Sari direct la conținut

Beijingul critică Marea Britanie și denunță acuzații false împotriva cetățenilor chinezi

HotNews.ro
Fotografiile lui Chi Leung Wai, Chung Biu Yuen și Matthew Trickett, bărbații acuzați de spionaj, în timpul unui protest împotriva spionajului la Londra, Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Alamy / Profimedia
Fotografiile lui Chi Leung Wai, Chung Biu Yuen și Matthew Trickett, bărbații acuzați de spionaj, în timpul unui protest împotriva spionajului la Londra, Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Alamy / Profimedia

China și-a exprimat nemulțumirea față de faptul că Marea Britanie continuă „să fabrice” acuzații și cazuri sub pretextul securității naționale și să stigmatizeze Beijingul și chiar să aresteze și să judece în mod arbitrar cetățeni chinezi în Marea Britanie. Reacția vine după moartea inexplicabilă a unui bărbat acuzat că a ajutat ilegal serviciul de informații externe din Hong Kong, informează Reuters.

Biroul Ministerului chinez de Externe din Hong Kong a precizat într-o declarație pe site-ul său că a condamnat ferm Marea Britanie pentru ceea ce a spus că sunt acuzații false împotriva cetățenilor chinezi, încălcându-le drepturile legale.

Măsurile Marii Britanii au fost „o stigmatizare gratuită a Chinei și arestări și urmăriri arbitrare ale cetățenilor chinezi în Regatul Unit”, a spus acesta.

Tensiunile dintre Beijing și Londra au crescut din cauza amplei represiuni a Chinei în domeniul securității naționale începând din 2019, când proteste pro-democrație uneori violente au cuprins Hong Kong, o fostă colonie britanică revenită sub controlul Beijingului în 1997.

Matthew Trickett, în vârstă de 37 de ani, un fost angajat al Marinei britanice, care a lucrat ca ofițer de imigrație și detectiv privat, a fost găsit mort duminică într-un parc din vestul Londrei.

El fusese eliberat pe cauțiune, împreună cu Chung Biu Yuen, 63 de ani, director de birou la Biroul economic și comercial din Hong Kong din Londra, și Chi Leung Wai, 38 de ani, cunoscut și sub numele de Peter Wai, care lucrează ca ofițer al forțelor de frontieră britanice.

Cei trei au fost acuzați că au ajutat un serviciu de informații străin între decembrie și mai, „acceptând să efectueze activități de colectare de informații, supraveghere și acte de înșelăciune” în Marea Britanie.

Secretarul pentru comerț și dezvoltare economică din Hong Kong, Algernon Yau, care s-a întâlnit cu adjunctul consilierului general al Marii Britanii, a îndemnat Londra să lase publicul „să știe adevărul” despre moartea lui Trickett, a declarat joi departamentul lui Yau.

Yuen și Wai, care încă nu și-au prezentat pledoariile, au fost anunțați de judecătorul Jeremy Baker că procesul lor, care ar trebui să dureze cinci săptămâni, a fost stabilit pentru luna februarie și că vor apărea în instanță pe 25 octombrie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro