Sari direct la conținut

Ce țări sunt pro și care sunt contra atacării Rusiei de către Ucraina cu arme occidentale?

HotNews.ro
Volodimir Zelenski, Foto: Ukraine Presidents Office / Alamy / Alamy / Profimedia
Volodimir Zelenski, Foto: Ukraine Presidents Office / Alamy / Alamy / Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat cu privire la „consecințe grave”, dacă acest tip de armament va fi folosit împotriva țării sale.

Dezbaterea are loc în cadrul NATO și al Uniunii Europene. Ţara condusă de Volodimir Zelenski ar trebui să folosească sisteme de arme donate de partenerii săi occidentali pentru a ataca Rusia pe propriul teritoriu? În acest moment, nicio țară aliată nu consideră că Ucraina nu are dreptul să efectueze acest tip de atacuri, nu în zadar Rusia a început războiul, dar întrebarea este dacă ar trebui să facă acest lucru cu arme din propriul arsenal sau și cu armele donate de aliaţii săi, scrie publicația spaniolă La Razon.

Zelenki însuși a făcut această solicitare public în timpul semnării acordului de securitate Belgia-Ucraina care a avut loc marți la Bruxelles. Un tratat similar celui parafat cu Spania, care a fost semnat și cu alte o jumătate de duzină de țări NATO și UE și pe care Ucraina și Portugalia l-au semnat, de asemenea, marți seară.

Utilizarea armelor occidentale pe teritoriul Rusiei a fost susținută marți de înalți reprezentanți ai celor două organizații supranaționale. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că „dreptul la autoapărare include atacarea țintelor militare legitime în interiorul Rusiei. Și acest lucru este deosebit de relevant acum, deoarece cele mai grele lupte au loc în regiunea Harkiv, lângă graniță”.

„Unii aliați nu au impus restricții asupra armelor pe care le-au livrat; alții au făcut-o și cred că a sosit momentul să luăm în considerare aceste restricții, tot în lumina evoluției războiului. Acest lucru nu face aliații NATO parte a conflictului”, a subliniat Stoltenberg.

În același mod s-a exprimat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Securitate, care a cerut să se mențină un „echilibru” între nevoia Ucrainei de a ataca pământul rusesc și riscul escaladării conflictului: „De acord. Cu legea războiului, este perfect posibil, nu există nicio contradicție în a riposta, să pot contraataca împotriva cuiva care mă atacă de pe teritoriul său”.

La rândul său, președintele rus Vladimir Putin a avertizat cu privire la „consecințe grave” dacă se vor folosi arme occidentale împotriva Rusiei. „Țările mici ar trebui să fie conștiente de ceea ce este în joc. Ar trebui să fie conștiente că sunt țări cu un teritoriu mic și o populație densă. Ar trebui să țină cont de acest factor atunci când vorbesc despre atacuri în adâncimea teritoriului rus. Aceasta reprezintă o escaladare și un pas mai mare către un conflict grav în Europa și un conflict global periculos”, a spus el.

Având în vedere escaladarea actuală a tensiunii, care țări sunt pro și împotriva atacării Rusiei de către Ucraina cu arme occidentale? În prezent, națiunile care nu salută utilizarea acestui material militar sunt Statele Unite, Germania, Spania, Italia, Belgia sau Ungaria, care își manifestă o opoziție acerbă din cauza riscului ca Moscova să interpreteze acest lucru ca pe un alt semn de confruntare directă.

„Avem o poziție foarte clară, nu autorizăm utilizarea materialului militar italian în afara granițelor Ucrainei”, a declarat marți vicepreședintele Italiei și ministrul de externe, Antonio Tajani.

Dimpotrivă, cel mai mare sprijin pentru Ucraina pentru a folosi arme occidentale pentru a ataca teritoriul Rusiei este în Regatul Unit, Franța, Țările de Jos și Europa de Est. Națiuni precum Estonia, Letonia, Lituania și Republica Cehă și-au furnizat armele Ucrainei fără nicio restricție.

„Este total logic. Ei se apără de agresiune, își apără cetățenii și au tot dreptul să folosească toate posibilitățile pentru apărarea lor”, a declarat marți Petr Fiala, premierul ceh.

Şi președintele francez Emmanuel Macron s-a exprimat marți în favoarea ca Ucraina să poată folosi arme occidentale împotriva Rusiei pentru a neutraliza punctele de unde Moscova își lansează rachetele, atât timp cât țintele nu sunt civili: „Noi credem că ar trebui să le permitem neutralizarea locurilor militare de unde este atacată Ucraina, dar nu putem permite ca alte puncte civile sau alte obiective militare să fie atinse”.

Articol realizat cu sprijinul Rador Radio România

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro