Sari direct la conținut

Salvini și Orban își exprimă sprijinul pentru Trump: „Dacă ar câștiga alegerile, ar fi o speranță de pace în lume”

HotNews.ro
Viktor Orban, primit de Donald Trump la Casa Albă, în mai 2019, Foto: Sipa USA / ddp USA / Profimedia
Viktor Orban, primit de Donald Trump la Casa Albă, în mai 2019, Foto: Sipa USA / ddp USA / Profimedia

Vicepremierul italian Matteo Salvini și premierul ungar Viktor Orban, două figuri ale dreptei europene, și-au exprimat vineri sprijinul pentru Donald Trump, care a fost găsit vinovat în procesul său penal istoric de la New York, potrivit AFP.

Salvini, liderul Ligii, partid de extremă dreapta, a denunțat „un proces de natură politică”, afirmând că fostul președinte american, care este candidatul republican la Casa Albă, a fost victima unei „hărțuiri judiciare”.

„În Italia, suntem din păcate obișnuiți cu instrumentalizarea sistemului judiciar de către stânga, având în vedere că de ani de zile se încearcă eliminarea adversarilor politici prin mijloace legale”, a scris pe X acest apropiat al franțuzoaicei Marine Le Pen, al cărui partid face parte din coaliția guvernamentală a Giorgiei Meloni.

Liderul ungar Viktor Orban a ieșit și el în apărarea „prietenului” său miliardar, pe care l-a întâlnit în martie în fieful său din Florida.

„Să lăsăm poporul să-și dea verdictul în noiembrie anul viitor! Continuați să luptați, domnule președinte!”, a comentat el pe X, salutând «un om de onoare care a pus întotdeauna America pe primul loc».

Primit în 2019 la Washington, o onoare rară pentru mica țară central-europeană, Orban a deplâns pierderea unui „sprijin major” în cazul înfrângerii lui Trump și nu a condamnat asaltul asupra Capitoliului.

Matteo Salvini a sperat, de asemenea, că Donald Trump va câștiga alegerile prezidențiale. „Ar fi o garanție pentru un echilibru mai bun și o speranță pentru pace în lume”, a spus el.

Liderul italian a fost, de asemenea, un susținător fervent al președintelui Vladimir Putin până la invazia rusă în Ucraina.

În timp ce a condamnat invazia, el a făcut comentarii controversate despre realegerea lui Putin („Când un popor votează, are întotdeauna dreptate”) și despre moartea în închisoare a lui Alexei Navalnîi, principalul opozant al președintelui rus, afirmând că depinde de „medicii și judecătorii” ruși să facă lumină asupra circumstanțelor morții acestuia.

Liga, care este aliată la nivel european cu Rassemblement National din Franța, pierde teren și este creditată cu doar 8% din intențiile de vot la alegerile europene din iunie, față de 34,6% la scrutinul precedent din 2019.

Celălalt viceprim-ministru și șef al diplomației lui Meloni, Antonio Tajani (dreapta), a fost mai circumspect: „Italia este aliată cu Statele Unite, nu este aliată cu acest sau acel președinte, americanii sunt cei care trebuie să decidă cine îi conduce”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro