Sari direct la conținut

Israelul neagă că a bombardat tabăra de lângă Rafah, unde 21 de persoane au murit, potrivit oficialilor din Gaza

HotNews.ro
Palestinienii migrează spre zonele pe care le consideră sigure după ce armata israeliană a vizat corturile din Al-Mawasi, declarată anterior ca „zonă sigură” de către Israel, în Rafah, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Palestinienii migrează spre zonele pe care le consideră sigure după ce armata israeliană a vizat corturile din Al-Mawasi, declarată anterior ca „zonă sigură” de către Israel, în Rafah, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Armata israeliană a negat că ar fi lovit, marţi, o tabără de corturi aflată la vest de Rafah, după ce autorităţile sanitare din Gaza au afirmat că bombardamente ale tancurilor israeliene au dus la moartea a cel puţin 21 de persoane acolo, într-o zonă pe care Israelul a desemnat-o una pentru evacuarea civililor, scrie Reuters.

Anterior, sfidând un apel al Curţii Internaţionale de Justiţie, tancurile israeliene au avansat spre centrul Rafah pentru prima dată după o noapte de bombardamente grele, în timp ce Spania, Irlanda şi Norvegia au recunoscut oficial un stat palestinian, mişcare care a adâncit izolarea internaţională a Israelului, scrie News.ro.

Statele Unite ale Americii, cel mai apropiat aliat al Israelului, a reiterat opoziţia sa în ceea ce priveşte o ofensivă terestră majoră a Israelului în Rafah, dar a afirmat că nu crede că o astfel de operaţiune este în desfăşurare.

Descriind viziunea SUA asupra a ceea ce ar constitui o ofensivă majoră la Rafah, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate naţională John Kirby a declarat reporterilor că aceasta ar implica „un număr mare de trupe, în coloane şi formaţii, într-un fel de manevră coordonată împotriva unor ţinte terestre multiple”.

„Aceea este o operaţiune terestră majoră”, a spus Kirby, adăugând: „Nu am văzut asta”.

La două zile după ce un atac aerian al Israelului asupra unei alte tabere a provocat dezaprobare la nivel mondial, serviciile de urgenţă din Gaza au afirmat că, marţi, patru obuze au lovit un grup de corturi la Al-Mawasi, o fâşie de pe coastă pe care Israelul a desemnat-o ca zonă umanitară extinsă, unde i-a sfătuit pe civilii din Rafah să meargă pentru a fi în siguranţă.

Cel puţin 12 dintre morţii de marţi erau femei, potrivit oficialilor medicali din enclava palestiniană condusă de militanţii Hamas.

Israelul neagă că a atacat zona umanitară

Însă armata israeliană a afirmat, ulterior, într-o declaraţie: „Contrar raportărilor din ultimele ore, Forţele de Apărare Israeliene (IDF) nu au lovit zona umanitară din Al-Mawasi”.

Israelul le-a spus celor aproape un milion de civili palestinieni strămutaţi în timpul războiului de aproape opt luni să se evacueze la Al-Mawasi când a lansat incursiunea la Rafah, la începutul lunii mai.

Acela este numărul aproximativ al persoanelor care au fugit din Rafah de atunci, a raportat, marţi, Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni UNRWA.

În centrul Rafah, tancuri şi vehicule blindate înarmate cu arme automate au fost văzute în apropiere de moscheea Al-Awda, un monument al oraşului, au declarat, marţi, pentru Reuters, martori.

Armata israeliană a afirmat că forţele sale continuă să opereze în zona Rafah, fără a comenta afirmaţiile privind avansarea în centrul oraşului.

Val de condamnări pentru Israel

Temerile internaţionale privind ofensiva de trei săptămâni a Israelului în Rafah s-au transformat în indignare după ce un atac de duminică a provocat un incendiu într-o tabără de corturi într-un cartier din vestul oraşului, omorând cel puţin 45 de persoane.

Israelul a afirmat că a vizat doi ofiţeri ai Hamas şi că nu a intenţionat să provoace victime civile. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că rănirea civililor a avut loc când „din păcate ceva a mers tragic de prost”.

Liderii mondiali şi-au exprimat oroarea privind incendiul într-o zonă umanitară din Rafah, unde familiile dezrădăcinate în urma luptelor din alte zone au căutat adăpost, şi au cerut implementarea ordinului Curţii Internaţionale de săptămâna trecută, ca Israelul să îşi oprească atacul.

După o întâlnire cu uşile închise, marţi, a Consiliului de Securitate al ONU privind ultimele evenimente de la Rafah, ambasadorul Algeriei la ONU, Amar Bendjama, a afirmat că ţara sa va propune un draft de rezoluţie a consiliului pentru „a opri uciderile la Rafah”.

SUA rămâne alături de Israel

Armata israeliană a afirmat că investighează posibilitatea ca muniţiile depozitate în apropiere de o incintă vizată de atacul aerian de duminică să fi luat foc şi să fi pornit incendiul.

Marţi, administraţia Biden a afirmat că monitorizează îndeaproape ancheta privind atacul aerian de duminică. Vicepreşedintele SUA Kamala Harris a declarat: „Cuvântul tragic nu poate descrie” ce s-a întâmplat duminică.

Însă Kirby a afirmat că nu există nimic din incidentele de duminică sau de marţi care ar putea face Statele Unite să îşi oprească ajutorul militar către Israel.

Într-o nouă lovitură pentru eforturile umanitare, o parte din digul militar american din largul coastei Gaza s-a desprins, probabil din cauza vremii nefavorabile, făcând ca acesta să fie temporar scos din funcţiune, au declarat doi oficiali americani.

Israel, acuzat de „masacre”

Arabia Saudită – care participa la discuţii pentru normalizarea relaţiilor cu Israelul înainte de izbucnirea războiului din Gaza – a acuzat, marţi, Israelul că a comis „masacre” ţintind corturile palestiniene de la Rafah, afirmând că Israelul este considerat răspunzător pentru acţiunile sale.

Egiptul încearcă din nou, în tandem cu Qatar şi SUA, să reia negocierile privind o încetare a focului şi eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas, însă eforturile au fost împiedicate de atacul Israelului la Rafah, a afirmat, marţi, televiziunea afiliată regimului de la Cairo Al-Qahera News TV, citând un oficial.

O persoană familiarizată cu subiectul a afirmat că Israelul a făcut cea mai recentă propunere a sa privind încetarea focului şi eliberarea ostaticilor către Qatar, iar Qatarul urma să o transmită, marţi, către Hamas.

Hamas a afirmat că aceste negocieri nu au rost dacă Israelul nu îşi opreşte ofensiva de la Rafah.

Peste 36.000 de palestinieni au fost ucişi în ofensiva Israelului, afirmă ministerul sănătăţii din Gaza. Israelul a pornit războiul aerian şi terestru după ce militanţi conduşi de Hamas au atacat, în 7 octombrie, comunităţile din sudul Israelului, omorând circa 1.200 de persoane şi luând peste 250 de ostatici, potrivit bilanţului israelian.

Israelul susține că vrea să eradicheze ultimele formaţiuni majore intacte de luptători Hamas ascunse la Rafah şi să salveze ostaticii despre care afirmă că sunt ţinuţi în zonă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro