Sari direct la conținut

Reacția Moscovei după ce Polonia a anunțat că va restricționa călătoriile diplomaților ruși / „Vom lua măsuri ca să regrete foarte mult”

HotNews.ro
Radoslaw Sikorski, Foto: Kay Nietfeld / AFP / Profimedia
Radoslaw Sikorski, Foto: Kay Nietfeld / AFP / Profimedia

Polonia a decis să impună restricții de călătorie pentru diplomații ruși aflați pe teritoriul său din cauza „implicării” Moscovei într-un „război hibrid”, a anunțat luni ministrul polonez de externe, Rusia promițând imediat să ia „măsuri de retorsiune”, potrivit AFP.

„Tocmai am anunțat decizia Poloniei privind implicarea statului rus într-un război hibrid împotriva UE, inclusiv a Poloniei. Aceasta va implica restricții privind circulația diplomaților ruși în țara noastră”, a declarat Radoslaw Sikorski în fața presei la Bruxelles.

Restricțiile se vor aplica tuturor diplomaților și personalului ambasadei din Varșovia, cu excepția ambasadorului.

Aceștia vor putea călători doar în regiunea centrală Mazovia, iar consulii doar în provinciile în care își îndeplinesc atribuțiile, a precizat ministrul.

Subliniind că Polonia nu este prima țară care introduce astfel de restricții, Sikorski speră că „alții ne vor urma exemplul”.

Citat de agenția de presă rusă RIA Novosti, ambasadorul Rusiei în Polonia, Serghei Andreev, a declarat că nu a fost încă informat oficial cu privire la măsurile luate.

„Nu am fost încă informați oficial și nu a fost dată nicio explicație”, a declarat ambasadorul. La Moscova, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a promis că Rusia va lua „măsuri de retorsiune” împotriva Poloniei în urma acestei decizii.

Rusofobia

„Noi (…) vom lua măsuri de retorsiune pentru ca liderii polonezi, care sunt copleșiți de rusofobie, să regrete foarte mult viitoarele măsuri antirusești”, a declarat ea, citată de agențiile de presă ruse.

Polonia a anunțat recent că a arestat mai multe persoane suspectate de acte de sabotaj în numele serviciilor de informații rusești, acuzate de bătăi, incendieri și tentative de incendiere.

„Un bărbat care aproape că a comis acte de sabotaj a fost deja arestat în Polonia și există și alți suspecți. Sperăm că Federația Rusă va lua acest lucru (restricțiile) ca pe un semnal de alarmă foarte serios”, a mai spus Sikorski luni.

La jumătatea lunii mai, premierul polonez Donald Tusk a anunțat întărirea serviciilor de informații poloneze ca urmare a activităților Moscovei care vizează destabilizarea situației din Polonia, potrivit Varșoviei.

El a mai spus că mai multe acte de sabotaj au fost dejucate „datorită vigilenței serviciilor noastre și a aliaților noștri”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro