Sari direct la conținut

Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor din Donbas care l-a criticat pe Putin, rămâne în închisoare

HotNews.ro
Igor Ghirkin a fost arestat pentru incitare la extremism, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
Igor Ghirkin a fost arestat pentru incitare la extremism, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Fostul comandant naționalist rus Igor Ghirkin, care a acuzat armata președintelui rus Vladimir Putin de eșec în războiul din Ucraina, a pierdut miercuri recursul împotriva unei pedepse de patru ani de închisoare, a informat agenția de presă de stat RIA, relatează Reuters.

Ghirkin, care a folosit indicativul Igor Strelkov în timpul luptelor din estul Ucrainei în urmă cu un deceniu, a fost condamnat de un tribunal din Moscova în ianuarie pentru incitare la extremism, acuzație pe care a negat-o.

Procurorii ruși au dispus arestarea lui Ghirkin în data de 21 iulie a anului trecut. Asta, nu l-a împiedicat să își anunțe candidatura la alegerile prezidențiale ruse împotriva lui Putin. Cu toate acestea, candidatura sa nu ar fi fost validată de Comisia Electorală Centrală a Rusiei.

După declanșarea războiului din Ucraina anul trecut, el s-a remarcat datorită criticilor puternice aduse ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu și analizelor privind evoluția de pe front, devenind unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri militari din Rusia.

Pe 17 noiembrie 2022 el a fost condamnat la închisoare pe viață în Olanda pentru rolul său în doborârea avionului MH17 al Malaysia Airlines deasupra estului Ucrainei în 2014. Victimele tragediei au provenit din 17 țări, printre acestea numărându-se 198 de cetățeni olandezi, 43 din Malaysia, 38 de australieni și 10 pasageri din Marea Britanie. 80 dintre cei care și-au pierdut viața au fost copii.

Deși în primele luni ale războiului Ghirkin a pus insuccesele și regresele forțelor armate ale Rusiei pe seama incompetenței comandamentului militar de la Moscova, criticându-l cu precădere pe ministrul apărării Șoigu, începând cu finele lui 2022 a început să îl critice inclusiv pe președintele Vladimir Putin.

În decembrie 2022, într-un videoclip dur de 90 de minute în care a analizat felul în care a fost purtat războiul de către Rusia, Ghirkin a vorbit despre „capul peștelui care este complet putred” și că armata rusă are nevoie de o reformă și de oameni competenți care să poată conduce o campanie militară de succes.

În martie 2023, spunea că singurele momente în care președintele Vladimir Putin este cel real, și nu o dublură, sunt acelea în care liderul de la Kremlin apare singur sau la un capăt al mesei, la distanță de invitații săi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro