Sari direct la conținut

Italia spune că acțiunile militare ale Israelului din Fâșia Gaza „nu mai pot fi justificabile”

HotNews.ro
Guido Crosetto alaturi de Giorgia Meloni, Foto: Roberto Monaldo / LaPresse / Profimedia
Guido Crosetto alaturi de Giorgia Meloni, Foto: Roberto Monaldo / LaPresse / Profimedia

Guvernul italian a declarat luni că atacurile israeliene asupra civililor palestinieni din Fâșia Gaza nu mai pot fi justificabile, un comentariu care marchează una dintre cele mai dure critici formulate de Roma împotriva campaniei militare a Israelului, scrie Reuters.

„Există o situație care devine tot mai dificilă, în care poporul palestinian este constrâns fără considerație pentru drepturile bărbaților, femeilor și copiilor nevinovați care nu au nimic de-a face cu Hamas iar acest lucru nu mai poate fi justificat”, a declarat ministrul italian al apărării Guido Crosetto într-o intervenție la SkyTG24 TV.

„Urmărim cu disperare situația”, a subliniat el.

Comentariile sale vin în contextul în care ultimele lovituri aeriene ale Israelului în Fâșia Gaza au ucis cel puțin 35 de palestinieni în orașul Rafah, alte zeci de persoane fiind rănite. Israelul afirmă că atacul a vizat o instalație a Hamas, însă parchetul său militar a admis un incident „foarte grav” și a spus că forțele armate regretă orice lovituri împotriva unor non-combatanți.

Crosetto a mai spus luni că Italia e de acord în principiu cu riposta israeliană la atacul comis de Hamas împotriva sa pe 7 octombrie, dar că există o distincție care trebuie făcută între gruparea teroristă și poporul palestinian.

CPI a ordonat Israelului să oprească ofensiva de la Rafah

Sâmbătă, premierul italian Giorgia Meloni și ministrul ei de externe Antonio Tajani s-au întâlnit la Roma cu prim-ministrul palestinian Mohammad Mustafa, reiterându-și sprijinul pentru un armistițiu și îndemnând Hamas să elibereze ostaticii israelieni.

Guvernul italian a declarat anterior în mod repetat că Israelul are dreptul să se apere în fața Hamas.

Vinerea trecută Curtea Penală Internațională a ordonat Israelului să își oprească „imediat” ofensiva orașului Rafah din Fâșia Gaza, invocând „riscul imediat” pentru poporul palestinian și suferința cauzată palestinienilor. CPI și-a exprimat totodată neîncrederea în planul israelian de evacuare a civililor din acest oraș în care s-au refugiat în jur de 1,3 milioane de palestinieni.

Decizia este obligatorie, dar instanța nu are mijloace să se asigure că este pusă în aplicare, motiv pentru care decizii din trecut au fost ignorate.

Israelul a transmis că interpretează decizia CPI ca fiind una cu caracter limitat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro