Sari direct la conținut

FOTO „Terminați-i” și „America iubește Israelul”: Mesajele scrise de Nikki Haley pe un obuz al armatei israeliene

HotNews.ro
Nikki Haley vorbește în timpul unui miting de campanie la Portland, în Maine, pe 3 martie 2024, Foto: Joseph Prezioso / AFP / Profimedia
Nikki Haley vorbește în timpul unui miting de campanie la Portland, în Maine, pe 3 martie 2024, Foto: Joseph Prezioso / AFP / Profimedia

Nikki Haley, fosta aspirantă la nominalizarea republicană pentru președinția SUA, a fost fotografiată scriind „Finish Them” („Terminați-i”) pe un obuz israelian, în timp ce făcea în Israel un tur al siturilor din apropierea graniței de nord cu Libanul, scrie AFP.

Fotografia a fost postată duminică pe rețeaua de socializare X de Danny Danon, membru al parlamentului israelian și fost ambasador la ONU, care o însoțea pe Haley în vizita acesteia.

„«Terminați-i». Asta a scris prietena mea, fosta ambasadoare Nikki Haley”, a precizat Danon în postarea sa care arată o Haley aplecată în genunchi și scriind pe un obuz cu un marker de culoare violet.

Pe respectivul obuz, ea a scris şi mesajul „America iubeşte Israelul”.

Nikki Haley nu a precizat pe cine și-ar dori să „termine” Israelul, însă Danny Danon a sugerat că ea s-a referit la mişcarea libaneză șiită Hezbollah.

„Israelul trebuie să ia iniţiativa şi să schimbe jocul. Locuitorii din Tir şi Sidon (oraşe libaneze, n.r.) îşi vor evacua casele, iar locuitorii din nordul (Israelului) se vor întoarce acasă”, a scris Danny Danon, referindu-se la israelienii care locuiesc în apropiere de fontieră şi care au fost deplasaţi din cauza schimburilor zilnice de tiruri între Israel şi Hazbollah.

Haley a fost ambasador al SUA la ONU în timpul președinției lui Donald Trump, iar mandatul ei s-a suprapus cu cel al lui Danon.

Războiul din Fâșia Gaza a fost declanșat de asaltul din 7 octombrie al Hamas asupra sudului Israelului, care s-a soldat cu moartea a 1.189 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț al AFP bazat pe cifrele oficiale israeliene.

Militanții palestinieni au luat, de asemenea, 252 de ostatici, dintre care 121 sunt în continuare în Gaza, iar 37 au fost declarați morți, potrivit armatei israeliene.

Ofensiva de represalii a Israelului a ucis cel puțin 36.096 de persoane în Gaza, majoritatea femei și copii, potrivit celor mai recente date ale Ministerului Sănătății din enclavă.

Haley, în vârstă de 52 de ani, a renunțat la candidatura la Casa Albă în martie, după înfrângeri grele în competițiile primare republicane în fața lui Trump, iar săptămâna trecută a anunțat că va vota pentru el la alegeri.

Trump a exclus-o ca variantă pentru funcția de vicepreședinte, dacă va câștiga anul acesta un nou mandat la Casa Albă, dar ea este o potențială candidată la alegerile prezidențiale din 2028.

Casa Albă a anunțat că președintele Joe Biden nu intenționează să își schimbe politica față de Israel după atacul mortal din weekend de la Rafah, dar că nu închide „ochii” la situația dificilă a civililor palestinieni.

Citiți și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro