Sari direct la conținut

Israel a obținut controlul complet asupra granițelor terestre ale Gaza după ce a preluat coridorul Philadelphi

HotNews.ro
Tancuri israeliene în coridul Philadelphi, Foto: Middle East Images/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Tancuri israeliene în coridul Philadelphi, Foto: Middle East Images/ABACA / Abaca Press / Profimedia

​Armata israeliană a anunțat că deține controlul „operațional” al zonei tampon de la granița Egiptului, o mișcare care riscă să complice relațiile cu Cairo, pe fondul ofensivei Rafah, relatează The Guardian.

Într-o declaraie de presă televizată, purtătorul de cuvânt al armatei Daniel Hagari a declarat că forțele israeliene au obținut controlul „operațional” asupra Coridorul Philadelphi, folosind numele de cod pentru coridorul de 14 km lungime de-a lungul singurei granițe a Fâșiei Gaza cu Egiptul.

Hagari nu a precizat la ce se referă controlul „operațional”, dar un oficial militar israelian a spus mai devreme că există „bocanci israelieni pe pământ”, cu referire la soldații israelieni, de-a lungul unor părți ale coridorului. Granița cu Egiptul de-a lungul marginii sudice a fost singura graniță terestră a Gazei pe care Israelul nu o controlase în mod direct.

„Coridorul Philadelphi a servit drept linie de oxigen pentru Hamas, pe care o foloseau în mod regulat pentru a introduce arme în zona Fâșiei Gaza”, a spus Hagari, susținând că trupele au „descoperit în jur de 20 de tuneluri” în zonă.

Agenția de știri Al-Qahera News, cu legături cu statul egiptean, a relatat că o „sursă egipteană la nivel înalt” a declarat că Israelul folosește acuzațiile privind tunerile de sub granița Egiptului cu Gaza ca acoperire pentru ofensiva sa asupra Rafah.

„Nu există niciun adevăr în relatările presei israeliene despre existența tunelurilor la granița egipteană cu Gaza”, a declarat sursa pentru Al-Qahera. „Israelul folosește aceste acuzații pentru a justifica continuarea operațiunii asupra orașului palestinian Rafah și prelungirea războiului în scopuri politice”.

Egiptul a declarat anterior că a distrus sute de tuneluri transfrontaliere cu Gaza începând cu 2013.

Purtătorul de cuvânt al Securității Naționale a Casei Albe, John Kirby, a declarat că confiscarea coridorului Philadelphi este în concordanță cu operațiunea terestră „limitată” despre care oficialii israelieni au informat administrația Biden.

„Când ne-au informat cu privire la planurile lor pentru Rafah, au anunțat despre deplasarea de-a lungul acelui coridor și în afara orașului pentru a pune presiune asupra Hamas în oraș”, a declarat Kirby miercuri.

Coridorul Philadelphi face parte dintr-o zonă demilitarizată mai mare de-a lungul ambelor părți ale întregii granițe dintre Israel și Egipt. Conform unui acord de pace, fiecăruia îi este permis să desfășoare doar un număr mic de trupe sau polițiști de frontieră în zonă. La momentul acordului, trupele israeliene controlau Gaza.

La începutul acestei luni, Israelul și Egiptul s-au implicat într-o dispută diplomatică după ce armata israeliană a preluat controlul punctului de trecere Rafah. Capturarea coridorului semnalează că Israelul și-a extins ofensiva în sudul Gazei și amenință și mai mult relațiile cu Egiptul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro