi nemulțumește pe mulți europeni și a altor probleme.

Partidele de extremă dreapta din Parlamentul European sunt în prezent împărțite între două grupuri – Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR), al căror lider de facto este șefa guvernului italian Georgia Meloni, și grupul Identitate și Democrație (ID), condus de RN-ul francez, din care făcea parte și AfD.

Maximilian Krah a sugerat anterior într-o declarație pentru La Repubblica că eventuala excludere a AfD va lăsa ID fără numărul necesar de țări pentru constituirea unui grup parlamentar – șapte.

O eventuală fuziune între cele două grupuri, ID și ECR, pare deocamdată puțin posibilă, ținând cont de unele nepotriviri de poziții, dar și de rivalitatea dintre Le Pen și Meloni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro